nyelv
#Suli, munka

Tanulj nyelvet gyorsan!

2016.10.21.
2 perces olvasási idő

Ha eddig úgy gondoltad, hogy nyelveket tanulni hosszú és fáradságos munka, és emiatt mindig csak halogattad a nyelvtanulást, akkor a következő tippektől majd biztosan megjön a kedved hozzá!

Mint minden másnál, itt is érvényesül, hogy minél hamarabb látod meg az eredményt, annál több motivációt érzel majd a továbbiakhoz. Az alábbi tanácsok ebben segítenek.

Tanulj meg néhány fontos szót és kifejezést!

NyelvtanulásA legáltalánosabb tippek között szerepel általában az, hogy „Vegyél egy úti szótárt!”. Viszont az ilyesfajta könyvek leginkább utazással kapcsolatos szituációkkal foglalkoznak. Ha a nyelvet e célból akarod használni, feltétlenül vásárolj egyet. Ha viszont a tanulmányaiddal kapcsolatban van szükséged az idegen nyelvre, akkor olyan szavakat tanulj meg, amik az adott szituációhoz kellhetnek. Az egyes szavak elsajátítása után következhet a mondatok, kérdések és az esetleges válaszoknak a megtanulása. Ha a legfontosabb 1000 szót megjegyzed, akkor körülbelül a beszélt nyelv 70%-át fogod megérteni!

Ne félj megszólalni!

Használd a már megszerzett tudásodat, még ha csak néhány szóról is van szó! A legtöbb anyanyelven beszélő értékeli a próbálkozásokat. Lehet, hogy megpróbálnak majd kijavítani: ilyenkor figyelj oda rájuk és kövesd a tanácsaikat! Azonban nem árt tudnod, hogy különböző területeken különféleképpen beszélhetik ugyanazt a nyelvet, így még az ott lakók sem biztos, hogy 100%-osan helyesen beszélnek. Ne legyél félénk! Csak a gyakorlatban használva fejlesztheted a beszédedet. Senki sem beszél mindig pontosan, mikor elkezd egy idegen nyelvet tanulni. Sokat kell hibáznod ahhoz, hogy fejlődj!

Gyakorolj minden nap!

A mindennapi gyakorlás, pl. nyelvi tesztek kitöltése segít abban, hogy megszokd az új nyelvet és hogy ráépíts a már meglévő tudásodra. Ezáltal könnyebben megmaradnak az új információk, mivel nem telik el sok idő egy-egy tanulási periódus között. Ha már bizonyos szavak és szókapcsolatok beépültek a szókincsedbe, ezzel a módszerrel tovább fejlesztheted azt.

Elő a tanulókártyákkal!

Ez az egyik legjobb módja annak, hogy új szavakat tanulj. Talán unalmasnak és egyhangúnak tűnhet, ugyanakkor tényleg beválik! Ez a kulcsa annak, hogy az újonnan elsajátított szavak beépüljenek a memóriádba. Számtalan számítógépes programot és telefonos alkalmazást fejlesztettek már ki gyakorlás céljából, ráadásul a legtöbb közülük ingyenes. De akár saját magad is összeválogathatod azokat a szavakat, amiket napi szinten használsz. A szimpla cetlik is jól működnek: csak írj le egy új szót egy papírra, a hátuljára pedig a jelentése kerülhet!

Menj olyan helyre, ahol beszélik a nyelvet!

Bizonyára számtalan olyan helyet találhatsz, ahol beszélik az adott nyelvet. Menj éttermekbe, vásárokra és más rendezvényekre, ahol van esély erre! Itt lépj kapcsolatba minél több külföldivel: figyeld a kiejtését, hanglejtését és a hangzását nyelvnek, amikor beszélni hallod őket. Alapvetően persze az a legjobb, ha van lehetőséged elutazni egy olyan országba, ahol az általad tanult idegen nyelv az anyanyelv, hiszen itt sokkal egyszerűbben elsajátíthatod a nyelvet - mivel az állandóan körbevesz téged. Ezt azonban nehéz lehet kivitelezni a magas költségek és a nagy távolság miatt. Akiknek nincs esélyük az utazásra, számos online csoport áll a rendelkezésükre, amiken keresztül külföldiekkel tudnak beszélgetni.

Hallgasd a nyelvet!

A nyelvet tanulóknak gyakran válik hasznára a TV, különösen annak oktató műsorai. Nézz annyi tévéműsort, színdarabot és videót idegen nyelven, amennyit csak tudsz! Hallgass zenét és rádiót, így könnyen utánozni tudod majd a hallottakat! Figyeld meg, hogy hogyan használnak egy-egy szót mondatba foglalva, és ha valaminek nem ismered a jelentését, csak nézz utána a szótárban!

Ne foglalkozz túlzottan a nyelvtannal!

Természetesen fontos, hogy tisztában legyél az olyan alapvető nyelvtani szabályokkal, mint az igeragozás, de sokkal több múlik azon, hogy a gyakorlatban használd a nyelvet. Beszéd során tapasztalatokat gyűjthetsz, és végül megtanulhatod egy anyanyelven beszélőkhöz hasonlóan kifejezni magadat. Mindig hordj magadnál egy szótárt, hogy ki tudd keresni az új szavakat, amikor egy külföldivel beszélsz!

(Börcsök Gyöngyi, pszichológus)