testvér
#Lélek

Amikor meglátogatod a testvéredet a kórházban

2014.08.02.
2 perces olvasási idő

Cikkünkből megtudhatod, hogy mire számíthatsz, ha meglátogatod a testvéredet a kórházban. Olyan tanácsokat is adunk, amelyeket alkalmazva segíthetsz a testvérednek, hogy jobban legyen.

A kórházban

A kórház nagyon idegen és furcsa hely lehet első látogatásod alkalmával. Olyan dolgokat fogsz látni, amelyeket korábban még sosem láttál. Olyan szavakat fogsz hallani, amelyeket ezelőtt még senkitől sem hallottál. Természetesen idővel egyre kevésbé fogod magad kényelmetlenül érezni, miközben meglátogatod a testvéredet.

Az emberek a kórházban

Rengeteg ember törődik a testvéreddel – de a gyógyításán kívül az is a feladatuk, hogy tudassák veled és a szüleiddel, hogy hogy van a tesód. Ez a csapat azért dolgozik, hogy a testvéred jobban legyen. Ennek a csapatnak te is része vagy, hiszen te is sokat tehetsz azért, hogy a testvéred jobban érezze magát.

Ha az ember érzi, hogy szeretik, hiányolják, és ha boldog, akkor sokkal gyorsabban javul az állapota. Ha segítesz a testvéredet boldoggá tenni, egyúttal abban is segítesz neki, hogy jobban legyen.

Az érzéseid

Ha a testvéred a kórházban van, te is és a családod is rengeteg dolog miatt aggódik. Nem csoda, ha a következő kérdéseket felteszed magadnak:

  • Mi történik a testvéremmel? És mi fog történni vele?
  • Jobban lesz a testvérem?
  • Ez az én hibám?
  • Velem is megtörténhet ugyanez?
  • Ki fog velem foglalkozni?
  • Mit fogok mondani a többieknek az iskolában?

Ne aggódj, ha az alábbi kérdések közül bármelyiket is feltetted már magadnak. Ezek a kérdések teljesen normálisak. Beszélgess a gondjaidról valakivel, és az esetleges kérdéseidet se tartsd magadban!

Az emberek gyakran félnek elárulni a családjuknak, hogy mi miatt is aggódnak. Annak ellenére, hogy vannak dolgok, amikről nagyon nehéz beszélni, légy bátor, és add ki magadból mindazt, ami nyomaszt, meglátod, sokkal jobban érzed majd magad utána. Még arra is ráébredhetsz, hogy mások is ugyanúgy éreznek, ahogyan te.

A gyerekpszichológusok és a szociális munkások nagyon jó hallgatóságnak bizonyulnak, de természetesen a szüleid, rokonaid, barátaid is mindig figyelmesen fognak hallgatni, és tanácsokat szívesen adnak majd. Természetesen írhatsz naplót is, de rajzolással, írással, zenéléssel, tánccal is kiadhatod magadból az érzéseidet.

Mit tehetsz, hogy segítsd a testvéred gyógyulását?

Gondold végig, hogy milyen dolgokat szerettek a tesóddal együtt csinálni? Ezek közül bármelyiket a kórházban is csinálhatjátok? Ha igen, vágj bele! Vidd be neki a kedvenc társasjátékotokat, egy kedves filmeteket, esetleg olvass fel neki, sakkozzatok, vagy csináljatok bármit, ami egyébként is boldoggá tesz benneteket. Hidd el, a hatás garantált!

A legtöbb gyerek, sőt, valójában felnőtt is jobban érzi magát, amikor olyan dolgokat csinálhat, amelyektől a kórház kicsit otthonosabbnak tűnik. Az alábbi pár ötlettel segíthetsz a testvéred helyzetét kényelmesebbé, a napjait pedig vidámabbá tenni.

  • Rajzolj, fess vagy készíts olyan dolgokat, amelyekkel kidekorálhatjátok a testvéred kórházi szobáját!
  • Írj egy történetet vagy levelet, melyben elmondod, hogy hogyan érzel, mik az újdonságok otthon. Mindenképpen tudósítsd a testvéredet az újdonságokról, változásokról, és arról, hogy mi is történik veletek. Ha vannak háziállataitok, akkor azok hogylétéről is számolj be.
  • Gyűjtsetek össze pár játékot, könyvet, CD-t és filmet, aminek a testvéred örülne, és vigyétek be hozzá a kórházba.
  • Keress olyan játékot, plüssállatot vagy könyvet, ami neked már segített, és amitől szerinted a testvéred is jobban érezné magát.
  • Küldj neki meglepetésszerűen egy különleges képet vagy fotót valamilyen idézettel vagy üzenettel.
  • Ha nem tudod éppen meglátogatni a testvéredet, akkor készíts egy videót vagy hangfelvételt, amelyeken te szerepelsz, és amin egy mesét mondasz el, egy olyan helyen sétálsz, ahol a tesód is szeretne. A részleteknek csak a képzeleted szab határt, a lényeg, hogy valami olyat csinálj, amitől tudod, hogy jobban lesz a testvéred!
  • Rendszeresen hívd fel telefonon a testvéredet.
  • Rendszeresen mondd el neki, hogy mennyire hiányzik mindenkinek.
  • Gondolkodj még, add a sorhoz a saját ötleteidet… Ha olyat csinálsz, ami szívből jön vagy szívvel készül, nem hibázhatsz. A testvéred biztosan értékelni fog minden próbálkozást, és hamarosan sokkal jobban lesz!

Ha bármi egyéb kérdésed van a témával kapcsolatban a cikk elolvasása után is, bizalommal fordulj orvos szakértőnkhöz, aki bármilyen jellegű kérdésedre válaszol.

(KamaszPansz - Gy.A. - aboutkidshealth.ca)