fesztivál
#Lélek

Fesztivál: hogy tényleg élmény legyen

2014.08.15.
2 perces olvasási idő

A fesztiválon a jó hangulatot, a fergeteges koncerteket könnyen elronthatja néhány veszélyes dolog. A szüleid bizonyára nem véletlenül féltenek és nem véletlenül láttak sok jó tanáccsal. Hasznos tanácsok fesztiválozóknak.

Rengeteg veszélyes helyzetbe kerülhetsz, ha nem vigyázol. Egy lányt a tavalyi VOLT fesztiválon valószínűleg bedrogoztak és megerőszakoltak.

"A szekusok sajnos megerősítették a gyanúmat, s elmondták, hogy a srác a vállán átvetve vitt ki a fesztiválról, mindenkinek azt mesélve, hogy a barátnője vagyok, aki nagyon kiütötte magát. Egy pultos azt mondta, emlékszik rám és a srácra is, ittunk még az este folyamán nála. Na, hát erre abszolút nem emlékeztem, meglepetésként ért az info." - számolt be az eseményekről a szerencsétlenül járt fesztiválozó lány.

Bárki kerülhet hasonló helyzetbe, ha nem figyel oda és nem óvatos. Ezért állítottam össze egy listát, ami segíthet abban, hogy jobban vigyázz magadra a fesztiválokon.

Óvatosan az ismeretlenekkel!

Lehet, hogy jópofának vagy cukinak tűnik az a srác, vagy jó elbeszélgetni azzal a csajjal, sőt még meg is hív valamire. De nem árt ilyenkor is vigyázni. Sohase maradj egyedül olyan emberekkel, akiket aznap ismertél meg. Ha szimpatikusnak találod, cseréljetek számot és találkozzatok napközben a strandon vagy a városban, a haverok társaságában. Ha valaki a pénzedre számít, vagy erőszakoskodni akar veled, valószínűleg nem fog fényes nappal elmenni veled fagyizni, vagy meginni egy limonádét.

Ha valaki tényleg "nyomul rád" és táncolni akar, vagy esetleg el akarna menni veled "sétálni", szólj a barátnőidnek vagy a barátaidnak, hogy figyeljenek rád. Te se téveszd őket szem elől, így elkerülhető a baj. Ha esetleg mégis sétálni mentek kettesben, maradj mindig a tömegben vagy állj közel a biztonsági őrökhöz. Sohase kóborolj el a parton vagy az erdőben egy idegennel!

Ingyen italokat ne!

A fesztiválokon minden drágább az átlagnál, így ha valaki meg akar hívni egy finom italra vagy egy szendvicsre, akkor könnyebben elcsábulhatunk. De annyit nem ér meg, hogy a testi épségünket kockáztassuk. Ha mégis elfogadod az italt, akkor figyel minden egyes mozdulatra. Állj oda a pult mellé, és kérd meg a pultost, hogy a kezedbe adja az italt. Soha ne hagyd őrízetlenül a poharad, de ha mégis őrizetlenül hagytad, akkor mindenképp borítsd ki, soha ne idd meg!

Ám a legjobb amit tehetsz az az, hogy nem fogadsz el senkitől semmit. A baráti társasággal, jó ismerősökkel, olyan emberekkel, akikben megbízol megengedhető ez a fajta egymásnak vásárolgatás, de idegen embertől nagy veszélyt jelent italt elfogadni.

Hazaút

Ha a fesztivál területén laksz, akkor is tanácsos valakivel együtt "hazamenni". Ha azonban apartmanban laksz, és sokat kell utazni, akkor érdemes valakivel együtt, taxival elindulni. A taxi nem olcsó mulatság, ezért társulhatsz emberekkel, és összedobhatjátok közösen az út árát. Ha mégis busszal vagy villamossal indulsz el, akkor semmiképpen ne szállj fel egyedül vagy idegenekkel. A pénztárcádban mindig legyen tartalék pénz a a hazaútra, hiszen bármi történhet veled vagy a barátaiddal.

Értékek

Mindig olyan táskát válassz, vagy úgy öltözz, hogy az értékeid biztonságban legyenek. Érdemes zsebes nadrágot felvenni, de a pénztárcát, telefont semmiképp se tedd a hátsó sebedbe. Ha teheted, üzemelj be egy régi, kopott telefont (fesztiváltelefon), így ha értékes a mobilod, biztonságban lesz otthon. Mindenképpen ellenőrizd a banknál az adataid, így ha ellopják a pénztárcád, könnyen letiltathatod.

A legfontosabb persze, hogy érezd jól magad, de légy mindig biztonságban, és figyelj oda, hogy kikkel vagy együtt, illetve, hogy merre mész.

(Győrfi Rebeka írása)