hobbi
#Lélek

7 hobbi, amely okosabbá tehet

2021.10.19.
3 perces olvasási idő

Mindenkinek megvan a saját hobbija és szenvedélye, kedvenc játéka, vagy éppen szórakozási formája, amit örömmel csinál, amikor csak alkalma van rá. Néhány ember imád úszni, vannak, akik rajonganak a sakkozásért, amíg mások csak egy jó filmet akarnak megnézni. Akárhogy is, elgondolkodtál már azon, hogy néhány hobbi fejleszti a kognitív képességed és a memóriádat is?

Többé nincs szükséged arra, hogy úgy nézz a hobbikra, mint kikapcsolódásra egy fárasztó munkanap után, hanem, mint egy eszközre a jó cél érdekében.

Az alábbiakban 7 hobbiról olvashatsz, amelyek okosabbá tehetnek, ha elég kitartó vagy:

1. Tanulj meg egy új idegen nyelvet

Mindig is szenvedélyesen rajongtál más országok kultúrájáért és nyelvéért? Ha igen, akkor jobb ha tudod, hogy ezt a szenvedélyt úgy élheted ki a legjobban, ha egyszerűen csak kiterjeszted a nyelvi képességeidet. Nemcsak, hogy mélyebb bepillantást nyerhetsz az általad kedvelt ország kultúrájába, történelmébe és hagyományaiba, de ez fejleszti a kommunikációs készségedet is. Nagyon ajánlott, hogy egy külföldi nyelvet olyan könnyen tanulj meg, amennyire csak lehetséges (gyerekkorban ideális, de felnőttkorban is alkalmazható.)

A nyelvtanulás fejleszti az agyat, és segít abban is, hogy bonyolult feladatokat oldj meg, egy kis agytornával – meglátod, ha sokat gyakorlod az új nyelvet, akkor élesebb lesz az eszed, és talán néha már idegen nyelven fogsz gondolkodni is. Amikor ez megtörténik, akkor tudhatod, hogy biztosan elérted a célodat.

TIPP! Nyelvtanulási tanácsokat ad tini szerkesztőnk

2. Próbálj ki fejlesztő videojátékokat

Bár igaz, hogy sok videojáték rossz a gyerekeknek és a kamaszoknak egyaránt, mert egyre több erőszakot látnak bennük, de van pár olyan is, amely igazán fejlesztheti az észjárást. A titok az, hogy olyan játékot találj, amely jót tesz neked. Rengeteg tanulmány kimutatta, hogy a videojátékok fejleszthetik a kéz-szem koordinációt, amely létfontosságú a későbbiekben.

Ugyanakkor, a videojátékok edzik a kritikus döntések meghozására való képességedet – más szavakkal, képes leszel radikális döntések meghozására, amelyek majd előreviszik az életedet. Akárhogy is, fontos, hogy megértsd, hogy ez csak az agyfejlesztő videojátékokra vonatkozik.

Ez is érdekelhet! Hobbi, szenvedély, szenvedélybetegség: tudnod kell, mi a különbség!

3. Olyan játékokra koncentrálj, amik megelőzik ködöt az agyadban

Az agyköd elég általános napjainkban, de szerencsére van néhány játék és feladat, ami segít, hogy távol tartsd magadtól. Imádod a rejtvényeket, és más hasonló hobbikat? Ha igen, akkor jobb, ha tudod, hogy a rejtvényfejtés, vagy bármely más tevékenység, ami stimulálja az agyadat, képes csökkenteni az időskori demencia kialakulásának veszélyét.

Ezzel együtt, ha olyan játékokat játszol, amelyek szellemi kihívást jelentenek, akkor a memóriád is fejlődni fog, ami sokat jelenthet a későbbi éveidben. Rengeteg ilyen tevékenység van, játékok, amelyeket arra terveztek, hogy fellendítsék az agyi tevékenységedet, és okosabbá tegyenek – ez, együtt a rendes étkezéssel, fejleszti a kognitív funkciót.

4. Kirakós játékok

Mindenki szereti a kirakós játékokat, nem számít, milyen idegesítő kirakni őket néha, amikor nem találod a hiányzó darabot. Pontosan ez az, ami széppé teszi a kirakós játékokat – serkentik az agyműködést, gondolkodásra ösztönöznek, és intellektuálisan is pozitív hatással lesznek rád.

Nem csak a puzzlek tehetnek okosabbá, hanem a keresztrejtvények is. Az a típusú ember vagy, akinek sok szabadideje van, és a legjobbat akarja kihozni belőle, vagy talán egy elfoglalt üzletember, akinek állandóan utaznia kell, és próbálja élvezetessé tenni a vonat- és repülőutakat? Ha igen, egy kirakós játék, vagy egy rejtvény messze a legjobb dolog, amit tehetsz az agyad fejlesztésre érdekében, anélkül, hogy túl sok időt vagy pénzt ölnél bele. Ez könnyen válhat egy hobbivá, vagy akár napi rutinná – és biztosítja, hogy az agyad jól fog működni idősebb korodra is.

5. Érmék és más tárgyak gyűjtése

Egy másik fontos és szép szabadidős tevékenység, ami fejleszti az agyadat, a gyűjtés. Ez biztosan segít majd, hogy többet megtudj a téged körülvevő világról – nem számít, hogy régi érméket, vagy bankjegyeket gyűjtesz (amelyek nagyon értékesek lehetnek pár év múlva), vagy ha rovartudós akarsz lenni, és elkezdesz rovarokat gyűjteni, az efféle tevékenység mindenképpen jó hatással van az agyra.

Fontos, hogy kíváncsiak legyünk, és mindig többet akarjuk tudni. Sokat megtudhatsz egy országról és az ott lakókról, ha közelről vizsgálod a pénzüket, és ez egy nagyszerű ajándék lehet a következő generációnak.

6. Olvass

Az olvasás kétségtelenül a kitűnő hobbik egyike. Szó szerint több millió könyv van a világon, és egy ember élete során ennek csak kevesebb, mint 1%-át tudja elolvasni. A könyvek egy különleges és kiemelkedő módját mutatják meg a világ megértésének, és kínálnak nekünk egyfajta „képzeletbeli buborékot”, egy biztonságos mennyországot, ahová bármikor elmenekülhetünk a valóság elől. Az egyik legjobb dolog, amit megtehetsz, ha okosabb szeretnél lenni, hogy készítesz egy olvasó listát, legalább 10 könyvről, amit egy év alatt szeretnél elolvasni, és rendezd őket témák szerint. Az olvasás megtanít fókuszálni, és még a szókincsedet is fejleszti.

7. Játssz hangszeren

A zene egy nemes szenvedély, és az embereket, akik hangszeren játszanak, mindig intelligensnek tartják. Csak mint a nyelvtanulás, ez is sokkal hatékonyabb gyermekkorban – bár nagyon sokan felnőttkorukban tanulták meg élvezni a zenét. Mi több, a jó hír, hogy nem kell kizárólag egy hangszerre koncentrálnod, választhatsz kettőt, vagy akár többet is, ha van elég időd és ambíciód.

Ez a 7 legszebb és hatékonyabb hobbi azok számára, akik okosabbak szeretnének lenni. Az egyik jelentős előnyük a fentiekben említett hobbiknak, hogy az idődnek csak egy töredékét kívánják, és az eredmény lenyűgöző lesz.

(KamaszPanasz - R. P.: lifespan.com)