fej
#Betegségek

Egyszerű tippek a migrén enyhítésére házilag

2014.10.15.
2 perces olvasási idő

A fejfájás egyik legkínzóbb fajtája a migrén, amelynek a tünetei közé tartozik az émelygés, a fényérzékenység, az izzadás és a látási zavarok.

Kutatások bizonyították, hogy az emberek jelentős része küzd a fejfájással, és körülbelül háromnegyedük nő. A migrén kezelése legtöbbször az orvos által felírt gyógyszer alkalmazását jelenti, ugyanakkor létezik néhány olyan egyszerű módszer is, amelyekkel magunk enyhíthetünk a lüktető fejfájáson. Ezek a gyógymódok nem helyettesítik az orvosi módszereket - nem szabad figyelmen kívül hagyni az orvos által előírt gyógykezelési módszereket!

Amikre szükséged lesz otthon

  • hideg vizes borogatás
  • víz
  • koffein
  • borsmentaolaj

1. lépés

Gyakorold a relaxációt! Feküdj le és csukd be a szemedet: lélegezz mélyeket és egyszerre csak egy izomcsoport ellazítására koncentrálj – ezután alkalmazd ezt a módszert a tested minden egyes izmánál egészen addig, amíg teljes egészében el nem lazultál!

2. lépés

Tegyél hideg vizes borogatást a homlokodra illetve bárhova, ahol úgy érzed, hogy ott összpontosul a fájdalom! Újrafelhasználható hideg vizes pakolást könnyedén szerezhetsz drogériákból, de jó szolgálatot tesznek ilyenkor a patikában kapható hűsítő tapaszok is, melyek speciális géltartalma hűsítően hat a bőrre. A hűsítő kezelés enyhíti a fájdalmat, arra azonban mindig ügyelj a hideg vizes borogatásnál, hogy 20 percnél tovább egyhuzamban nem hagyd a bőrödön!

3. lépés

Igyál vizet, hogy hidratáld a testedet – így kezelve a dehidratációt, ami a migrénes fejfájás egyik gyakori kiváltó oka. Leginkább a koffeinmentes italok javasoltak napközben is, mivel a koffein súlyosbíthatja a fejfájást.

Ha viszont úgy érzed, megfelelően hidratált vagy, mégis fáj a fejed, érdemes kipróbálni egy koffeint tartalmazó italt. Mivel a koffein szűkíti az ereket, enyhítheti a lüktető fájdalmat. Nem szabad azonban túlzásba vinni a koffein fogyasztását, mert túl nagy adag belőle csak még erősebb fejfájást okoz ahelyett, hogy segítene.

4. lépés

Érdemes rendszeresen fogyasztanod riboflavint, magnéziumot, koenzim-Q10-t és melatonint tartalmazó táplálékkiegészítőt. Bár ezek a szerek bizonyítottan nem enyhítenek a migrénen, sokan tapasztalták már jótékony hatásukat a fejfájás megelőzésében. Mielőtt azonban belekezdenél bármilyen táplálékkiegészítő használatába, mindig konzultálj erről az orvosoddal is!

5. lépés

Önts néhány csepp borsmenta olajat a kezedbe, majd miután az olaj felmelegedik a bőrödön, kend rá a homlokodra vagy a halántékodra! Bár kutatások által még nem bizonyított, hogy a borsmenta ténylegesen jó a migrénes fejfájás ellen, de a fejfájástól szenvedők nagy része úgy érezte, hogy enyhített a hasogató fájdalmon.

A migrénes fejfájás elleni otthoni praktikák is beválhatnak – próbáld ki, csak nyerhetsz velük! Ha pedig neked segített, oszd meg tanácsaidat másokkal is!

(B.Cs. - livestrong)