túlsúly
#Táplálkozás

Amikor több vagy a soknál - avagy túlsúlyos kamaszként (1. rész)

2009.10.04.
2 perces olvasási idő

Nem könnyű a kamaszélet, mondják ezt rengetegen. Kamaszkorban minden változik körülöttünk. Talán ekkor lehet a legaktuálisabb az a mondat, hogy „állítsátok meg a Földet, ki akarok szállni”. Nyilvánvaló ebben a korszakban rengeteg a hangulatingadozás. Viszont, ha plusz kilókkal, túlsúllyal küzdünk ezek a hangulatingadozások sokkal nagyobbak és hosszabbak tudnak lenni.

Persze nem mindenki érzi magát rosszul a bőrében, aki elhízott vagy túlsúlyos. Ismerünk olyan fiatalokat, akik kellőképpen túlsúlyosak, de magabiztosak, sőt mi több boldog életet élnek. Ezzel szemben pedig számtalan olyan fiatalt ismerünk, akik bizonytalanok és rosszul érzik magukat a bőrükben, pedig vékonyak. De mindez azért van, mert az emberek egyfajta késztetést éreznek, hogy minél jobban nézzenek ki, a tiniknél pedig ez duplán igaz. Gyakran a súlyproblémákkal küzdő fiatalok kirekesztettnek érzik magukat és gyakran bezárkóznak.

Tanuld meg kezelni a kritikákat!

Azok az emberek, akik nem túlsúlyosak, vagy egyszerűen csak nem értenek meg, már magában hordoz egy egyszerű problémát. Ő szerintük te keveset mozogsz és sokat eszel. Erre pedig adnak egy szinte haszontalan tanácsot, mozogj sokat és egyél kevesebbet. Ezzel azt az érzést előremozdítva, hogy az elhízás a te hibád. De valójában ez nem így van. Ha ez ilyen egyszerű lenne, senki nem lenne túlsúlyos. Ezektől a tanácsoktól csak rosszabbul érzed magad. Ezért vigyázz ezekkel a tanácsokkal érzésekkel, első lépésként tanuld meg ezeket kezelni.

Önkontroll

Először is ismerd fel az érzelmeket. Ez nem lehet egy egyszerű dolog. Ugyanis ezek az érzések gyakran rövid idő alatt történnek meg, és elvesztheted a fejedet. Figyelj oda, hogy mikor érzed magad kicsit idegesebbnek vagy frusztráltnak. Ekkor pedig gondolkodj el rajta, hogy te valójában mit is érzel.

Tényleg ideges vagyok? Vagy szimplán csak úgy gondolod a probléma kezelése érdekében: Csak nem leszek hülye, hogy egy ilyen kis apróság miatt felidegesítsem magam? – nos, ez a helyes hozzáállás.

Kérj segítséget!

Ha tényleg dühösen vagy rosszul érzed magad, de nem vagy biztos, hogy ezt ennyivel el lehet intézni, beszélj egy közeli baráttal, akiben megbízol, vagy egy családtaggal. Gyakran egy külső szemlélő rengeteget segíthet. Segíthet kezelni az erőteljes érzelmeket, és gyakran hasznos tanácsokkal is el fog látni!

Sokan azt hiszik, hogyha az arcukra mosolyt csalnak minden jó lesz. Gyakran rakják fel főleg a fiatalok a mosolyt az arcukra, ugyanúgy, mint mondjuk egy ruhát vesznek fel. Mutatják, hogy minden oké, miközben ennek teljesen az ellenkezőjét érzik. Azzal, hogy nem mutatjuk ki valójában az érzéseinket nem másnak, hanem magunknak ártunk, hisz hosszútávon ez komoly pszichés és esetleg egészségügyi problémákat is okozhat!

Önkifejezés gátlásokkal - egyszerűen

Ha szégyenlős vagy és esetleg nem szeretnél mások előtt beszélni az érzéseidről, akkor egyszerűen fejezd ki önmagadat! Rajzolj, írj, zenélj, énekelj! Sokszor az ilyen apróságok nagyon sokban tudnak segíteni. Először is segítenek megtalálni a helyes utat, és gyakran megoldást kínálnak egy problémára, emellett pedig a képességeid fokozatosan fejlődnek.

Most pedig pár tipikus eset, hogy hogyan szorítják ki, vagy nem értik meg a túlsúlyos embereket. És természetesen pár hasznos tanács is!

Társadalmi problémák

A legtöbb túlsúlyos ember sokat gondol arra, hogy mit gondolnak mások. Sokszor elítélnek igazságtalanul, így könnyen érezheted, hogy ez a te hibád. Ami természetesen nem így van! A testvéreid, barátaid és a szüleid gyakran láthatnak el tanácsokkal mozgás és az étkezés terén, ami sokszor rosszul eshet. És természetesen ezek a segítségek könnyen nagyobb gondot okozhatnak, hisz folyton a súlyoddal fogsz foglalkozni, ami egyáltalán nem segít!

Ha a túlsúlyos kamaszokat gúnyolják, vagy nem hagyják a maguk világában, az is egy komoly probléma lehet. Ez szintén azt mutatja, hogy ők nem értenek meg. Egészen egyszerűen nem tudják felfogni, milyen érzés lehet túlsúlyosnak lenni. De többnyire nem is akarják megérteni.

Nem tudhatják, hogy milyen gondokkal küzdünk. Hogy félünk, hogy beférünk e egy székbe a színházban, hogy nem tudunk venni magunknak divatos ruhákat, vagy hogy igyekszünk megfelelni a tornateremben, még ha ez nem is mindig sikerül.

Néha a kényelmetlenség, az elutasítástól való félelem, vagy mások bíráskodása az, amely visszatart attól, hogy bármiféle sportot vagy egyéb közösségi tevékenységet csinálj. És emmiatt úgy érzed, hogy teljesen kimaradsz a jó dolgokból.

Ne hagyd magad! Légy te is részese a tevékenységeknek, fogadd el magad, és fogadtasd el magad!

(Folytatjuk!)

(Cs.B.)