iskola
#Lélek

Aggódsz az iskolakezdés miatt?

2017.08.24.
2 perces olvasási idő

Az egész előző tanév egy merő stressz volt számodra, és máris itt van a következő? Tedd félre a stresszt, nem éri meg! Nézz szembe a régi félelmeiddel!

A dogák miatt aggódsz a legtöbbet?

A diákok többsége a teljesítmény és a nyomás miatt szokott aggódni. A tanévkezdés hallatán már csak arra tudsz gondolni, hogy mennyi stresszes időszakod lesz? Az év eleje már egyből szintfelmérővel indul? Stop!

Aggódsz a suli miatt?

Ne aggódj előre feleslegesen valami olyan miatt, ami még meg sem történt! Attól, hogy a körmödet rágod már napokkal, hetekkel a dolgozat előtt, attól az nem fog jobban sikerülni, ebben egyetérthetünk. Viszont a napjaidat megkeseríti, előre őrlődsz olyan dolgokon, amik még meg sem történtek. Ilyenkor jöhet a gondolat-stop.

Mindenkinek vannak negatív gondolatai, de időnként nagyon el tudnak szaporodni. Ha szükséged van rá, akkor akár hangosan is mondd ki, hogy STOP!

Mindig az adott pillanatra, percre koncentrálj! Ha tudod, hogy mikor vár rád egy nagy feladat, készíts tervet a felkészülésre. Ha valóban eljött az idő, és tanulni kell, akkor sincs más hátra, csak egy kis tanulás. Csak arra gondolj, hogy megteszel mindent, ami tőled telik. Ha beleadtál apait-anyait, akkor meg már kár rágódni azon, hogy hányas lett, hiszen akkor és ott kihoztad magadból a maximumot.

A tanárok teszik be nálad a kaput?

Ha jó tanuló vagy, akkor az lehet a gond, hogy túl sok terhet raknak rád. Ha rosszabban teljesítesz, akkor lehet, hogy be vagy skatulyázva, és idegesít, hogy nem tudsz ebből kilépni.

Mindkét esetben az a tanácsunk, hogy ne hagyd magad! Természetesen nem azt tanácsoljuk, hogy fennhangon üvöltözz a tanárral, hogy már pedig te másképp gondolod. Hanem higgadt és nyugodt fejjel, őszintén képviseld az érdekeidet. Ha már megint egy versenyre küldenének, nyugodtan mondhatsz nemet is, ha úgy érzed ez megterhelő. Ha rossz skatulyába kerültél, viselkedj épp ellenkezőleg. Sajnos akadnak olyan helyzetek, amikor igazságtalanság történik, ne félj segítséget kérni felnőttől, akár egy másik tanártól, akár szüleidtől.

A többiekkel van a probléma?

Először is a legfontosabb, hogy tudatosan gondold át, hogy pontosan mi zavar a többiekkel kapcsolatban. Zaklatnak, visszabeszélnek, nem foglalkoznak veled? Mindegyik helyzetre más-más lesz a megoldás. Lelkileg könnyebb az ilyen helyzeteket barátokkal átvészelni. Ha nincsenek is jelen barátaid, tudod jól, hogy ki az, akikre számíthatsz, tudod jól, hogy melletted fognak állni, ha megosztod kellemetlen élményeidet.

Hogyan szerezz barátokat egy új iskolában?
Hogyan ismerj meg új embereket, és tegyél szert barátokra egy új iskolában, és hogy hogyan alkalmazkodj az új környezethez? Van néhány jó ötletünk. Tovább a cikkhez

Tehát ha nem szívesen találkozol szeptemberben az osztálytársaiddal, légy együtt minél többet nyáron a barátaiddal. A tanévkezdés után is szánjatok minél több időt egymásra. Egy-egy kellemetlen helyzet után jó lesz erőt meríteni a nyári élményekből.

Ha zaklatnak, bántanak, ne félj segítséget kérni! Ha eddig nem tetted meg, jelezd a tanárodnak, hogy nem jó néhány osztálytársaddal a kapcsolatod. Lehet, hogy ha hatékonyan közbelép a tanárod vagy az iskolapszichológusotok, megelőzhető lesz a probléma, és mindenki számára kellemesebb lesz a tanév. A közbelépés alatt nem azt értjük, hogy fejmosást kapnak az osztálytársaid, hanem osztályfoglalkozásokon név nélkül beszélgettek vagy játszotok a tolerancia, empátia témakörében.

(KamaszPanasz - Börcsök Gyöngyi, pszichológus)