szülő
#Szülőknek

Nem jössz ki tini gyermekeddel? Íme, néhány hasznos tipp

2021.02.02.
1 perces olvasási idő

Amikor gyermeket vállaltál, biztos tudtad, hogy nem lesz egyszerű, azonban még álmodban sem gondoltad volna, hogy a jó kapcsolat a tinédzser évek alatt igencsak megváltozhat. Ahogy a tinik próbálnak függetlenné válni, egyre többet veszekednek a szülőkkel, nézeteltéréseik vannak, amik gyakran megoldhatatlannak tűnhetnek. Van azonban néhány módszer arra, hogy békét teremtsetek.

Adj gyermekednek teret

Lehetséges, hogy gyermekednek több térre van szüksége a függetlenné váláshoz egy olyan világ kialakítására, amiben már nem te vagy a középpont. Ez talán sértő lehet, de teljesen normális. Ne vedd nagyon a szívedre, ha ebben az időszakban a barátok fontosabbak gyermekednek. Amíg gondosan választja ki azokat, nincs miért aggódni.

Közös pont

Gyermeked olyan dolog iránt kezdhet érdeklődni, ami téged nem mozgat meg, de ez nem azt jelenti, hogy nem csinálhattok közös programot. Ha például ugyanazt a zenét, könyvet, éttermet szeretitek, legyen ez a kapocs. Elmehettek minden héten sétálni egyet vagy a kedvenc éttermetekbe ebédelni. A lényeg, hogy ha van olyan dolog, ami iránt mindketten érdeklődtök, használjátok ki bátran.

Tisztázzátok az elvárásokat

Gyakran azért alakul ki vita a szülők és gyermekek közt, mert a szülők nem fejezték ki elég egyértelműen az elvárásaikat. Gyermeked lehet, azt gondolja, hogy elég idős ahhoz, hogy akár este 11-ig ne menjen haza, ám te nem feltétlenül értesz ezzel egyet. A konfliktusokat az egyértelmű kijelentésekkel lehet elkerülni. Ahogy gyermeked idősödik, egyre több dolgot engedj meg neki, hogy lásd, tudja-e kezelni azokat, és később érdemes-e még többet engedni neki.

A szabályok jó kommunikációt igényelnek köztetek. Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked tudja, mikor kell hazaérnie, kikkel van elengedve stb., illetve, hogy mi lesz annak a következménye, ha nem tartja be a szabályokat. Így könnyebben tudtok kommunikálni, ami egy életen át tarthat.

Vegyél egy mély levegőt

Néha úgy a legegyszerűbb elkerülni egy konfliktust, ha kicsit visszavonulunk. Neked és gyermekednek meg kell tanulnotok, hogyan reagáljatok bizonyos stresszes helyzetekre. A te reakciód mindig legyen megfelelő, ha pedig úgy érzed, előbb nyugodj le, s csak aztán beszélj gyermekeddel egy bizonyos témáról.

Ha semmi sem működik

Néha szükség van speciális segítségre ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a nehézségekkel. Ha már próbáltad javítani kapcsolatodat tini gyermekeddel, de sehogy sem sikerült, talán érdemes ellátogatni egy specialistához, terapeutához.

(KamaszPanasz - K.F., parentingteens)

Kapcsolódó címkék

anyaapa