nyelvtanulás
#Suli, munka

Nyelvtanulási tippeket ad tini szerkesztőnk

2017.06.09.
3 perces olvasási idő

Reschofsky Panni tini szerkesztőnk a SzakmaSztár fesztiválra készített előadását olvashatjátok. Melyben kitér a nyelvtanulás fontosságára és néhány igazán hasznos tippet ad, hogy hogyan is fogjatok hozzá egy nyelv elsajátításához.

Miért is nagyon fontos a nyelvtanulás?

A legtöbb egyetemen, főiskolán hatalmas pluszpontnak számít, ha 1-2 nyelven folyékonyan tud beszélni az ember. Az érettségihez még nem kötelező, de már ott is extra pontokat kapsz a nyelvvizsgáért. A későbbiekben viszont a diploma megszerzéséhez elengedhetetlen.

Azért is rendkívül hasznos a nyelvtanulás, mert meg tudod értetni magad külföldön is. Szerintem elképesztően jó érzés, hogy egy idegen országban sem érzed elveszettnek magad, hanem könnyedén tudsz útbaigazítást kérni, vagy akár reggelit rendelni a pincértől hebegés-habogás nélkül.

Arról nem is beszélve, hogy egy idegen nyelv elsajátítása új ajtókat nyit ki előtted, hiszen új emberekkel ismerkedhetsz meg, barátokra tehetsz szert, teljesen más kultúrából.

Továbbá, bárki bármit mond, a legtöbb film, sorozat, könyv eredeti nyelven a legjobb. Hogy szemléltessem, biztos ti is hallottatok már egy-két filmcímet, ami borzalmasan hangzik magyar fordításban.

A leghasznosabb nyelvek

Természetesen Magyarországon a legfontosabb nyelv a magyar, és az sem kizárt, hogy ha valaki Albániába megy tanulni, akkor neki nem árt megtanulnia albánul. De nézzünk ennél általánosabb példákat!

Természetesen az első számú legfontosabb nyelv az angol, amivel gondolom nem okoztam túl nagy meglepetést. Angolul beszélni muszáj, angolul beszélni kötelező.

Ha külföldre szeretnénk menni, az angollal szinte biztosan meg tudjuk értetni magunkat. Előfordulhat, hogy egy termékhez csak angol nyelvű használati utasítás van. Az angol a könnyen elsajátítható nyelvek közé tartozik, mert már kevés szókinccsel is lehet kommunikálni. Persze a későbbiekben egyre nehezebbé válik a nyelvtan, de akkorra már a nyelvtanulásba is belejössz.

nyelvtanulás

A második helyen holtversenyben található a német, a spanyol, a francia, és az olasz. Hasznosságuk abból ered, hogy mindegyik az Európai Unió sokak által beszélt nyelve.

Európában a legtöbben német nyelven beszélnek, ám a németek híresek a beszélt nyelveik sokszínűségéről, épp ezért angolul is meg tudod velük értetni magadat.

A spanyol ezzel szemben éppen azért hasznos, mert a világ igen jelentős részén beszélik. Gondoljunk arra, hogy megfelelő szakképzettség, angol- és spanyoltudás mellett még az Egyesült Államokban is igen könnyen elboldogulnánk. Mindezt elősegíti az, hogy a spanyol, illetve angol anyanyelvűek általában nem jeleskednek az idegen nyelvek tanulásában.

A francia egy roppant hasznos idegen nyelv, Romániában például hatalmas népszerűségnek örvend.

Az olasz sem az Unióban, sem azon kívül nem játszik olyan jelentős szerepet, mint az eddig említettek, de Olaszország közel van, nem is beszélve a kulturális lehetőségeiről.

A harmadik helyre sorolhatjuk az orosz nyelvet. Oroszul tudó emberre majdnem minden cégnél szükség van, mert ők nem arról híresek, hogy sok idegen nyelvet sajátítanának el.

ÉREDEKELHET! Egy fiú 19 nyelven tud beszélni

Tippek a nyelvtanuláshoz

De hogyan is álljunk neki bármely nyelv elsajátításához is? Adok néhány tanácsot, amelyek nekem is beváltak a korábbiakban.

1. tipp: Mindennap foglalkozzatok az adott nyelvvel! Tudom, hogy ez nem egy könnyű feladat, hiszen van elég más dolgotok is, de minden egyes napban van olyan időszak, amikor az agyad éppen nincs leterhelve semmivel. Legyen ez egy sorbanállás, buszozás, vagy éppen házimunka végzése. Hatékony megoldás, ha ezt az egyébként holtidőt, tudatosan kihasználod, és hallgatsz némi nyelvi anyagot közben!

2. tipp: Soha ne tanuld a szavakat elszigetelten, hanem mindig szövegkörnyezetben! Amikor idegen szóval találkozol, ne csak az egyik jelentését írd ki, hanem a felhasználási módjait, és a legjobb, ha egy saját példamondatot is kreálsz hozzá rögtön (te hogyan, mikor, milyen szituban tudod felhasználni...). Ez sokkal hatékonyabb megoldás, mintha csak bemagolnál egy oldalt a szótárfüzetedből, és nem is emlékeznél rá.

3. tipp: Az egyik leghatékonyabb módja a nyelvtanulásnak a film/sorozatnézés az adott nyelven. Kezdd egy olyan filmmel, amit már ezerszer láttál, és betéve tudod a szövegét magyarul is. Így könnyedén megragadnak majd a kifejezések. Kezdőként eredeti nyelven, magyar felirattal is nézhettek filmeket, később pedig angol felirattal a leghatékonyabb.

4. tipp: A különlegesebb, nehezebb hangokat gyakorold külön, hangosan, és próbálj meg minél többet beszélni hangosan az idegen nyelven – még akkor is, ha csak képzelt szituációt játszol. Jó hely erre az autó, vagy a fürdőkád, ahol általában egyedül van az ember.

5. tipp: Olvass olyan (kétnyelvű) könyveket idegen nyelven, amit ismersz már, és tetszik, így biztosan megérted a sztori lényegét. Az olvasás során igyekezz minél kevesebbet szótárazni, próbáld meg kikövetkeztetni a szavak jelentését.

6. tipp: Próbálj meg az adott nyelven gondolkozni! Ez persze egy nagyon nehéz dolog, de minél jobban ráérzel a gondolkodásmódra, annál könnyebben sajátítod el a nyelvet.

7. tipp: Használd ki az internet adta lehetőségeket! Nézz videókat eredeti nyelven, olvass cikkeket, interjúkat, amelyek amúgy is érdekelnének, hallgass dalokat! Akár levelezőtársat is találhatsz magadnak, ami egy kiváló módja a gyakorlásnak.
Annyi lehetőséget kínál az internet, és nagyon sok ingyen elérhető.

TIPP! Tanulj nyelvet gyorsan

Hasznos appok mobilra

Már a telefonodra is letölthetsz néhány applikációt, aminek segítségével hatékonyabban és könnyebben tanulhatsz nyelveket.

A legnépszerűbb ingyenes program a Duolingo, amellyel szinte bármilyen nyelvet meg el tudsz kezdeni az alapoktól. Népszerű még a Busuu, amelyen immár 12 nyelv közül választhatsz. Ennek a segítségével könnyedén lehet kapcsolatokat építeni, aktuális nyelvtanulási mániáink szerint ismerkedni.

Az Anki vagy a Memrise nem csak a nyelvtanulásban segít, de minden más magolósabb tantárgyban is. Az Anki az „időközönkénti ismétlési hatáson” alapszik, melynek lényege, hogy kutatások szerint jobban rögzül egy dolog, ha hosszabb időszak alatt néhányszor ismételjük, mintsem rövid időszak alatt több ismétléssel. Az alkalmazás szókártyákkal segít nyelveket tanulni, és bizonyos időközönként újra megmutatja.

Tizenegyféle nyelv elsajátítását segíti a Babbel nevű alkalmazás, amelyik androidos telefonokra és iPhone-okra egyaránt ingyen letölthető. A használatához először egy rövid regisztrációra lesz szükség, majd használhatjuk is az appot, amely – a választott nyelvnek megfelelően – 2000-3000 szavas szótárt és interaktív fejlesztő feladatokat kínál, így segítséget nyújt Neked ahhoz, hogy gyakorolhasd az általad választott idegen nyelvet.

(KamaszPanasz - R.P.)