szemüveg
#Betegségek

Szemüveg: ciki vagy divatos?

2013.10.25.
2 perces olvasási idő

Egyeseknek a fiatalkort megkeserítő átok, másoknak divatos kiegészítő, amit akár dioptria nélküli üveggel is hajlandóak felvenni. A szemüveg megosztja az embereket, ám azt nem szabad elfelejteni, hogy azon túl, hogy valakinek jól áll vagy sem, komoly egészségügyi problémákhoz is vezethet, ha nem figyelünk a szemünkre!

Bár a magyarok felének lenne rá szüksége, csak 3,5 millióan hordanak szemüveget. Ez azért is különös, mert az információnk 80 százalékát látással szerezzük, így egyáltalán nem mindegy, hogy a beérkezett információ milyen minőségű. A homályos kép kifejezetten balesetveszélyes lehet, de persze nem csak ezért fontos a látáskorrekció. A hiányos szűrés, vagyis a fel nem ismert látáshiba tanulási nehézségekhez vezet, arról nem is beszélve, hogy milyen problémákat okozhat a későbbi életszakaszokban.

Szirota Jennifer ezentúl hordja szemüvegét

Szemészeti látásvizsgálatJól tudja ezt Szirota Jennifer, aki annak ellenére sem tudott még megbarátkozni szemüvegével, hogy már 5 éve hordania kellene. A Csillag Születik bájos énekesnőjének szeme úgy elromlott azóta, hogy az eredeti diagnózisnál egy dioptriával erősebb látásjavító eszközre van már szüksége.

– Sokat fájt a fejem, rengeteget panaszkodtam, ezért a szüleim elvittek egy szemvizsgálatra. Eredetileg 1,5 dioptriás szemüvegre volt szükségem, csak olvasáshoz, ma azonban már állandóan viselnem kellene, mert annyit romlott a szemem – mesélte az énekesnő, aki hétfőn, a Látás Hónapja alkalmából részt vett egy látásellenőrzésen. Mint mondja, egyáltalán nem a divat vagy esetleges szégyenérzet miatt nem hordja szemüvegét. – Egyszerűen nem bírtam megszokni, mint ahogy a napszemüveget sem. Sosem gátolt a viselésben az, hogy kicsúfolnának miatta vagy nem lenne divatos, csak zavar, ha a fejemen van. Ennyi romlás után azonban fel fogom venni, hiszen a szem egészsége komoly dolog, nem szabad játszani vele – mondta Jennifer.

Gyurcsík Tibi: előzzük meg a bajt!

Pályatársa, Gyurcsík Tibi szerint is a legfontosabb, hogy még mielőtt elkezdene a szemünk romlani, előzzük meg a bajt. – Nekem nem kell szemüveg, de a szüleim példáján okulva sokat is teszek ezért. Az ő szemük a munka miatt sokat romlott, én ezt szeretném elkerülni. Ezért a számítógépen is olyan beállításokat használok, amik ezt segítik. Öt percnél még nincs jelentősége, de ha órákat ülünk a monitor előtt, akkor már igenis van.

Rövidlátás: mit kell tudni róla?
A rövidlátók a közeli tárgyakat, személyeket élesen látják, a távolban lévő dolgok képe azonban nem a megfelelő helyre, hanem a retina elé vetül, ezért nem alakul ki éles kép. A rövidlátás

A kék szeműek ráadásul érzékenyebbek is, könnyebben romlik a szemük, ezért nyáron napszemüveget hordok – mondta az X-Faktor sztárja, hozzátéve: ha minden elővigyázatossága ellenére arra kerülne a sor, büszkén viselné dioptriás szemüvegét is. – A szemüveg igenis öltöztet, amitől egyáltalán nem kell félni. Ha dioptria nélküli vastag keretes szemüvegeket lehet hordani, akkor igazit miért ne lehetne? – mosolygott az énekes.

(KamaszPanasz - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Kapcsolódó címkék

Szem