egyetem
#Suli, munka

Hogyan tanulj külföldön?

2013.10.26.
2 perces olvasási idő

Az előző cikkben fejtegettük, hogy mi alapján válassz egyetemet és szakot külföldön. Hamarosan közeleg a döntési határidő, így eljött az idő, hogy elkezdj a jelentkezésen gondolkodni.

Minden külföldi egyetemre egy online rendszeren keresztül kell jelentkezni. Az Egyesült Királyságon belül ennek a rendszernek a rövidítése az UCAS. Itt kell létrehoznod a profilodat, majd bejelölnöd azt az egyetemet, amelyre jelentkezni szeretnél, és feltöltened a megfelelő végzettséget igazoló dokumentumokat. Ha már van érettségid, azt is fel kell tüntetned.

Figyelj arra, hogy az adataidat hibátlanul add meg! Nem érdemes hazudni, mert egy idő után úgyis kiderül, és akkor nagyon komoly következményekkel kell számolnod.

Ha ez megtörtént, akkor egy nagyobb lélegzetvételű levelet, személyes bemutatkozást kell írnod. Ez nagyon fontos, hiszen a legtöbb egyetem ez alapján fogja eldönteni, hogy elkezdheted-e a tanulmányaidat náluk.

De mégis hogyan írj levelet?

Ha nem tudod angolul ( vagy más nyelven) elkezdeni, akkor kezdd el magyarul! Először is elég, ha összeírod néhány pontban, hogy miket akarsz beleírni a levélbe. Ha ez megvan, akkor próbáld meg elrendezni (bekezdés, tárgyalás, befejezés) a szöveget, majd csinosítgasd! Ellenőrízd, nézd át, majd kezdd el lefordítani! Vigyázz arra, hogy jó legyen a nyelvezete, a megfelelő szavakat használd. Kerüld a szlenget, és a trágár beszédet, illetve a rövidítéseket is.

Ha nem vagy magadban biztos, és úgy érzed, hogy a fordítás nem elég jó, vidd el a nyelvtanárodnak, és kérd meg, hogy nézze át, vagy keress egy anyanyelvű diákot az iskoládban, és kérj tőle tanácsot.

A tartalmát illetően ügyelj arra, hogy igazat írj! Lehet egy kicsit szépíteni a dolgokon, de vigyázz, hogy ne hazudj. Például azért szeretnél az adott egyetemen vagy az adott országban tanulni, mert sok jót hallottál róla, és amikor ott jártál csak jót tapasztaltál. Ezt ne próbáld meg úgy leírni, hogy túlzó legyen! A kevesebb néha több. Törekedj közepesen hosszú, jól struktúrált mondatokra!

Légy reális magaddal szemben! Nem kell az égig felmagasztalnod magad, de ha tudod, hogy van valami rossz tulajdonságod, ne próbálj arra se rávilágítani. Mindenkinek vannak gyengeségei és bizony erősségei is, törekedj arra, hogy ezeket jó arányban fűzd bele a mondanivalódba!

Ha esetleg releváns, akkor fűzd bele az eddigi tapasztalataidat is. Ha például történelmet akarsz hallgatni, akkor érdemes beleírni, hogy milyen versenyeken voltál. De például egy business management szakhoz nem érdemes leírni, hogy 3 évig pincérkedtél egy étteremben.

Ajánló levél – ki írja meg?

Sok egyetem ajánlólevelet is kér a jelentkezésed mellé. Ezt egy "külső" embernek kell megírnia, és elküldeni ( feltöltenie). Ez azt jelenti, hogy ez az ember nem lehet barát vagy családtag. A legpraktikusabb ilyenkor megkérni a kedvenc tanárod. Ha nem tud az adott ország nyelvén, akkor kérd meg a nyelvtanárt is, hogy segítsen lefordítani. Az ajánlólevelet nem láthatod, és a tanárnak kell feltöltenie. Ha a jó embert kéred meg, akkor ne aggódj, minden rendben lesz vele, hiszen a tanáraid valószínűleg a sikeredet akarják.

(Gy. R.)