hobbi
#Mozgás

9 ok, amiért a súlyzó nélküli edzés is szuper

2023.10.07.
2 perces olvasási idő

A fitnesz világában sokan alábecsülik a saját testsúllyal végzett edzést a súlyzós edzésekhez képest – mondván, hogy az csak a sérülésekből való felépüléskor hasznos. Ám sok elismert sportoló és kutató szerint a súlyzó nélküli edzés is igen hasznos, ha helyes a technikád.

Minimális vagy semmilyen felszerelésre sincs szükség

Ellentétben más edzésekkel, minden, amire a saját testsúlyos edzéshez szükséged van, az a saját tested – és esetleg egy húzódzkodó korlát. Ennek köszönhetően gyakorlatilag bárhol végezhető az edzés, akár a város parkjában, akár otthon. Ez tehát egyértelmű előny mindazok számára, akik nem tudnak edzőterembe járni vagy nincs sok szabadidejük.

Teljesen ingyen van

Az edzőtermi tagsági díj manapság havi több ezer forinttól a csillagos égig terjed, ez pedig a legtöbbünk pénztárcáját megterheli! Ha szabad testsúllyal végzett edzésre váltasz, nem kell havonta több ezer forintot fizetned, hiszen minden, ami kell hozzá, ingyen is megkaphatod.

Segít, hogy úgy mozogj, ahogy szeretnél

A funkcionális fitnesz az edzés egy olyan fajtája, ami segít, hogy jobban mozogj a mindennapokban és a sportban. A súlyzók nélküli edzés bizonyítottan a legjobb példa a funkcionális edzésre, mivel fejleszti azokat a képességeidet, amelyek előnyödre válhatnak, bármit is csinálsz: fára mászásnál vagy ha a csomagodat fel akarod tenni egy repülőn. A test megfelelő mozgatása itt azt jelenti, hogy az élet minden területén harmonikusabban fogsz mozogni.

Általa igazi sportolóvá válhatsz

Mivel a saját testsúlyos edzéssel a tested természetes mozgását követve erősíted, így ha bármilyen más sportot is űzöl, az edzés segít, hogy jobban teljesíts, legyen szó akár futásról, kerékpározásról vagy úszásról.

Védi az ízületeket és óv a sérülésektől

Ahhoz, hogy mindig erős maradj, nemcsak erős izmokra van szükséged, hanem erős ízületekre is. A súlyzó nélkül végzett edzések úgy dolgoztatják meg az ízületeket és az ínakat, ahogy azoknak működniük kell, így az életben is erősebbek lesznek – és megvédenek a sérülésektől.

Sok testépítőnek problémája van az ízületeivel a váll, a csukló, a térd és a nyak területén, mivel a testük ízületei egyszerűen nincsenek a súlyzós edzéssel járó nehéz terhek elviseléséhez alakítva. De a szabad testsúllyal végzett edzés ezeket a panaszokat mind megelőzi az ízületek és ínak megerősítésével, ahogy ezt az izmokkal is teszi.

Maximalizálja az erőt

Az, hogy mennyire vagy erős, nem az jelzi, hogy mekkora súlyt tudsz felemelni vagy kinyomni – az is fontos, hogy mennyire erősek az ízületeid. Az ízületek rendeltetésszerű mozgatásával a szabad testsúllyal végzett edzés jobban növeli az erőt, mint a súlyzókkal végzett edzések. Ráadásul ilyenkor több izom mozog egyszerre, ezáltal a tested megtanul egységként mozogni, így a tested hatékonyabb lesz bármilyen helyzetben.

Szórakoztathatod vele a barátaidat

Remek mutatvány egy fejenállást vagy fél kézzel végzett fekvőtámaszt bemutatni a barátaidnak: semmi kétség, ez a barátaidat is lenyűgözné.

Fejleszti az izomzatodat

A saját testsúlyos edzés során a saját testedet használod súlyként, éppen ezért folyamatosan fejlődsz edzés közben.

Zsírt éget

A súlyzók elhagyásával keményebben kell dolgoznod, ennek eredményeként pedig a tested csökkenteni fogja a testzsír arányát az edzés hatásosságának érdekében.

Tehát szerezz be egy húzódzkodó korlátot vagy csak használd a testedet: nemcsak vékonyabb, erősebb és izmosabb leszel – de jobbá és egészségesebbé is válhatsz a saját testeddel végzett edzés által.

(KamaszPanasz - B.Cs.)