David Bowie
#Betegségek

Miért voltak David Bowie szemei különböző színűek?

2018.01.01.
1 perces olvasási idő

Különböző színű szemei a zenész védjegyei voltak. Noha nem így született, már fiatal korában bekövetkezett ez a változás egy szerencsétlen találkozás következtében. Vajon mi okozhat ilyen tüneteket?

David Bowie különleges zenész volt, akárcsak a szemei. Míg jobb szeme kékes szürke és meglehetősen világos volt, addig a bal jóval sötétebb színű.

A különböző színű szemek leggyakoribb oka az írisz heterochromia, mely lehet veleszületett, vagy okozhatja a szivárványhártya gyulladása is. Még az állatoknál is előfordulhat, hogy különböző színű a szemük- ez leginkább a huskyk esetében ismert.David Bowie

Bowie bal szeme egy sérülés után lett sötétebb színű, mely hatására a pupilla maradandóan kitágult. Ezt a betegséget traumatikus mydriasisnek nevezik.

A mydriasist a szemész is kiválthatja

Az elmúló mydriasist mindenki tapasztalta már: sötétség, izgalom, öröm hatására a pupillák kitágulnak, akárcsak kábítószer fogyasztása következtében. A szemészek is gyakran idéznek elő mesterséges mydriasist, mikor a pupillákat szemcseppel tágítják, hogy megvizsgálhassák a szemfeneket.

David Bowie esete

David Bowie halála
David Bowie 2016. január 11-én, egy héttel a 69. születésnapját követően, a „Black Star” címmel megjelent 25. stúdióalbumának megjelenése után, rákban hunyt el.

Bowie szeme akkor sérült meg, mikor egyik barátjával, a művész George Underwood-dal verekedett. Állítólag az egész egy lány miatt történt. A verekedés következtében Bowie pupillája kitágult és a trauma hatására végleg úgy is maradt.

Underwood-al való barátságának a szemszín változást okozó verekedés egyébként nem ártott. Még hosszú ideig dolgoztak együtt, és Underwood tervezte Bowie 2008-ban megjelent, „Hunky Dory” című albumának borítóját.

(KamaszPanasz - Cs.K. - Forrás: www.welt.de)

Kapcsolódó címkék

Szem