testmozgás gyerekeknek
#Szülőknek

Hogyan vegye rá gyermekét a testmozgásra?

2017.07.28.
2 perces olvasási idő

Kétség sem férhet hozzá: a gyerekek számára elengedhetetlen a rendszeres testmozgás. Ennek ellenére a fiatalok jelentős része igen keveset mozog. A 6-17 éves korosztály kevesebb mint egyharmada végez rendszeresen valamilyen testmozgást legalább napi 20 percben. Ez elég lehangoló adat, főleg annak tükrében, hogy szinte mindenki tisztában van a mozgás rövid és hosszú távú jótékony hatásaival, előnyeivel.

Hogyan kezdjünk neki?

Először is elengedhetetlen, hogy lecsökkentse gyermeke tévénézési, számítógépezési, és haszontalan dolgokkal töltött idejét, és azt aktív időtöltéssel helyettesítse. A túlsúlyos vagy kövér gyerekek számára minimum napi harmincperces edzés lenne szükséges, de még jobb a napi hatvan perces, hogy eredményes súlycsökkenést érhessünk el.

Még ha a gyermeke nem is túlsúlyos, az még nem jelenti azt, hogy ne lenne szüksége mozgásra. Éppen ezért tegyen meg mindent, hogy rávegye a rendszeres és kitartó edzésre, testmozgásra! A megfelelő mozgásforma kiválasztása nem lehet gond, hiszen a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Legyen az az iskola keretein belüli elfoglaltság vagy iskolán kívüli, akár szervezett családi program, a lényeg, hogy eleget mozogjon a gyermek.

mozgásVálasszon a gyermeke!

Engedje meg gyermekének, hogy ő válassza ki a számára szimpatikus elfoglaltságot, és ne kényszerítse olyasmire, amit nem akar. Ne feledje, hogy minél kisebb korban kezdi a rászoktatást, annál könnyebb dolga lesz később. A kisgyerekeket könnyű rávenni szinte bármire, ha az adott dolog felkelti az érdeklődésüket, utána már csak azt kell elérni, hogy kitartóak legyenek.

Az adott tevékenységnek nem kell szigorúan időponthoz kötöttnek lennie, a nap bármely szakában lehet, akár változó időközönként, a lényeg, hogy legyen meg a napi ajánlott 1-2 órás aktív időtöltés (lehetőleg a szabadban). Nem kell feltétlenül szervezett vagy tornatermi/edzőtermi elfoglaltságra gondolni, némi szabad futkározás, játék a barátokkal vagy biciklizés is megfelel a célnak.

Milyen az ideális testmozgás?

Az ideális mozgásforma rövid, de intenzív erőkifejtések sorozatából és közöttük hosszabb-rövidebb szünetek együtteséből áll. Ez azért jó, mert az emberi szervezet az ilyenfajta működésre lett optimalizálva. A legtöbb gyerek ösztönösen így tesz, amikor a szabadban van. A felnőttekhez hasonlóan a gyerekek számára is szükséges a változatosság, ezért nem szabad csak egyféle elfoglaltságot hosszú időn át végezni (erőfejlesztési edzés, állóképesség növelése, nyújtás-légzőgyakorlatok).

Ha gyermeke az iskolai kötelező tornaóra mellett még elviszi futtatni a kutyáját, biciklizik a barátaival, máris teljesítette az adott napra a szükséges mozsgámennyiséget. Nagyon fontos, hogy jó példával szolgáljon a gyermeke számára, hiszen Ön az első számú példaképe. Ráadásul Önnek sem árt, ha fitt és egészséges életet folytat, valamint gyerekét is erre buzdítja.

Ha Ön aktív életet él, az nagyban motiválja majd gyermekét is, és felkelti a mozgás iránti érdeklődését. A pozitív példa láttán gyermeke teljesen természetesnek veszi majd az aktív életformát, és követni fogja Önt. Másrészről mindig jó, ha a család együtt csinál valami szórakoztató és nem mellesleg hasznos dolgot. Gondolja csak végig, ha már kicsi korától fogva a mozgásra szoktatja gyermekét, akkor egy életre szóló hasznos dologgal ajándékozza meg őt, így egészséges és boldog életet élhet a későbbiek során is.

(fitness.mercola.com)