testkép
#Szülőknek

Testképzavaros a csemetém?

2014.08.07.
3 perces olvasási idő

Mindannyian belenézünk a tükörbe, amikor öltözködünk, tisztálkodunk és ellenőrizzük a megjelenésünket. Ez különösen igaz a tizenévesekre, akik éppen gyors növekedésen és testi változásokon mennek keresztül.

Tinédzserkorban a megjelenés nagyon fontos, mert az önbecsülés lényeges tényezője a külső. A szülők azonban azt akarják tanítani a gyermeküknek, hogy a külső még nem minden. A helyes testkép kialakítása magában foglalja a személyiség, a jellem, a képességek, az egyedi erősségeket és érdekek kialakulását. A szülők azt szeretnék, hogy gyermekeik értékeljék, ápolják testüket és legyenek büszkék arra, hogy hogyan néznek ki.

A gyerekek és az énkép

De nem mindig könnyű elégedettséget érezni. Sok tizenéves hasonlítgatja magát a TV-ben, az újságokban, a magazinokban látott modellekhez, sztárokhoz. Minden reklámban, legyen az smink, fogkrém, sampon vagy tusfürdő reklám, mindenütt elérhetetlennek tűnő szépségek vannak, és egyre jobban azt sulykolják belénk, hogy az embernek változtatnia kell magán, ha boldog akar lenni. A tinédzserek nagy része ráadásul nem is elégedett a külsejével, nagyon befolyásolja őket az, amit látnak.

Általában a tizenévesek mindig találnak valamit, ami nem tetszik magukon, de ez leggyakrabban nem okoz náluk túlzott szorongást. Mivel van mit csinálniuk otthon és az iskolában, elfoglalják magukat, és nem is gondolkodnak ezen.

De vannak olyan tizenévesek, akiknek a megjelenésük miatti aggodalmuk egyre szélsőségesebb és felkavaróbb. Annyira a vélt vagy valós hiányosságukra összpontosítanak, hogy megszállottak lesznek a saját megjelenésükkel kapcsolatban.

Ha gyermekét állandóan bosszantja és foglalkoztatja a testi tökéletlensége vagy hibája, ez jele lehet az önkép zavarának.

Mit érdemes tudni a testképzavarról?

A testi önképzavar egy olyan állapot, amelyet rögeszmés és aggasztó gondolatok jellemzik, és az ebben szenvedőnek nyomasztó gondolatai vannak a testi hibáival kapcsolatban, sőt, csak arra a bizonyos hibára képes figyelni, nem lát mást. Ilyen lehet például a nagyobb orr, a rövid láb, a kis mell vagy az a tény, hogy nincs olyan tökéletes homokóra alakja, mint amit a TV-ben látott.

Testkép

Az a tizenéves, aki önképzavarban szenved, csak úgy, mint a bulimiás vagy az anorexiás, megszállottan figyeli és ellenőrzi a testsúlyát. A testsúly miatti aggodalom az, ami gyanakvásra ad okot a szülőnek, hogy gyermekével valami nem stimmel. Az önképzavarban szenvedő aggódik, mert, mondjuk, a haja vékony szálú, az arca sebhelyes, a szemei nem pontosan azonos méretűek, az orra túl nagy vagy az ajka túl vékony.

A beteg önmagáról negatív képet fest, beképzeli a csúnyaságát. Olyan apró hibát nagyít fel, amelyet mások úgy vélnek, hogy ezek nem is hibák, vagy egyszerűen mások észre sem veszik azokat. A rögeszmés aggodalmak eltorzítják minden egyes apró tökéletlenségét. A beteg önmagáról kialakított torz testképe okozza a betegséget.

Rögeszmés viselkedés

Az önképzavarban szenvedő rögeszmésen viselkedik, mert csúnyának látja egyik-másik testrészét. A rögeszmés viselkedésével próbál enyhíteni a megszállott gondolata miatti feszültségen. Például, ha egy lány csúnyának tartja az orrát, akkor folyamatosan szükségét érzi annak, hogy belenézzen a tükörbe és ellenőrizze a külsejét, vagy rögeszmésen sminkeli magát, vagy mindenkit megkérdez maga körül, hogy szerinte is csúnya-e az orra.

Számára a kényszeres cselekedet megoldást nyújthat a szorongás ellen, de csak egy kis ideig. A kényszeres cselekedetre erős, ellenállhatatlan kényszert érez. A beteg szinte mindig érzi ezt a kényszert, amely sok idejét és energiáját vehet el. A beteg úgy érzi, hogy a kényszeres viselkedés az egyetlen, amellyel oldani lehet a feszültséget.

Egyes betegek megpróbálják nem hasonlítgatni magukat másokhoz, igyekszenek nem otthon maradni, és nem takargatni a hibáikat, vagy megpróbálják magukat más szemszögből nézni a tükörben.

Mi okozza testképzavart?

A szakemberek a testképzavar pontos okát még nem tudják, de feltételezik, hogy a betegség összefüggésben lehet a szerotonin nevű anyaggal, amely az agy egy kémiai ingerületátvivő vegyülete. A szerotonin hibáztatható egyéb betegségek, mint például a rögeszmés-kényszeres viselkedési zavar (OCD), a depresszió és néhány táplálkozási zavar kialakulásáért is. Ezek a betegségek és a testképzavar genetikai hajlama is feltételezhető.

A kényszeres viselkedés hozzájárulhat olyan szokások kialakulásához is, amely erősíthetik a tüneteket. A társadalom által közvetített üzenetek is hozzájárulhatnak a testképzavar kialakulásához. Ezek az illető aggodalmait megerősíthetik. A társak csúfolásai, kritikái, megjegyzései, ugratásai az egyén külsejével kapcsolatban mind-mind hozzájárulhat a testképzavar kialakulásához.

A testképzavar gyakoriságát nehéz megállapítani, mert sok beteg nem hajlandó beszélni a gondjairól és nem hajlandó segítséget kérni. A betegség általában tinédzser korban kezdődik, és ha nem kezelik, akkor felnőtt korra is megmaradhat.

A rögeszmés gondolatok és cselekedetek megmérgezhetik az illető mindennapjait. A testképzavarban szenvedő állandóan feszült és nyugtalan a megjelenése miatt. Szinte minden idejét és gondolatát ez tölti ki, így nem is tud odafigyelni az iskolára, a barátokra, a családra, a tanulásra. A tini a „hibás” testrészét mindig igyekszik eltakarni, ruhával, sminkkel stb. Az elfedés nemcsak időt, de pénzt is elvehet a betegtől.

Előfordulhat az is, hogy a testképzavarban szenvedő tini nem is jár iskolába, és teljes elszigeteli magát az emberektől. A beteg depresszióba eshet és súlyos esetben még az öngyilkosság gondolata is felvetődhet benne.

A testképzavar kezelése

Ha aggódik, hogy gyermeke testképavarban szenvedhet, besszéljen orvosával vagy egy tapasztalt pszichológussal, pszichiáterrel, és kérdezze meg, hogy ilyenkor mi a teendő. Az alapos kivizsgálás segíthet kideríteni, hogy mi okozhatja a stresszt, és hogy valóban testképzavar állhat-e a problémás viselkedés hátterében.

A testképzavart lehet kezelni pszichológus vagy pszichiáter segítségével. A terapeuta megpróbálja kideríteni, hogy mi állhat a testképzavar hátterében. Néha, de nem mindig gyógyszert használ a kezelésnél. A terápia kemény és időigényes munka. Sok-sok türelem, kitartás és akaraterő szükséges hozzá. A családtagok támogatása sokat segíthet a beteg gyógyulásában. A terapeuta gyakran a szülőt is bevonja a terápiába.

Segítsen a testképzavar leküzdésében!

A testképzavar, mint minden más rögeszmés betegség, zavarhatja a tini életét. Nem mindig könnyű segíteni egy ilyen betegen. Ekkor kell az orvosi segítség. Lehet, hogy gyermeke kezdetben ellenáll a terápiának, de legyen kitartó, többször is említse meg neki. Csak szakképzett orvos tudja gyermekét kisegíteni a betegség szorításából.

(KamaszPanasz - M. T., forrás: kidshealth.org)