nyár
#Lélek

Nyári szünet, nyári unalom?

2023.06.22.
3 perces olvasási idő

A jól megérdemelt pihenésedet töltheted. Nem mindegy azonban, hogy hogyan töltjük el azt az tizenegy hetet, amely a rendelkezésünkre áll. Van néhány ötletünk a nyárra.

Egy felmérés szerint az, hogy az unatkozó, vagy elfoglalt emberek hogyan érzik magukat nyáron, az attól is függ, hány évesek. A felmérésben résztvevők kamaszkoruk kezdetén valószínűleg többet unatkoztak – 40% mondta, hogy unatkozott. A megkérdezett középsikolásoknak csupán egynegyede mondta, hogy valószínűleg unatkozott, és egynegyede azt, hogy túl elfoglalt volt. Az idősebb kamaszok több okból sem izgatják magukat azon, hogy unatkoznak. Gyakorlatilag több szabadságuk van. A több szabadság mellett ráadásul az idősebb kamaszok saját maguknak gondolták ki a dolgaikat nyáron, anélkül, hogy a szüleik megterveztek volna nekik mindent. Megvan a lehetőségük arra, hogy azt tanuljanak, amit akarnak és a saját életüket tervezzék. Nem kell azonban idősebbnek lenned, hogy ezt kigondold.

Ötleteink nyárra

• Készíts magadnak ruhákat! Nézz körül a turkálókban és keress valami olyat, amit szétvághatsz vagy méretre igazíthatsz!
• Tanulj énekelni! Rengeteg kísérőzenét tölthetsz le, amelyeket a hangfalaidon keresztül lejátszhatsz!
• Menj sétálni a parkba! Feküdj le kicsit a legüresebb rész közepére!
• Fesd át a szobádat úgy, hogy minél kevesebb pénzt költs rá!
• Nézd egy újság társkereső rovatát, s próbálj rövid sztorikat kreálni abból a néhány a szóból, amelyeket az emberek önmaguk jellemzésére használnak!
• Keress egy jó utcai festőművészt, s készíttesd el a saját portrédat!
• Kempingezz (Légy biztos benne, hogy mindenki tudja, hol vagy!)! Olcsón vehetsz 2/4 személyes sátrakat vagy hálózsákokat, és a csillagok alatt alhatsz!
• Főzz magadnak ételt!

Családi kötelékek és más aggodalmak

A függetlenebbé válás természetesen azt jelenti, hogy néha kihívást jelenthet több időt tölteni a családdal. Van, aki aggódik,retteg a családi kirándulásoktól és egyáltalán nem várja a testvéri vetélkedőket a ház körül. Van, aki elfogadja, hogy a nyár legnagyobb részét a családjával tölti, de jobban szeretne kicsit inkább a barátokkal lenni, ám nem akar senkit sem megbántani.

Néhány kamasznak talán ez lesz az utolsó nyara otthon – nekik kicsit nosztalgikus érzésük lehet. Néhány tini esetében sajnos a nosztalgia stresszbe fordulhat. Úgy érezhetik, hogy a dolgok túl gyorsan történnek és aggódnak, mit tartogat számukra a jövő.

Nyári szabadidőAz a tény, hogy a jövő év lesz az utolsó éved a középiskolában, megrémíthet. Vannak, akiknek muszáj besegíteni a családi kassza feltöltésében, ők talán nem várják annyira a nyarat.

A nyár a lehiggadás időszaka, nem a stresszé. Ha stresszes állapotban vagy, akkor a nyár remek időszak arra, hogy stresszűző tevékenységben vegyél részt.

Nem lesz időd unatkozni, ha fitt akarsz maradni

A testmozgás remek hangulatjavító. Fantasztikus módja annak is, hogy elfoglalt maradj, ha van szabadidőd. Anna csak egy azok közül, akik a nyár egy részét az egészséges életre és a testmozgásra fordítják: „Azt tervezem, hogy minden nap töltök néhány órát a közeli uszodában. A nyár egy lehetőség számomra, hogy fitt és kiegyensúlyozott legyek, így, ha hozzászokok, akkor is folytathatom, amikor az iskola elkezdődik.”- mondta. Receptje: „Ha unatkozol, MOZOGJ! Ne pedig evéssel üsd el az időt! Csak annyit mondanék, iratkozz be teniszre, röplabdára, stb.”

Űzd el az unalmat

A legtöbb olvasónk szerint a legtutibb unaloműzés, ha a barátaiddal töltöd az időd. Tölts minél több időt társaságban, de hagyj azért magadra is időt! És mi van akkor, ha ugyan szeretnél csinálnál valamit, de nincs senki, aki elkísérne, ugyanis a barátaid mind külföldre vagy vidékre mennek nyaralni? Az ilyen esetekben érdemes lehet olyan órákra beíratkozni, amelyeket élvezel, ugyanis „Új barátokra találhatsz.”

Sokak szerint a házi kedvenc amellett, hogy remek társaság a nyáron, nagyszerű társ a szabadban való léthez és az aktív időtöltéshez.

Ötletek, ha egyedül töltenéd az idei nyarat

  • Amikor unatkozol, olvass egy könyvet, vagy írj egyet!
  • Készíts egy albumot a gyerekkori fényképeidből!
  • Készíts valamilyen munkát, például építs valamit, varrj, rajzolj, stb.!
  • Ha kifogytál a szórakoztató dolgokból, ragadd meg az iPod-od, s mosd meg a kocsit, nyírd le a füvet, mosd ki a szennyest, porolj le, rendezgesd a szobád! Azt gondolhatod, ostoba vagyok, de fogadni merek, minél többet teszel a szüleidért, annál nagyobb valószínűséggel mondják majd: „Menj mozizni!”, „Menj pecázni a barátaiddal!”. Nekünk tetszik ez utóbbi ötlet, és segíthet abban, hogy jó kapcsolatot tarts fent a szüleiddel. Szinte mindenkinek vannak kellemetlen mindennapi házimunkái a nyár folyamán, de sokkal jobbnak tűnhetnek, ha önkéntesen csinálod meg őket, mintha nyaggatnának az elvégzésükkel.
  • Kezdj el karácsonyi ajándékokat készíteni! Lehet, később nem lesz rá időd, és meg kell őket vásárolnod…mint általában.
  • Indíts kutya-sétáltató vállalkozást!
  • Tegyél az egészségedért! Ne csak a kanapén ülj, s TV-t nézz!

Tervezz előre

Azt gondolhatod, hogy a nyárnak szabadnak és gondtalannak kellene lennie. Ez azonban nem mindig működik így a való életben. A jó nyár kulcsa a tervezés.

  • Tervezd meg a heted! Ne játszd el napról napra, az nem működik, mert egyszerűen unatkozni fogsz!
  • Próbálj meg minden nap valami újat csinálni, ahelyett, hogy minden egyes nap ugyanazt a régi dolgot csinálnád!
  • Készíts egy listát az összes olyan dologról, amit meg akarsz csinálni, tűzd ki az ajtódra, és minden nap csinálj meg egyet belőlük!

És mi van akkor, ha meghiúsulnak a terveid? Biztosítsd, hogy legyen néhány eltervezett szórakoztató tevékenység, és néhány biztonsági terv.

Teremtsd meg a saját valóságodat

Végül pedig fontos, hogy egészségesen szemléld a dolgokat! Gondolhatod azt, hogy valami unalmas lesz, de ne foglalj véglegesen állást, könnyen kiderülhet, hogy nem volt igazad! A legjobb pillanatok és emlékek akkor születnek, amikor legkevésbé várod.

Vidám nyarat!

(KamaszPanasz - B. M.)