testvér
#Lélek

A testvérek közötti versengés

2010.10.11.
1 perces olvasási idő

Ugyanaz a nevetek, nagyon sok mindenben hasonlítotok külsőre is, és akár az életed árán is megvédenéd őket. Akkor miért is ilyen nehéz kijönni a testvérekkel? Bár a testvérek közötti versengés oka örök rejtély marad, a köztük lévő kapcsolatot lehet javítani és fejleszteni.

Néhány tanács, hogyan is csináld

Mielőtt cselekednél, vegyél mély levegőt. 10 mély levegővétel és kordában tudod tartani az indulataidat. Így nem fogsz olyat tenni vagy mondani, amit később megbánnál. Hogyha higgadt maradsz, akkor meg lesz a lehetőséged arra, hogy nyugodtan és békésen megoldjad a nézeteltéréseket.

Ne vedd komolyan a sértegetéseket. Elvégre ezek csak szavak. Nem számít milyen undok módon viselkedik veled a testvéred, legyél te az érettebb: ahelyett, hogy visszatámadnál más sértésekkel, csak nyugodtan engedd el a füled mellett amit mondanak.

Gondosan válaszd ki a saját harcaidat. A testvérek közötti harc sokszor nem valódi. Tedd fel magadnak a kérdést: „Tényleg meg szeretném nyerni ezt a vitát?” Ha a válaszod nem, spórolj az energiáddal.

Fordulj a szüleidhez. De csak abban az esetben, ha egy olyan problémával kerülsz szembe, amit egyedül nem tudsz megoldani. És ne a vita hevében menj oda a szüleidhez. Várj néhány órát, amíg lenyugszol és ha utána is úgy gondolod, meg szeretnéd osztani szüleiddel a problémádat, ülj le velük beszélni. Éretten és higgadtan mondd el a dolgot nekik, úgy, mint egy felnőtt.

Adj nekik teret. Egy tető alatt együtt élni valakivel igen nehéz, akkor is, ha az nem egy idegen. Ha te és a testvéred úgy szeretnétek átvészelni a főiskolai éveket, hogy ne őrüljetek meg, akkor minden nap szükségetek van egy kis időre, amit egymás nélkül töltötök. Ha nincs külön szobátok, csináld meg a házi feladatod a könyvtárban, keress egy helyet ahol gyakorolhatsz vagy menj el kocogni. Továbbá legyen valamilyen megegyezés köztetek a zárt ajtók tiszteletben tartásáról.

Adj magadnak szünetet. Ne az legyen a célod, hogy tökéletes kapcsolatot alakíts ki a testvéreddel, mert testvérek között nem létezik tökéletes kapcsolat. Tudnod kell, hogy természetes az ha féltékeny, bosszús, vagy csalódott vagy valakivel szemben egy ideig. Ápold a jó pillanatokat, akkor is, ha ezek ritkán fordulnak elő. Ezek azok a pillanatok, amik igazán hiányozni fognak, amikor egyedül élsz.

Tippek:

- Azért, mert te vagy a fiatalabb testvér, még nem muszáj úgy is viselkedned. Viselkedj mindig éretten, akkor is, ha az idősebb testvéreid nem így tesznek.
- Az, ha te vagy az idősebb testvér, még nem azt jelenti, hogy mindig neked van igazad. Add meg a fiatalabb testvéreidnek ugyanazt a tiszteletet, amit te is elvársz tőlük.

(KamaszPanasz - Ő.B.)