fogyás
#Táplálkozás

Zsírégető ételek

2015.06.09.
2 perces olvasási idő

Ezek az ételek azért zsírégető hatásúak, mert több kalóriát égetnek el, mint amennyit önmagukban tartalmaznak. Ebből kifolyólag az elraktározott zsírtartalékunk ellen is harcba szállnak.

Görög joghurt

Ami a görög joghurtot egy finom súlycsökkentővé teszi, az nem más, mint a protein tartalma. Kétszer annyi van benne, mint más joghurtokban. „A proteinnek pedig több idő szükséges ahhoz, hogy kiürüljön a gyomorból” – mondja a táplálkozás-szakértő, Leslie Boncie. „Így sokkal tovább tart a telítettségérzés.” Ráadásul a test több kalóriát éget protein emésztésekor. A zsírmentes, alacsony zsír- és cukortartalmú változatok is segítenek a súly csökkentésében.”

Quinoa

A quinoa egy tápláló, dél-amerikai gabonaféle, ami mindenképpen segít zsírt égetni. Rengeteg protein és rost van benne, ráadásul ugyanolyan egyszerű megfőzni, mint a rizst. Emellett olyan értékes tápanyagok is vannak benne, mint a vas, cink, szelén és E-vitamin. Egy gyors és egzotikus vacsora alapja lehet, ha elkészítése során összekevered pár zöldséggel, dióval vagy mogyoróval. Így köretként is használhatod.

Fahéj

zsírégetésKutatások bizonyítják, hogy a fahéjnak stabilizáló hatása van a vércukor szintre nézve. Ez befolyásolhatja az étvágyat is, különösen azoknál az embereknél, akiknek 2-es típusú cukorbetegségük van. Szinte mindenki javára válhat a fahéj, a maga hagyományos állagában is. Tehetsz keveset a kávédba, teádba vagy joghurtodba, de akár édesítőszernek is használhatod.

Csípős paprika

A csípős paprika kapszaicint tartalmaz. Ez az anyag mérsékli az étvágyat és felgyorsítja az anyagcserét, persze csak rövid időre. Ám ennek is kétségtelenül nagy szerepe lehet a súlyvesztésben, valamint általában az emberek kevesebbet esznek, ha csípős az ételük.

Zöld tea

Rengeteg kutatás javasolja a zöld teát azoknak, akik szeretnének súlyt veszíteni, hiszen a zöld tea úgy stimulálja a testet, hogy az különösen a hasi zsírból égessen. A zöld tea tartalmaz egy catechin nevű antioxidánst, amely szintén jó hatással van az anyagcserére. Ahhoz, hogy a lehető legjobban kihasználd a zöld tea áldásos hatásait, naponta többször is kell zöld teát fogyasztanod.

Grapefruit

Bár a grapefruitnak nincsenek varázslatos zsírégető tulajdonságai, mégis segít a diétázóknak jóllakottnak érezni magukat kevesebb kalóriával. Ráadásul rostokban gazdag, amit tovább tart megemészteni. Egy fél grapefruit vagy egy üveg grapefruitlé az étkezés előtt segíthet a telítettségérzésedet kialakítani, így az étkezés során is kevesebb kalóriát kell majd magadhoz venni.

Görögdinnye

Azok az ételek, amelyeknek magas a víztartalmuk, sokkal több helyet foglalnak a gyomrodban is. Így a tested olyan jeleket fog kapni, hogy eleget ettél, hiszen már nem maradt elég hely egyéb ételeknek. A nyers gyümölcsök és zöldségek magas víztartalmúak, amellett, hogy alacsony a kalóriatartalmuk. A görögdinnye ezért jó példa: magas az antioxidáns tartalma, valamint elegendő A- és C-vitamint is tartalmaz.

Körte és alma

A körtének és az almának is magas a víztartalma. Edd őket a héjukkal az extra rosttartalomért. A táplálkozás-szakértők a teljes gyümölcsöket ajánlják a gyümölcslevek helyett. Nem csak a magasabb rosttartalom miatt, hanem mert így meg is kell rágnod a gyümölcsöket. Valójában a rágással is tudsz kalóriát égetni, míg a gyümölcslé, gyümölcspüré lenyelésével ez nem sikerülhet.

Gy.A. (webMD)