reziliencia
#Lélek

Mi a reziliencia?

2023.08.22.
2 perces olvasási idő

Te mennyire vagy erős? Nem fizikai értelemben, hanem a reménytelennek tűnő helyzetekben? Mi az, ami segít abban, hogy felülkerekedve a problémákon megbirkózz a krízisekkel, csapásokkal, traumákkal? Képes vagy a megpróbáltatások által fejlődni, növekedni, vagy megadod magad és sodródsz egyre messzebb és messzebb a céljaidtól?

Az a bizonyos “R-faktor”

Egy német pszicoterapeuta Micheline Rampe R-faktornak nevezte el a belső erő titkát. Az R vagyis reziliencia, - azt az alkalmazkodást, rugalmasságot jelenti, amely segít megbirkózni a nehézségekkel (resilire - visszaugrani, visszapattanni, resilience - rugalmasság, mozgékonyság).

A reziliencia, - legyen szó bármilyen rendszerről: társadalomról, lélekről, ökoszisztémáról - a rendszer azon képessége, amivel a zavaró hatást elnyelve, változásokat átélve, újraszervezi önmagát. Te akkor leszel reziliensnek nevezhető, ha a krízisekkel bátran szembe tudsz nézni, és új perspektívákat kidolgozva fel tudsz állni az adott helyzetből, dacolva a legnagyobb ellenállással is.

Mint a nádszál: hajolni, de nem eltörni

A reziliencia kutatás annak a kérdésnek a tanulmányozásával foglalkozik, hogy mitől függ az emberek reziliencia képessége? Hogy lehet az, hogy amíg egyesek összeomlanak a rájuk nehezedő terhek súlyától, addig mások szembeszállnak a csapásokkal, mi több, még belső erőt is merítenek belőle?

Milyen adottságok kellenek ahhoz, hogy a megküzdési kapacitásunk megfelelő legyen, és szélsőséges élethelyzetekben is segitsenek bennünket? Hogyan tarthatjuk meg a lelki állóképességünket?

A reziliencia fogalma

A rugalmasság (reziliencia) fogalmának meghatározása a kutatások során többféle megközelítésben zajlott. Ennek eredményeként az évek során különböző definíciók születtek:

  • 1982: Werner és Smith szerint a reziliencia olyan képesség, amely mérsékli a belső sérülékenységet, és csökkenti a külső stresszorok hatását
  • 1990: Masten szerint a kihívást jelentő vagy fenyegető körülmények esetén a pszichés rugalmasság lehetővé teszi a sikeres alkalmazkodást
  • 1993: Garmezy megfogalmazása úgy írta le a rezilienciát, amely a sérülés, bántalmazás vagy trauma utáni felépülést és az adaptív viselkedés fenntartását teszi lehetővé
  • 2001: Masten meghatározása szerint a reziliencia olyan személyiségjegy, amely szorosan összefügg az adaptációs képességekkel.

Rutter véleménye szerint a reziliencia konkrétan nem nevezhető személyiségvonásnak, hiszen ugyanaz a személy, amíg egy bizonyos kihívással szemben rugalmasnak bizonyult, nem biztos, hogy egy másik krízishez is alkalmazkodni tud. A reziliencia sokkal inkább egy dinamikus folyamat, amely szélsőséges változások esetén is képessé teheti az egyént az alkalmazkodásra. Ilyen az ellenállás, kilábalás, normalizáció és az átalakulás.

Mi jellemez egy reziliens személyt?

Aki reziliens:

  • a viszontagságos körülmények ellenére sem adja fel
  • nem érzi magát áldozatnak
  • képes alkalmazkodni a megváltozott helyzethez, a megoldásra törekszik
  • optimista
  • pozitív énképpel rendelkezik - tudja, hogy képes lesz megoldani a helyzetet
  • tisztában van azzal, hogy a nehézségek az élet természetes velejárói
  • képes elfogadni a megváltoztathatatlant
  • tudatosan megéli a jelen pillanatot
  • felelősséget vállal a tetteiért
  • türelmes
  • nem a múlt sérelmein rágódik

A reziliencia fejleszthető

A rugalmas alkalmazkodóképesség nem egy velünk született képesség, hanem a nehézségekkel való megküzdések során válik egyre erősebbé. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy csak traumák átélésével lehetsz egyre reziliensebb, hanem szerencsére az önismereted és a megküzdési stratégiák tudatos fejlesztésével is ellenállóbbá válhatsz. Hogyan? Lássuk!

  1. Ne várd, hogy magától megoldódik! - bármilyen apró nehézséggel is kerülsz szembe, ne söpörd a szőnyeg alá, mert az estek többségében nem fog magától megoldódni.
  2. Lépj túl minél hamarabb az önsajnálaton! Azzal semmi sem lesz jobb, ha mély depresszióba zuhansz!
  3. Ne panaszkodj, inkább tervezz, szervezz és cselekedj!
  4. Légy tisztában az erősségeiddel, és használd nehéz helyzetekben is erőforrásként.
  5. Ne félj segítséget kérni! Családtagok, barátok, tanárok, szakemberek - ne habozz, ha baj van fordulj hozzájuk bizalommal.
  6. Ne az elszenvedett krizisre koncentrálj, hanem a megoldási lehetőségekre. A megoldás-centrikus gondolkodás a legcélravezetőbb. Minden elért eredmény, ami a lejtő aljáról elindít felfelé sikernek számít.
  7. Légy optimista! Tudd:a saját kezedben van az irányítás, és a cselekvés lehetősége. Te vagy az, aki eldönti, hogy a történteket csapásként kezeled a továbbiakban, vagy egy új lehetőségként.
  8. Amin nem tudsz változtatni, azt fogadd el! Vannak dolgok, amelyekre nem tudsz befolyással lenni - ezeket engedd el, és lépj tovább.

Nos, te mennyire vagy reziliens?

(Szerző: Faar Ida, újságíró)

Felhasznált irodalom: