agresszió
#Lélek

Agresszió – Mit tegyünk vele?

2023.08.31.
2 perces olvasási idő

Az agresszió megfogalmazása nem is olyan könnyű, mint elsőre gondolnánk. Agresszió alatt általában olyan viselkedést értünk, ami fizikailag vagy verbálisan (azaz szavakkal) sért egy másik embert vagy rombolja a környezetét, tárgyait.

Bizonyos elméletek szerint az agresszió egy alapvető ösztön, ami mindenkiben meg van, és ha ezt az indulatot valamilyen formában nem tudjuk kifejezni, akkor az egyszer kirobban. Más elméletek szerint az agressziót a környezetünkből tanuljuk, különösen akkor, ha úgy látjuk, hogy mások ezáltal elérik a céljukat. Nem véletlen tehát, hogy ha a családunkban, baráti társaságunkban az agresszió egy gyakran használt eszköz, akkor ehhez mi magunk is gyakrabban folyamodunk még akkor is, ha ez nem feltétlen tudatos.

Miért nem jó az agresszió?

Bár kétségtelen, hogy az agresszió hatékony viselkedés lehet és általa gyakran elérhetünk bizonyos eredményeket, mégsem ez a legjobb módja az akaratunk érvényesítésének. Általában a gyengébb, alárendelődő embereknél működik, sokszor azonban az agresszió frusztrációt és agressziót szül, így hosszú távon semmiképp sem ez a legjobb megoldás, mert sérülhetnek a kapcsolataink, elveszíthetünk barátokat, fontos személyeket.

Mit csinálj, ha sok benned a felgyülemlett feszültség?

Mindannyiunkkal előfordulhat, hogy néha tele vagyunk feszültséggel, idegesek vagyunk és úgy érezzük, hogy képtelenek vagyunk az indulatainkat megfékezni. Az alábbiakban néhány tippet olvashatsz, ami segíthet ezek kezelésében és a benned felgyülemlett stressz csökkentésében.

Mozgás

A mozgás rendkívül jó stresszoldó, hiszen mozgás közben az agyunk boldogsághormont termel, és lehetőségünk van levezetni a bennünk felgyülemlett feszültséget és energiát. Lényegében mindegy, hogy milyen mozgásformát választunk, de érdemes olyat, amiben amúgy is örömünket leljük. Ez lehet biciklizés, futás, foci, korcsolyázás vagy bármi, ami a számunkra elérhető. Mehetünk edzőterembe, de ha kényelmesebb, akkor ma már otthon is találunk az interneten választékot és jógázhatunk vagy tornázhatunk is.

Kibeszélés

Fontos, hogy néha kiadjuk magunkból a bennünk felgyülemlett érzéseket, gondolatokat. Ezeket megtehetjük a barátainkkal, szüleinkkel, tanárainkkal, de felkereshetjük az iskolapszichológust is. Napjainkba a lelki egészségünkkel foglalkozni legalább annyira fontos, mint elmenni a háziorvoshoz, ha nem érezzük magunkat jól. Ha úgy érzed, számodra egyik sem a megfelelő és nem szeretnél ezekről beszélni, akkor az is segítség lehet, ha saját magadnak naplót írsz.

Relaxáció

A relaxáció egyre divatosabb fogalom, mégis nehezen megfogható, hogy miről is van szó. Relaxációnak tekinthetjük a különböző légzőgyakorlatokat, imaginációs technikákat vagy a progresszív izomrelaxációt is, ami a különböző izmaink megfeszítéséből és ellazításából áll. Ezekhez ma már szintén rengeteg anyagot találhatsz az interneten, YouTube-on, Netflixen, csupán a megfelelő keresőszavakat kell beírnod.

Tevékenységek, amikbe bele lehet merülni

Érdemes átgondolni, hogy van-e hobbid vagy mit szeretsz csinálni. Van olyan tevékenység, amibe teljesen bele tudsz merülni? Ez lehet puzzle, mandala színezés, zenehallgatás, tánc vagy festés. A lényeg, hogy átadd magad a tevékenységnek és annak, amit csinálsz.

Ha fenti módszerek nem is tűnnek világmegváltónak, akkor is érdemes velük kísérletezni és megtalálni azt, amelyik hozzád a legközelebb áll.

(Szerző: Lőrincz-Erdélyi Krisztina, pszichológus)