utazás
#Lélek

7 tipp, hogy ne stresszelj az utazás alatt

2019.06.12.
1 perces olvasási idő

Az utazás szerves részét képezi a nyári vakációnak. Stresszel jár, hiszen aggódunk, hogy minden rendben menjen, a poggyászok el ne vesszenek, a járatunk ne késsen, ne történjen semmi baleset az út során...

Lehet, hogy a most következő tippek nem szüntetik meg teljes mértékben a stresszt, de csökkenthetik azt.

1. Fogadd el a helyzetet és tervezz előre

A zsúfolt repülőgép, vonat, busz, a rossz időjárás, a zaklatott személyzet és a váratlan késedelmek bármikor beleszólhatnak a tervedbe. Ha ilyen előfordul, ne mérgelődj, hiszen úgy sem tudsz változtatni ezen. Tervezd el, hogy hogyan nyugtatod le magadat, amikor stresszes helyzetbe kerülsz. Ha így teszel, nagymértékben csökkentheted az utazás körülményei által kialakuló idegeskedés esélyét.

Ha repülőn utazol, tájékozódj előre, hogy mit tehetsz és mit nem a kézi poggyászba, illetve a bőröndöd mekkora súlyú lehet. Nehogy a reptéren derüljön ki, hogy nem jól pakoltál, mert ez is komoly feszültség forrása lehet.

2. Adj magadnak elég időt

Bármilyen formáját választod az utazásnak, adj magadnak több időt, mint amennyire úgy gondolod, hogy szükséged lehet. Menj ki hamarabb az állomásra, így ha a jegypénztár előtt hosszú sor áll vagy, ha az állomásra vezető úton dugó alakul ki, biztosan eléred a járatodat és nem idegeskedsz azon, hogy lekésed.

3. Legyen a lehetséges eshetőségekre egy-egy terved

Készülj fel bármilyen váratlan eseményre, mint például egy balesetre az úton, ami miatt esetleg állnod és várakoznod kell. Mindig ellenőrizd a járatod indulási idejét, az időjárást, a közlekedési viszonyokat és a parkolási lehetőségeket.

4. Ellenőrizd a táskádat

A zsúfolt reptereken, vonatokon, buszokon, pláne, ha át kell szállnod 1-2 ponton, vigyázz a csomagjaidra. El ne vesszenek! Vonaton csak úgy menj ki a mellékhelyiségbe, ha az egyik családtagod, rokonod vagy barátod, akivel utazol, vigyáz rá. Őrizetlenül soha ne hagyd őket! Ha egyedül utazol, vigyázz, hogy ne aludj el!

5. Csomagolj egy váltás ruhát

Mindig kényelmes ruhában utazz! Arra is gondolj, hogy itthon és ahova utazol, más-más lehet a hőmérséklet, gondoskodj a megfelelő ruházatról itt is és ott is. Illetve, ha melegből hidegbe utazol, a járaton legyen nálad egy pulcsi.

(KamaszPanasz - M. T.)