mediáció
#Lélek

Mi az a mediáció?

2014.03.10.
2 perces olvasási idő

Vitás helyzetekben segítséget jelent egy harmadik, független fél jelenléte, aki segít megtalálni a megfelelő megoldást. Vitás helyzetben fordulhatunk mediátorhoz segítségért. Mi az a mediáció?

A számítógép helyesírásellenőrző programja sem ismeri a mediáció szót (az automatikus javítás meditációt javasol), és a köztudatban sem elterjedt még eléggé ez a szolgáltatás. Mediátorhoz akkor fordulhatunk, ha feloldhatatlannak tűnő ellentétek feszülnek egymásnak. Ilyen például a válás, a javak megosztása, a gyermekelhelyezés vagy családon belüli Mi az a mediáció?ellentétek, esetleg üzleti konfliktusok, gazdasági problémák esetén, ahol el szeretnék kerülni a jogi beavatkozást. Ha jogi megoldás születik, akkor sem biztos, hogy a felek megegyeztek. A bíró által kimondott ítéletet sokkal nehezebb elfogadni, mint azt a javaslatot, amit a két fél együttesen dolgoz ki. Ezért jó, ha megprbáljuk mediátor segítségével megoldani a problémánkat.

Miért van szükség mediátorra?

A mediátor tisztában van azzal, hogy minden követelés mögött valamilyen szükséglet van. A mediátor mindkét fél érdekeit egyenlően figyelembe veszi. Például, ha valaki a ház tulajdonjogáért kardoskodik, akkor lehet, hogy e mögött az rejtőzik, hogy nincs hol laknia és a lakhatásért küzd, vagy a házat ő építette és érzelmileg erősen kötődik hozzá. A konfliktusok mögött erőteljes érzelmek bújnak meg, és bizony vitás szituációban a kommunikáció megromlik, bizalmatlanság alakul ki, ezáltal a felek egyre kevésbé értik meg a másik szándékait.

A válás folyamata csak látszólag egyszerű: a felek úgy döntenek, hogy vége van, elválnak papíron és új életet kezdenek. Ha ez ilyen könnyű lenne, nem született volna annyi film és zene a fájdalomról, ami a válással jár. A válás előtt megindul egy érzelmi eltávolodás, melynek csak egyetlen lépése a jogi válás. Része a gazdasági válás, a pénzügyek rendezése. Ha gyermek is van a családban, akkor bizony az elhelyezés terhével is meg kell birkózni. Hétvégi apukának/anyukának lenni nem könnyű feladat, érzelmileg igen megterhelő.

Egy együtt járás után is tapasztalhattátok már, milyen következményei vannak még a szakításnak: a közösségtől is el kell válni. Vannak barátok, ismerősök, családtagok, akikkel a kapcsolat szükségszerűen átalakul. Végül pedig pszichológiai értelembe véve is meg kell történnie a válásnak. Így már jól látható, hogy a papírok aláírása után még jó néhány csomagot cipel az ember magával.

Mi a mediáció célja?

A mediátorokon kívül valószínűleg mindenki azt felelné erre a kérdésre, hogy a kompromisszum. De ez így nem igaz. Ugyanis a kompromisszumos megoldások lemondást is jelentenek, „egy kicsit engedek, hogy megkapjak valamit.” A mediáció célja olyan megoldása megtalálása, amit mindenki nyertes szituációnak ítél meg. Ennek érdekében a vita jellegét átalakítja, segíti az együttműködést, és a problémát lépésről lépésre megoldja. A mediátor nem ad megoldási lehetőségeket, ellenben segíti a feleket abban, hogy átlendülve a holtponton többféle, lehetséges megoldást dolgozzanak ki.

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)