tűzijáték
#Betegségek

Hogyan árthat a tűzijáték a szemeidnek?

2023.08.20.
1 perces olvasási idő

Mielőtt elkezdődne a tűzijáték, érdemes feltenni egy védőszemüveget, ami segíthet megóvni a szemeidet a leggyakoribb tűzijáték okozta sérülésektől.

Egy kutatás bebizonyította, hogy a tűzijáték közben röpködő törmelékanyag nagyobb veszélyt jelenthet a szemre, mint a megnövekedett légnyomás ereje. A kutatók felfedezték, hogy a szaruhártyán (az az áttetsző szövetréteg, ami a szemet borítja) létrejövő horzsolás volt a leggyakoribb sérülés.

A tűzijáték veszélye„A tűzijétákok esetében a szem a leggyakrabban sérült testrész és a sérülések száma eléri az évenkénti kétezret is.” – mondta az egyik kutató, Vanessa Alphonse. „Annak ellenére, hogy létezik az a feltevés, miszerint a szemsérülések a robbanás következtében kialakult túlnyomás miatt történnek, nincs olyan egyértelmű bizonyíték, ami igazolná ezt.”

Hogyan károsíthatja a szemet a tűzijáték?

A kutatók a tanulmány során a túlnyomás és a tűzijáték során elszabaduló különféle anyagok által okozott szemsérüléseket vizsgálták. A kutatók emberi holttestek szemeit használták a kísérleteikhez. Ezeket a szemeket tették ki 18 féle káros hatásnak 3 különböző távolságból (22 és 7,62 cm között) és lőport használtak a tűzijáték szimulálására. Ezen kísérlet során kicsi, gabonaszem-méretű horzsolások keletkeztek a szaruhártyán.

A kísérletről készült videófelvételek elemzésével a kutatók rájöttek, hogy ezek a sérülések a fel nem használt robbanóanyagok szembekerülése miatt alakultak ki.

A sérülés esélye nagyon alacsony volt (kevesebb vagy körülbelül 0,01%) függetlenül attól, hogy mennyire volt közel a szem a robbanáshoz, és hogy mennyire volt nagy a létrejövő nyomás.

A kutatók szerint az eredmények új információkat tartalmaznak azt illetően, hogy a tűzijáték milyen szemsérüléseket okozhat, és segíthet új, hatásosabb védőfelszerelés és új szabályok, törvények létrehozásában.

(KamaszPanasz - H. I. - medicinet)