Főoldal / LÉLEK / Hogyan éljük túl életünk első fesztiválját?
  2011-07-14

Hogyan éljük túl életünk első fesztiválját?

Egy végigdolgozott év után, amikor minden nap korán kellett kelned a suli miatt, itt az ideje, hogy kicsit magadra is gondolj, és bulizz végre. Az alábbi cikk egy nélkülözhetetlen útmutató ahhoz, hogy túléld életed első fesztiválját. (Tapasztaltabbaknak is érdekes lehet...)

- hirdetés -

Az odaút

Gyűjts pénzt és biztosítsd be a jegyedet! Ennek érdekében dolgozz év közben! Sok fiatal úgy oldja ezt meg, hogy a fesztivál helyszínén keres munkát. Van aki beáll felszolgálónak vagy a kerítések felhúzásánál segédkezik, de akad, aki a büfékben talál munkát, mint csapos vagy hamburgeres. A lényeg, hogy kreatívnak kell lenned ahhoz, hogy előteremtsd a fesztiválhoz szükséges pénzt.

Ne fizess a valószerűtlenül drága tömegközlekedésért! Úgyis mindig akad valaki az ismeretségi körödben, aki autóval megy ki a Szigetre. Maximum egy kicsit keresgélni kell utána.

Ráadásul minél többen ültök egy autóban, annál kisebb az utazási költség személyenként. Ha azonban senki más nem megy a haverok közül ugyan arra a fesztiválra mint te, nem kell megijedni, mivel rengeteg oldal van már ilyen céllal ahová bárki regisztrálhat. Tehát semmiképp sem lehetetlen a kijutás.

A szállásfesztivál

Már tízezer alatt lehet kapni jópofa kétszemélyes sátrakat, de ha a minőség is szempont, kicsit mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk. Egy gumimatrac a sátorban megvédi a hálózsákodat az átnedvesedéstől, de ha ez túl drágának hangzik, akkor néhány pulcsi és párna is megteszi.

Tegyél ki fáklyát! Hajnali négykor arccal előre bezuhanni valaki más sátrába, mert beleakadtál a fekete rögzítőkötelekbe a sötétben, nem túl kellemes élmény. A fesztiválszervezők ritkán gondolnak a sátorhelyek megvilágítására, szóval ne sajnálj éjjelente elvilágítani 50 forintot, mert ha nem teszed, megvan az esélye, hogy közeli találkozásban lesz részed egy tévelygővel. 

Egészség és higiénia

Vigyél otthonról WC-papírt, nedves törlőkendőt, ipari erősségű dezodort, naptejet és fogápolási kellékeket. Ezek az életbevágó dolgok. Az elővigyázatosak és az orvostanhallgatók paracetamolt és ragtapaszt is visznek magukkal a biztonság kedvéért.

Ne állj sorban a fesztiváli zuhanyzókhoz, mert azért fogsz lemaradni a kedvenceidről. Ha már muszáj fürdened, vegyél egy nagy levegőt és inkább válassz egy szimpatikus csapot a közelben (amiből persze csak jéghideg víz folyik) és komótosan „zuhanyozz” le. Napközben soha ne menj hasonló vízlelőhelyekre, mert egy emberöltőbe telik mire sorra kerülsz.

Szex, drog, alkohol

A diákévek kétségtelenül arról szólnak, hogy új és új dolgokat fedezünk fel és ezalól a fesztiválok sem kivételek. Saját italt bevinni egyértelműen a legolcsóbb megoldás, de a legtöbb fesztiválon - főleg azokon, amelyeken valamilyen alkoholmárka a szponzor - nem fogják megengedni, hogy bevidd.

A drogok éppoly illegálisak a fesztiválokon, mint bárhol máshol. Ha te mégis kisérleteznél, lesz elsősegélyszolgálat és orvosi ellátás arra az esetre, ha túlzásba esnél. Ahogy megérkezel, keresd meg a legközelebbi elsősegély-sátrat, és ne feledd: mindent csak mértékkel! Na, és a szex. Mindig használj óvszert!!!

Öltözködés és időjárás

Magyarországon az utóbbi években tapasztalhattuk, hogy az időjárás igencsak szeszélyessé vált. Volt már rá példa, hogy a gumicsizma is alapvető kellékké vált egyes fesztiválokon. Mielőtt elindulsz, jól gondold meg, hogy viszel-e gumicsizmát, mert ha leszakad az ég az árusok előszeretettel könnyítenek a pénztárcádon gumicsizma fejében.

Szükséged lesz még vízálló dzsekire, réteges, meleg ruhákra, ha tűz a nap kalapra, éjjelre pedig valami melegebb sapkára.

Egy táska, vagy cipzáros zseb elengedhetetlen az értékeid tárolásához. Az utolsó dolog amit el akarsz veszíteni az az ötezres, amit a nagymama adott kajára.

Étkezés

Az ételek fesztiválokon nem csak hogy drágák, de az ízük leginkább a kakaós tejmasszával bevont kelbimbóra hasonlít, még akkor is, ha az áll a cimkén, hogy természetes alapanyagokból készült és hogy a származási hely: M.o.. Az előkészületek létfontosságúak és a tartós kajáknak a bevásárlólista  élén van a helyük. A csipsz, a csokoládé és a gabonapehely azért praktikusak, mert olcsók, kis helyen elférnek és napokig elállnak.

És ha már unod a gyorskaját, vendégeld meg magad egy nagy tál forró, főtt étellel. Ezután valószínűleg felhagysz azzal, hogy sört reggelizz... és ebédelj... és vacsorázz... na mindegy.

Távozás

A végére minden bizonnyal teljesen kifáradsz, de indulás előtt bizonyosodj meg róla, hogy a sofőrötök teljesen józan és éber-e. Ezután kezdheted tervezni a következő fesztiválodat ahol mindezt újra át fogod élni.

(M. Á., virtualfestivals.com)

Tovább a témában: Barátság, önvédelem, Zene