iskola
#Suli, munka

Iskolaváltás: mi vár rád ősztől?

2022.08.26.
1 perces olvasási idő

Soha nem könnyű iskolát váltani, hiszen egyik oldalon ott van a régi, jól megszokott iskolánk, a barátok, az ismert tanárok, és maga a légkör, amelyet nem nagyon szeretnénk elhagyni, a másikon pedig egy teljes ismeretlenség, ami könnyen bizonytalanná tehet bennünket. Akármennyire is rossz érzés, de az iskolaváltás sokszor szükséges, és hidd el, nem feltétlenül annyira ijesztő, mint először hiszed.

Ha a családod otthont változtat, mert szüleidnek új munkahelye van, vagy csak el szeretnének költözni jelenlegi helyükről, neked bizony alkalmazkodnod kell: egy új iskolába fogsz járni. Szeretnéd a beilleszkedést zökkenőmentessé tenni? Ahhoz, hogy tényleg ne legyenek problémák, itt van néhány tipp, hogy hogyan szerezz új barátokat és hogyan illeszkedj be egy vadidegen környezetbe.

Mindig légy önmagad

Ha egy új iskolába kerülsz, eleinte biztosan ideges és izgatott vagy, gyakran úgy érezheted, hogy neked meg kéne változnod, csak azért, hogy több embernek legyél szimpatikus, vagy hogy beilleszkedj megfelelően a társaságba. Ez azonban korántsem így helyes.

Iskolaváltás nehézsége

Azzal, hogy valaki mást mutatsz kifelé, csak a barátaidat vered át, és saját magadat hozod nehéz helyzetbe, hisz mindig szerepet kell játszanod. Legjobb, ha önmagadat adod! Így is találni fogsz elég barátot, hidd el! Ők azért fognak szeretni, aki valójában vagy.

Ismerkedj

Amikor egy új helyre, új iskolába mész, szinte természetes, hogy tartani szeretnéd a kapcsolatot a régi barátaiddal, amilyen gyakran csak lehet. Ez azonban nem egyenlő azzal, hogy nem szerzel új barátokat és csak az online üzeneteidben ápolod az emberi kapcsolatokat.

Hívd át új barátaidat egy filmnézésre, vagy töltsetek együtt egy délutánt a városban! Bármilyen közös program tovább növeli az esélyét az alakuló mélyebb barátságoknak. Biztos, hogy szívesebben lennél régi barátaiddal, de szervezkedj, és hamarosan rengeteg új barátra teszel szert!

Beszélj a tanárokkal

Valószínűleg, ha az új iskolád tanárait kéred, hogy segítsenek beilleszkedni, szíves örömest segíteni fognak. Ha bármilyen problémád van a beilleszkedéssel, vagy szimplán csak szeretnél beszélni valakivel, aki megért, nyugodtan válts pár szót a tanáraiddal.

Elköltözni, majd új iskolába kerülni egy ismeretlen helyen nehéz lehet. Valószínűleg izgatott leszel, de ne aggódj túlságosan! Hamarosan sok barátod lesz, és remekül el tudod majd tölteni a szabadidődet! Idővel pedig úgy fogod tapasztalni, hogy jó dolog volt a költözés! Egyszerűen csak légy önmagad, légy kedves és barátságos!

(KamaszPanasz - Cs. B.)