iskola
#Suli, munka

Szeptembertől kevesebb a szabadidőd?

2016.09.04.
2 perces olvasási idő

Néhány napja elkezdődött az iskola, lassan vissza kell szokni az iskolai napirendhez. Első nekifutásra szokatlan lehet a nagy váltás: kevesebb szabadidő, több kötelesség.

Mennyiségi idő vs. minőségi idő

Ismét az iskolapadbanA nyári szünet hossza önmagában garancia a pihenésre, ugyanakkor arra is, hogy sok mindent nem csinálunk meg, mert Pató Pálosan állunk hozzá: „Ej, ráérünk arra még!”. Aztán már itt is a nyár vége és még mindig nem végeztél néhány dologgal. Tehát mennyiségben elég sok időt birtokoltál, mégis kicsúsztak a percek a kezedből. A suli kezdetével egyesek kétségbeesnek, hogy „akkor már erre idén nincs esély, várni kell a következő szünetig”, „már mindegy, már ezt sem tudom kipróbálni/megcsinálni”.

Ugyanakkor, ha visszagondolsz az előző tanévedre, biztosan nem volt olyan, hogy napjaid minden percét a tanulás töltötte ki. Nem is lehetne kibírni… Szükség van szórakozásra, lazításra a legnagyobb hajrá közben is. Ilyenkor jöhet az a kis minőségi idő, amit a hobbidra szánsz. Lehet, hogy nincs annyi időd, mint nyáron, de egy-két óra hosszáig iskolaidőben is tudsz száz százalékosan csak a hobbiddal vagy a barátokkal foglalkozni.

Közösségi oldalak

A közösségi oldalakon való csetelést, adatlap böngészést a tanórák ideje alatt hanyagolni kell. Persze vannak lazább helyzetek, amikor előfordul, hogy megengedik, de lássuk be, ez nem túl gyakran fordul elő. Teljesen érthető, hogy beszélgetni szeretnél a barátaiddal, csak a helyet és az időt érdemes átgondolni. A többiekre is ugyanazok a szabályok vonatkoznak, nekik sem szabad a telefonon böngészni tanítás közben. Arról nem is beszélve, hogy szünetekben személyesen is tudsz kapcsolatokat ápolni.

Tedd fel magadnak a kérdést és őszintén válaszold meg: Mi történik, ha két órával később tudom megnézni az állapotjelzéseket? Valószínűleg semmi. A felgyorsult életmód miatt érezzük úgy, hogy azonnal van szükségünk erre az információra, azonnal akarunk válaszolni és cserébe azonnali választ várunk. Érdemes azonban emlékeztetnünk magunkat arra, hogy a barátunk sem tud mindig a gép előtt ülni. Amikor még csak a hagyományos e-mailezgetés létezett, nem jelentett problémát a lassú levélváltás.

Szeptemberi iskolakezdés
Általában kétféleképpen szoktunk hozzá állni: egyesek örülnek neki, mások azt érzik, hogy megindult a visszaszámlálás és vége a boldog, nyugodt időknek. Lássuk, miért szeretheti valaki a tanévkezdést! Lehet szeretni az iskolakezdést?

Számítógép és játék

Míg egyesek a számítógépet csak arra használják, hogy a neten böngésszenek, mások bizony igen sokat játszanak is rajta. Amíg a tanulmányok rovására nem megy a játék, addig nincs semmi probléma. Akkor sincs gond, ha önszántadból, vagy kérésre könnyedén abbahagyod a játékot, kikapcsolod a gépet.

Számítógép-függőségről akkor beszélünk, ha a játékos elkésik az iskolából, vagy lóg csupán azért, hogy játszhasson, és gyakran agresszívvé válik, ha megpróbálják leállítani. Egyre több rémtörténetet hallani azokról, akiket annyira rabul ejtett a játék, hogy enni is elfelejtettek.

Tanév kezdetéven bizony sok játékidőről kell lemondani. Ha úgy érzed, hogy ez nehezen megy számodra, vagy látod a társadon, hogy nincs már baráti kapcsolata az állandó játék miatt, kérd a szüleid, vagy az iskolapszichológus segítségét.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)