külföldi iskola
#Suli, munka

Miért érdemes külföldön tanulni?

2014.10.30.
2 perces olvasási idő

Gondoltál már arra, milyen lenne külföldön tanulni? Világot látni, új emberekkel megismerkedni és közben nyelvet tanulni? A jó hír, hogy van rá lehetőséged: léteznek olyan nyári, féléves vagy egy évig tartó programok, melyeket kimondottan középiskolásoknak találtak ki.

A diákot fogadó családoknál laknak, és közben iskolába járnak, intenzív nyelvkurzuson vesznek részt, és önkéntes tevékenységet is folytathatnak.

Mi minden vár rád?

Amellett, hogy hihetetlenül izgalmas egy ilyen utazás, garantáltan új szokásokkal, ünnepekkel, ételekkel, zenével, művészettel fogsz megismerkedni.

„Megtanultam folyékonyan beszélni egy nyelvet, de ami még ennél is fontosabb az, amit megtudtam más kultúrákról, emberekről, sőt, saját magamról. Mindezt egy helyi közösség, és a fogadó család tagjaként éltem meg, és nem a turista nézőpontjából kellett szemlélnem.” (Andrew, Franciaországból hazatérve.)

Másrészről az utazás sok embernek növeli az önbizalmát. Különösen igaz ez, ha valaki egy kisvárosból érkezik egy pörgős nagyvárosba. Megtanulsz kiállni saját magadért, és eljutsz odáig, hogy véleményedet egy idegen nyelven is gond nélkül ki tudd fejezni.

Egy külföldi tapasztalat segíthet a középiskolából egyetemre való átállásban is. Aki egyszer a nyakába veszi a sátorfáját és pár hónapot egy idegen országban tölt, annak nem valószínű, hogy gondot fog okozni a későbbi önállósodás. A megszerzett nyelvtudás pedig szinte biztosan előnyt jelent az egyetemi felvételin, sőt, később az álláskeresésnél is jól fog majd jönni.

Milyen az alkalmas jelentkező?

A programban való részvételhez általában nem szükséges a kiemelkedően jó tanulmányi átlag, és a tanulásnyelvtudás sem követelmény. A személyiséged viszont annál fontosabb: olyan embereket keresnek, akik függetlenek, magabiztosak, akik szeretnek új emberekkel megismerkedni és tapasztalatokat gyűjteni, és képesek megbirkózni a kihívásokkal.

Fontos, hogy tudj egyedül is dönteni, és hogy néha merd vállalni a kockázatot. Tedd fel magadnak a kérdést: megvannak benned ezek a törekvések? Egy új környezetben ugyanis ezekre a tulajdonságokra mind szükséged lesz.

Ha úgy gondolod, hogy pont ezek azok a dolgok, amelyekben változni szeretnél, és elég bátor vagy, akkor is jelentkezhetsz a programra. Az idegen környezet rengeteg lehetőséget ad a változtatásra.

A jelentkezés

A jelentkezés módja a küldő szervezettől függ, általában ki kell töltened egy jelentkezési lapot, ezután pedig behívnak egy beszélgetésre. Valószínűleg egy bemutatkozó levelet kell küldened a fogadó családnak is, hogy már az érkezésed előtt megismerjenek.

Hogyan győzheted meg a szüleidet?

Mondd el nekik, milyen fontos lenne neked egy külföldi út. Hogy sokat javíthatna a nyelvtudásodon, érettebbé és önállóbbá tenne, jobban átlátnád a világ dolgait. Ha attól félnek, hogy emiatt el fogsz csúszni a sulival, nézz utána a program leírásában az ehhez kapcsolódó információknak. Nyugtasd meg őket, hogy a diákcserével foglalkozó szervezetek állandóan ellenőrzik a tanulók jóllétét, és mindig van egy kontakt személy, aki a nap 24 órájában elérhető a diákok számára. A fogadó családokat pedig szigorú kritériumok alapján válogatják ki.

Melyik programot válasszam?

A legismertebbek közé tartozik az AFS (American Field Service), a YFU (Youth for Understanding) és a Rotary Klub. Ezek, és még sok más szervezet honlapja megtalálható az interneten. Kérdezd meg a barátaidat, tanáraidat, hátha ismerősek ezen a téren, és segítenek a program kiválasztásában.

És ne felejts el időben jelentkezni: az utazás előtt 4-9 hónappal le kell adni a papírokat! A korhatár általában 15-21 év. A program költségei szervezettől függően változnak – ne ijesszen meg az ár, inkább érdeklődj utána, milyen ösztöndíj megszerzésére van lehetőséged!

Hogy egészséges maradj…

Kérdezd meg az orvosodat, hogy javasol-e valamilyen védőoltást, és kérd meg, hogy időben adja be őket. Fontos, hogy az utazás ideje alatt legyen érvényes biztosításod. Ügyelj arra, hogy mit eszel – vannak olyan ételek, amikhez a helyiekkel ellentétben még nem szokott hozzá a szervezeted. Ha rendszeresen gyógyszert szedsz, ne felejtsd el elvinni a recepteket. Utazás előtt érdemes elmenni a fogorvoshoz is.

Írj útinaplót, ami segít feldolgozni a történéseket. És készülj fel arra, amit úgy neveznek: kultúrsokk. A nagy váltás miatt rád törhet oda- és visszaérkezéskor is. Furcsa lesz visszajönni a családodhoz és a barátaidhoz, akik az eltelt idő alatt hozzád hasonlóan szintén változtak. És hiányozni fog az ottani családod és barátaid.

Ti is fogadhattok cserediákot

Ha tetszett a külföldi út, vagy úgy döntöttél, hogy utazás helyett szívesen fogadnátok külföldi diákot, itt a lehetőség! Ez is jó módja annak, hogy egy más kultúrával ismerkedj meg. Akár utazol, akár vendégül látsz, biztos, hogy más szemmel fogod nézni a világot!

(M.N.)

Kapcsolódó címkék

tanulás