iskola
#Suli, munka

Iskolakezdés: kedvcsináló az új tanévhez

2016.08.30.
2 perces olvasási idő

Vége a nyárnak, ideje megbarátkozni a gondolattal: kezdődik az új tanév. Ezzel a cikkel segítünk ráhangolódni a suli-hangulatra, hogy az első napod kellemesen teljen.

Persze, mindenki meg szokott ijedni az első naptól. Új osztály, új tanárok, új iskola, új közösség. Meg kell tanulni beilleszkedni. Hidd el, nem csak te vagy ott új mások számára, minden osztálytársadnál ez a helyzet.

Ha pedig nem új osztályba kerülsz, nyugodj meg, ugyanúgy fogjátok élvezni az első napot, mint az utolsót. A barátok üdvözlése, a nyári élmények elmesélése, nagyon kellemes élmények lesznek. A sulit ne teherként, hanem buliként próbáld meg felfogni. Itt leírok pár tippet az eredményes tanuláshoz:

  • Mindig tarts rendet az asztalodon! Így nemcsak könnyebben találod majd meg a cuccaidat, de még kényelmesebben is tanulhatsz.
  • Újíts magad körül, tegyél az asztalodra kisebb kigészítőket, virágokat, dobozokat, díszíts, dekorálj! A lényeg, hogy csak kreatívan :)
  • A tanulás mindig az első helyen álljon!
  • Vegyél szép, kényelmes írószereket, amikkel öröm írni. Meglátod, sokkal nagyobb kedved lesz a tanuláshoz.
  • Tanulás közben igyál vizet, vagy teát, de semmi más cukros üdítőt!
  • Ha órán unatkozol, ne firkáld össze a füzeteidet, könyveidet, mert nem fogsz belőlük jó kedvvel tanulni. Ha firkálgatni akarsz, tarts egy füzetet külön erre a célra, de a legjobb az, ha figyelsz :)
  • Ha verset tanulsz, mielőtt elkezdenéd, olvasd el párszor, mert akkor jobban rögzül.
  • Tanulás közben tarts kisebb szüneteket (5 percnél egyik se legyen hosszabb), így sokkal jobban fog fogni az agyad
  • Sose magolj! Mindig keress valamilyen összefüggést, akár évszámokról, akár egy leckéről legyen szó. Próbáld átgondolni azt, amit nem értesz, illetve azt, hogy hol akadtál el. Ha szükséges kérd egy felnőtt segítségét.
  • Ne parázz egy dolgozat, vagy egy felelés előtt. Ha rendesen tanultál, vagy többször elolvastad az anyagot, úgyis menni fog.
  • Figyelj jobban az órákon, és akkor otthon sokkal gyorsabban meg tudsz majd tanulni.
  • Este feküdj le minél hamarabb, hogy másnap kipihent legyél az órákon. Fontos, hogy 22.00 után már ágyban légy. Ha nem tudnál elaludni, akkor igyál egy kis langyos tejet mézzel.
  • SOSE HAGYD KI A REGGELIT! Manapság hajlamosabbak vagyunk elfeledkezni erről a fontos étkezésről.

A nyarat azzal töltöd, amivel akarod, sokáig aludhatsz, és persze nem kell tanulnod. Viszont nemsokára becsengetnek, és elkezdődik a suli. Ilyenkor nem árt egy kis rendszert bevinni életedbe, az eredményesebb tanulás érdekében. Jó ha bevezetsz magadnak egy napirendet, és nem csak az eredményeid lesznek jobbak, de te is jobban fogod érezni magad a bőrödben.

Tervezd meg, hogy hánykor kelsz fel, mikor indulsz suliba, ott meddig maradsz tanítás után, mikor indulsz el különórára, mikor mész haza, stb. Én azt ajánlanám, hogy akkor tanulj, amikor hazaértél, és akkor a maradék időt azzal töltöd, amivel akarod. Fontos az, hogy leírd, mennyi időt fogsz tanulásra szánni, és persze ezt tartsd is be. Ezen kívül szeretném hangsúlyozni, hogy mindenképpen rakj be egy kis sportot életedbe – ha eddig nem tetted volna, legalább hetente kétszer. Nem kell messzire menni, azt is megteheted, hogy például tanulás után elmész és kocogsz fél órát, vagy elbiciklizel barátnődhöz. Hidd el, nagyon jó lesz mozogni, és kipihenni a leckéket.

(KamaszPanasz - Gy. A.)