fej
#Betegségek

Fejfájás és hormonok: mi a kapcsolat?

2014.10.27.
1 perces olvasási idő

Számos fejfájástól szenvedő nő tapasztalta már, hogy migrénjei és a menstruációs ciklus bizonyos kapcsolatban állnak egymással. Körülbelül a migrénes nők 50-60%-át érinti a menstruációs fejfájás – azaz a migrénnek az a fajtája, ami a hormonszint változásával áll kapcsolatban, és ami közvetlenül a menstruáció előtt és közben jelentkezik.

Az ösztrogén nevű hormon szintjének ingadozása felelős a fejfájásért. Függetlenül attól, hogy egy nő melyik életszakaszában van, az ösztrogén hullámzása okozhat fejfájást.

Mi a kapcsolat a fejfájás és az ösztrogénszint között?

Míg a férfiaknak csupán 6%-a, addig a nőknek 18%-a szenved migrénes fejfájásoktól. Ez a tény arra utal, hogy a migrén és a nemek közötti kapcsolat mögött hormonális különbségek állnak. Már korábban is megállapították, hogy mivel a nőknek többet fáj a fejük a menstruációjuk idején, a migrén kialakulásának oka nagy valószínűséggel a menzesz során látványosan visszaeső ösztrogénszint lehet. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy azon nők, akik a mesterséges megtermékenyítés kezelés részeként az ösztrogénszintet csökkentő szert kaptak, 82%-ban tapasztaltak ilyen fejfájást.

A menstruáció és a terhességszabályozás

Az ösztrogén és a fejfájás közti kapcsolat leginkább közvetlenül a menstruáció előtt és közben érződik. Mivel a menstruációs ciklus egy előrelátható havi esemény, a fejfájást megelőző gyógyszereket megelőzés céljával a menzesz előtt érdemes bevenni.

Bizonyos esetekben a fogamzásgátló tabletták is okozhatnak fejfájásokat. Sok nő kevésbé tapasztal hormonokhoz köthető migrént, amikor elkezdi szedni a tablettát, míg másoknál éppen ez váltja ki a fejfájást. Ha a fogamzásgátló tabletta az oka a fejfájásodnak, beszélj az orvosoddal, aki egy más típusú tablettát fog javasolni.

Terhesség

A terhesség során változások játszódnak le az ösztrogénszintben, ami bizonyos nőknél gyakoribb fejfájást okozhat – míg mások épp ellenkezőleg, ritkábban tapasztalják azt. Az ösztrogén mennyisége a terhesség kezdetén emelkedik meg drámaian, és marad magas szinten a terhesség ideje alatt. Az állandó magas ösztrogénszintnek köszönhetően sok migréntől szenvedő tapasztalhat enyhülést a terhesség ideje alatt. Ugyanakkor a tenziós fejfájások gyakoribbakká válhatnak a terhesség ideje alatt. Ha valaki a terhesség ideje alatt fejfájásra panaszkodik, érdemes orvoshoz fordulnia, aki hatékony, de biztonságos gyógyszert fog ajánlani.

Kezelési lehetőségek

A migrén kezelésének legfőbb módjai közé tartozik a jeges borogatás, az izmok masszírozása a nyakon, a vállakon és a fej hátsó részén, valamint bizonyos fájdalomcsillapítók alkalmazása. Ha ezek nem lennének hatásosak, orvoshoz kell fordulni, aki felírhat olyan gyógyszert, amelyet vagy a menstruációt megelőzően vagy a fejfájás kialakulásakor kell bevenni.

(B.Cs. - livestrong)