egyetem
#Suli, munka

Mit tegyél, ha külföldön szeretnél tanulni?

2015.11.21.
2 perces olvasási idő

Ha éppen a gimnázium utolsó évében jársz, akkor hamarosan el kell kezdened gondolkodnod azon, hogy melyik egyetemen tanulsz tovább. Mit kell tenned, ha külföldi egyetemen töröd a fejed? Cikkünk segít eligazodni.

Az egyetemválasztás nehéz dolog, főleg akkor, ha még pontosan nem tudod, hogy mivel akarsz foglalkozni. Semmi baj, ha bizonytalan vagy, sok olyan kérdőív és teszt létezik, amely megmutatja, hogy miben vagy tehetséges, és mik a gyengeségeid. De elbeszélgethetsz valamelyik tanároddal is, hiszen ők végigkísérték a középiskolás éveid, és ismernek. Ezek az első lépések, amiket megtehetsz.

Hogyan kezdjem?

Ha külföldön akarsz továbbtanulni, akkor mindenképpen ülj le a szüleiddel, és beszélgessetek róla. Sajnos a legtöbb Ha külföldön szeretnél tanulninyugat-európai ország nagyon drága, így fontos már az elején tisztázni, hogy a szüleid milyen feltételek mellett tudják biztosítani a tanulmányaid finanszírozását.

Ha nem tudod még pontosan, hogy melyik országba szeretnél jelentkezni, a legfontosabb a tájékozódás. Ha ismersz külföldön tanuló embereket az iskoládból, vagy a baráti társaságodból, ne félj megkérdezni őket.

Érdeklődj, hogy ők mi alapján döntöttek, mikor kellett jelentkezniük, nehéz volt-e bejutni, és nehéz-e az egyetem, stb.Így kaphatsz egy általános képet az oktatási rendszerről, illetve a követelményekről. Fontos, hogy ha nem beszéled az adott ország nyelvét, akkor nézz utána, hogy indulnak-e más nyelvű képzések. A legtöbb külföldi egyetemnek szigorú nyelvvizsga-követelménye van, és ha ezeket nem sikerül teljesíteni, akkor akármennyire jók a jegyeid, sajnos nem tudnak helyet biztosítani.

Nem árt utánanézni, hogy az adott országban milyen a támogatási rendszer, van-e lehetőséged ösztöndíjra, vagy hogy az állam milyen módon tud segíteni a tanulmányaid finanszírozásában. A diákhitelekre is érdemes egy pillantást vetni, hiszen ezek általában sokkal kedvezőbb feltételek mellett érhetőek el, mint a magyarországi hitelek.

A legegyszerűbb, ha körülnézel egy-két egyetem honlapján, megnézed a képzéseket, illetve a jelentkezés feltételeit. Minden országban található egy központi felvételi weboldal, ahol jelentkezhetsz, és ahova feltöltheted majd az eredményeidet a későbbiekben.

Megtaláltad a szakot, amit szeretnél, de nem tudod, hol jelentkezz?

Bizony, nehéz dolog eldönteni, hogy melyik egyetemet jelöld be, illetve, hogy egyáltalán melyik országra essen a választásod. Először is a legfontosabb, hogy jó és biztos nyelvtudással rendelkezz. Ha imádod Spanyolországot, de csak kávét tudsz kérni spanyolul, akkor valószínűleg nem a legjobb ötlet egy spanyol nyelvű képzésre jelentkezni.

Ismerkedj a kultúrákkal! Nemaz az egyetlen szempont, hogy hol ingyenes vagy olcsó az oktatás. Persze ez is fontos, de sajnos értelmét veszti, ha borzalmasan érzed magad az országban, szenvedsz a nyelvvel, és 2 hetente haza akarsz menni.

Ha megtetszett egy egyetem, nem árt megnézni, hogy milyen erős a képzés, illetve a követelmények. Nem mindenki jut be az Oxfordra vagy a Harvardra, és ez nem is gond, hiszen ezek a világhírű egyetemek szinte csak zsenikre számítanak. Ez nem jelenti azt, hogy te kevesebb vagy emberileg, de egy kevésbé szigorú egyetemen lehet, hogy jobban ki tudod majd bontakoztatni a képességeid.

Mindig a képességeidhez mérten válassz, hiszen így lehetsz a legsikeresebb! Ám a legfontosabb, hogy jól érezd magad. Ha nem érzed kényelmesen magad távol az otthonodtól, vagy nem szeretsz új helyekre járni, semmi gond nincs, de akkor nincs értelme belevágni. Ne feledd, egy idő után egyedül kell az egészet csinálni.

A legtöbb egyetemre december végéig kell jelentkezni, tehát még van pár hónapod gondolkodni. A legjobb tanács az az, hogy ne hagyj semmit az utolsó pillanatra, próbálj minden héten 2-3 órát erre szánni.

Ezek az első lépések, ha külföldön szeretnél tanulni. A cikksorozatunkban bemutatjuk az utat, amit én és rengeteg más magyar diák végigjárt.

(KamaszPanasz - Gy. R.)