fogyás
#Táplálkozás

Zsírégető ételek

2015.06.09.
2 perces olvasási idő

Ezek az ételek azért zsírégető hatásúak, mert több kalóriát égetnek el, mint amennyit önmagukban tartalmaznak. Ebből kifolyólag az elraktározott zsírtartalékunk ellen is harcba szállnak. 2. rész.

Görög joghurt

Ami a görög joghurtot egy finom súlycsökkentővé teszi, az nem más, mint a protein tartalma. Kétszer annyi van benne, mint más joghurtokban. „A proteinnek pedig több idő szükséges ahhoz, hogy kiürüljön a gyomorból” – mondja a táplálkozás-szakértő, Leslie Boncie. „Így sokkal tovább tart a telítettségérzés.” Ráadásul a test több kalóriát éget protein emésztésekor. A zsírmentes, alacsony zsír- és cukortartalmú változatok is segítenek a súly csökkentésében.”

Quinoa

A quinoa egy tápláló, dél-amerikai gabonaféle, ami mindenképpen segít zsírt égetni. Rengeteg protein és rost van benne, ráadásul ugyanolyan egyszerű megfőzni, mint a rizst. Emellett olyan értékes tápanyagok is vannak benne, mint a vas, cink, szelén és E-vitamin. Egy gyors és egzotikus vacsora alapja lehet, ha elkészítése során összekevered pár zöldséggel, dióval vagy mogyoróval. Így köretként is használhatod.

Fahéj

zsírégetésKutatások bizonyítják, hogy a fahéjnak stabilizáló hatása van a vércukor szintre nézve. Ez befolyásolhatja az étvágyat is, különösen azoknál az embereknél, akiknek 2-es típusú cukorbetegségük van. Szinte mindenki javára válhat a fahéj, a maga hagyományos állagában is. Tehetsz keveset a kávédba, teádba vagy joghurtodba, de akár édesítőszernek is használhatod.

Csípős paprika

A csípős paprika kapszaicint tartalmaz. Ez az anyag mérsékli az étvágyat és felgyorsítja az anyagcserét, persze csak rövid időre. Ám ennek is kétségtelenül nagy szerepe lehet a súlyvesztésben, valamint általában az emberek kevesebbet esznek, ha csípős az ételük.

Zöld tea

Rengeteg kutatás javasolja a zöld teát azoknak, akik szeretnének súlyt veszíteni, hiszen a zöld tea úgy stimulálja a testet, hogy az különösen a hasi zsírból égessen. A zöld tea tartalmaz egy catechin nevű antioxidánst, amely szintén jó hatással van az anyagcserére. Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználd a zöld tea áldásos hatásait, naponta többször is kell zöld teát fogyasztanod.

Grapefruit

Bár a grapefruitnak nincsenek varázslatos zsírégető tulajdonságai, mégis segít a diétázóknak jóllakottnak érezni magukat kevesebb kalóriával. Ráadásul rostokban gazdag, amit tovább tart megemészteni. Egy fél grapefruit vagy egy üveg grapefruitlé az étkezés előtt segíthet a telítettségérzésedet kialakítani, így az étkezés során is kevesebb kalóriát kell majd magadhoz venni.

Görögdinnye

Azok az ételek, amelyeknek magas a víztartalmuk, sokkal több helyet foglalnak a gyomrodban is. Így a tested olyan jeleket fog kapni, hogy eleget ettél, hiszen már nem maradt elég hely egyéb ételeknek. A nyers gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmúak, amellett, hogy alacsony a kalóriatartalmuk. A görögdinnye ezért jó példa: magas az antioxidáns tartalma, valamint elegendő A- és C-vitamint is tartalmaz.

Körte és alma

A körtének és az almának is magas a víztartalma. Edd őket a héjukkal az extra rosttartalomért. A táplálkozás-szakértők a teljes gyümölcsöket ajánlják a gyümölcslevek helyett. Nem csak a magasabb rosttartalom miatt, hanem mert így meg is kell rágnod a gyümölcsöket. Valójában a rágással is tudsz kalóriát égetni, míg a gyümölcslé, gyümölcspüré lenyelésével ez nem sikerülhet.

Gy.A. (webMD)