Főoldal / SZÜLŐKNEK / Nem jössz ki tini gyermekeddel? Íme, néhány hasznos tipp
  2021-02-02

Nem jössz ki tini gyermekeddel? Íme, néhány hasznos tipp

Amikor gyermeket vállaltál, biztos tudtad, hogy nem lesz egyszerű, azonban még álmodban sem gondoltad volna, hogy a jó kapcsolat a tinédzser évek alatt igencsak megváltozhat. Ahogy a tinik próbálnak függetlenné válni, egyre többet veszekednek a szülőkkel, nézeteltéréseik vannak, amik gyakran megoldhatatlannak tűnhetnek. Van azonban néhány módszer arra, hogy békét teremtsetek.

Adj gyermekednek teret

Lehetséges, hogy gyermekednek több térre van szüksége a függetlenné váláshoz egy olyan világ kialakítására, amiben már nem te vagy a középpont. Ez talán sértő lehet, de teljesen normális. Ne vedd nagyon a szívedre, ha ebben az időszakban a barátok fontosabbak gyermekednek. Amíg gondosan választja ki azokat, nincs miért aggódni.

- hirdetések -

Közös pont

Gyermeked olyan dolog iránt kezdhet érdeklődni, ami téged nem mozgat meg, de ez nem azt jelenti, hogy nem csinálhattok közös programot. Ha például ugyanazt a zenét, könyvet, éttermet szeretitek, legyen ez a kapocs. Elmehettek minden héten sétálni egyet vagy a kedvenc éttermetekbe ebédelni. A lényeg, hogy ha van olyan dolog, ami iránt mindketten érdeklődtök, használjátok ki bátran.

Tisztázzátok az elvárásokat

Gyakran azért alakul ki vita a szülők és gyermekek közt, mert a szülők nem fejezték ki elég egyértelműen az elvárásaikat. Gyermeked lehet, azt gondolja, hogy elég idős ahhoz, hogy akár este 11-ig ne menjen haza, ám te nem feltétlenül értesz ezzel egyet. A konfliktusokat az egyértelmű kijelentésekkel lehet elkerülni. Ahogy gyermeked idősödik, egyre több dolgot engedj meg neki, hogy lásd, tudja-e kezelni azokat, és később érdemes-e még többet engedni neki.

A szabályok jó kommunikációt igényelnek köztetek. Bizonyosodj meg róla, hogy gyermeked tudja, mikor kell hazaérnie, kikkel van elengedve stb., illetve, hogy mi lesz annak a következménye, ha nem tartja be a szabályokat. Így könnyebben tudtok kommunikálni, ami egy életen át tarthat.

Vegyél egy mély levegőt

Néha úgy a legegyszerűbb elkerülni egy konfliktust, ha kicsit visszavonulunk. Neked és gyermekednek meg kell tanulnotok, hogyan reagáljatok bizonyos stresszes helyzetekre. A te reakciód mindig legyen megfelelő, ha pedig úgy érzed, előbb nyugodj le, s csak aztán beszélj gyermekeddel egy bizonyos témáról.

Ha semmi sem működik

Néha szükség van speciális segítségre ahhoz, hogy szembe tudjunk nézni a nehézségekkel. Ha már próbáltad javítani kapcsolatodat tini gyermekeddel, de sehogy sem sikerült, talán érdemes ellátogatni egy specialistához, terapeutához.

(KamaszPanasz - K.F., parentingteens)