alvászavar
#Betegségek

Te is beszélsz álmodban?

2019.11.17.
2 perces olvasási idő

Mondták már, hogy suttogsz álmodban, anélkül, hogy ennek tudatában lennél? Esetleg szoktál másokat álombeli kiabálásoddal felriasztani? Az alvás közbeni beszéd előfordulása meglehetősen gyakori, az alvászavar egyik formája.

Noha először viccesnek tűnik, az alvás közbeni beszéd nem más, mint az alvászavar egy fajtája. Az esetek többségében az álmában beszélő nem veszélyes, bár előfordulhat, hogy a hallgató durvának és vulgárisnak találja.

Kis éji mese...

Az álmukban beszélők 30 másodpercnél nem beszélnek tovább, de egy éjszaka alatt több beszéd-periódusuk is lehet. Az éjszakai beszéd állhat csak dünnyögésből, egyszerű hangokból, vagy akár hosszabb, összefüggő mondatokból is. Az álmában beszélő általában csak magában, magának beszél, ám néha akár hosszabb társalgást is folytathat másokkal.

Nicsak, ki beszél?

A gyerekek fele kamaszkorukig beszél álmában, a felnőtteknek pedig 5 százaléka folytat egyfajta beszélgetést álmában. Ez lehet időszakos, de akár mindennap is előfordulhat. Egy 2004-es felmérés adatai szerint minden 10. gyerek beszél álmában hetente többször is. Meglepő lehet, de a lányok körében a jelenség semmivel nem gyakoribb, mint a fiúknál. A kutatók szerint az alvás közbeni beszéd hajlama örökletes.

Mi okozza?

Általában az alvás közbeni beszédről azt tartják, hogy álmodás közben zajlik. A kutatók azonban mai napig nem biztosak abban, hogy a rémálmokhoz lenne köthető, mivel az alvás bármely szakaszában előfordulhat. Noha a jelenség általában ártalmatlan, néhány esetben komolyabb alvás- vagy egészségi probléma jele lehet.

Az REM alvászavar (RBD) és a rémálmok két olyan alvászavar, melyek során az abban szenvedő kiáltozik álmában. Rémálom esetén a beteg nemcsak kiáltozik, de rugdosódik is. Ebből az állapotból nehéz felébreszteni a beteget, sőt, a rémálmoktól szenvedő gyerekek nemcsak beszélnek álmukban, hanem általában alvajárók is.

Az RBD-ben szenvedő betegek kiabálnak, visítoznak, morognak és el is játszák az álmukat, mely gyakran túl heves. Az alvás közbeni beszédhez társulhat alvajárás, vagy alvás közbeni evés is.
Alvás közbeni beszédet okozhatnak még bizonyos gyógyszerek, az érzelmi stressz, lázas állapot, és mentális sérülés is.

Hogyan kezelhető?

Amennyiben az alvás közbeni beszéd hirtelen jelentkezik, intenzív félelemmel, visítással, erőszakos cselekedetekkel társul, keress fel egy alvásszakértőt!

A jelenség általában nem igényel gyógyszeres kezelést, kivéve, ha az valamilyen komoly alvászavar vagy egészségügyi probléma következménye.

Nincs ismert módszer az alvás közbeni beszéd csökkentésére, noha tény, hogy a stresszhelyzetek kerülése és az elegendő mennyiségű alvás csökkenti a jelenség előfordulási esélyét.

Vezess naplót - segíthet

Alvásnapló vezetése sokat segíthet a háttérben húzódó problémák felderítésében. Vezesd pár hétig, jegyezd fel, hogy mikor fekszel le, mikor ébredsz, milyen gyógyszereket szedsz, milyen koffeintartalmú italokat (esetleg alkoholt) ittál napközben, mennyit és mikor.

Ezek az adatok hozzásegíthetnek téged és orvosod ahhoz, hogy megoldást találjatok a problémára.

(WEBBeteg)