cigi
#Drog, cigi, alkohol

Miért ne cigizz, ha iszol?

2023.11.29.
1 perces olvasási idő

Mint sok bulizós ember tudja, az emberek több nikotint kívánnak, amikor alkoholt fogyasztanak, és több alkoholt, amikor dohányoznak. Ráadásul a nikotin jelentősen rontja a másnaposság tüneteit is! Mi ennek az oka? Cikkünkből megtudhatod.

A nikotin tompítja a jó érzést keltő vegyi anyagokat az agyban - ezért kívánjuk az alkoholt. Noha az alkohol megemeli a dopaminszintet az agy boldogság központjában, ami az eufória érzését okozza, a nikotin a szervezet stressz-hormon szintjét növelve tompítja az alkohol okozta élvezetet – így ha cigarettázunk, több alkoholt kívánunk, ugyanazért a hatásért.

A Baylor Orvosi Egyetem kutatói kísérleteiben azt találták, hogy a nikotin felerősítette a szervezetben az alkohol iránti érdeklődést. A kutatásból arra következtetnek, hogy a drog megváltoztatja az agy reakcióját az alkoholra még akkor is, ha az elhagyta a szervezetet. Ezen felül, felfedezték, hogy a nikotin növeli a test stressz-hormon glükokortikoidok szintjét, ami csökkenti a dopaminnal kapcsolatos boldogság szintet.

Mivel a fiatalok gyakran kísérleteznek a nikotinnal tinédzserkorukban, a fentebb említettek alapján ez valószínűleg hozzájárul az alkohollal való visszaélésük kockázatának növekedéséhez is a későbbiekben.

Cigivel rosszabb a másnap

Ráadásul egy tanulmány szerint minden egyes elszívott szál cigaretta rontja a másnaposság tüneteit! „Ugyanannyi pohár alkohol után azok az emberek, akik aznap cigiztek, sokkal nagyobb valószínűséggel, és intenzívebben lesznek másnaposak” – mondta a Brown Egyetem tanulmányának kutatója, Damaris J. Rohsenow.

Az internetes kutatásban 113 egyetemista hallgató vett részt 8 héten keresztül. Ez idő alatt rendszeresen beszámoltak arról, hogy mennyit ittak egy-egy alkalommal, és hány cigarettát szívtak el, illetve jegyezték a másnaposság súlyosságát a hányinger, gyengeség, fejfájás, fáradtság, és koncentrációs nehézség szempontjából.

Nyilvánvaló, hogy a több alkoholos ital rontja a másnaposságot, de meglepő volt, hogy az italozás közben elszívott ciginek is ez a hatása. Amikor a diákok többet dohányoztak egy átbulizott estén (ahol öt vagy hat üveg sört ittak egy óra alatt), rosszabb volt a másnaposságuk.

(KamaszPanasz - S.C.)