fogamzásgátló
#Betegségek

Fogamzásgátló tabletta és fejfájás

2014.11.15.
1 perces olvasási idő

Azt már biztosan tudod, hogy a fogamzásgátló tabletta segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. Ám nem csak erre jó. Bizonyos esetekben a fogamzásgátló tabletta csökkentheti a migrén gyakoriságát. Másoknál viszont éppen a fogamzásgátló tabletta okozza a fejfájást.

Fájdalomcsillapítás megelőzésképpen

A hormonváltozás miatt kialakuló fejfájás - amit a fogamzásgátló tabletta használata is előidézhet - gyakran fordul elő a menstruációs ciklus ugyanazon szakaszában, például közvetlenül a menstruáció előtt.

A Mayo klinika munkatársai szerint leginkább úgy előzheted meg ezt a típusú fejfájást, ha már néhány nappal a fájdalom rendszeres megjelenése előtt fájdalomcsillapítót szedsz.

Válts!

Ha a fogamzásgátló tabletta szedése mellett migréned van, válts más típusú fogamzásgátló tablettára! Két fő típusú tabletta létezik: a monofázisos készítmény, melyben minden pirula ugyanannyi hormont tartalmaz, és a többfázisú, melyben a pirulák hormonszintje különböző. Érdemes kikísérletezni, hogy számodra melyik a megfelelő készítmény.

Figyelmeztetés

Nagyon fontos, hogy a fogamzásgátló tabletták szedésével és a migrénes fejfájással kapcsolatos problémát mindenképpen beszéld meg az orvosoddal.

(K.F. - livestrong)