alvás
#Betegségek

Lányokra veszélyes az alváshiány!

2015.08.18.
1 perces olvasási idő

A napi hét óránál kevesebb alvás hosszú távon – szó szerint - szívügyünkké válhat – ám a szívbetegség kialakulásának kockázata csak minket, nőket érint, a férfiakat alig.

A szív- és érrendszeri megbetegedések felbukkanásának, a szívinfarktus és stroke rizikója nagyban függ naponta alvással töltött időtől – állítja egy nemrégiben megjelent tanulmány, amely az alvással mennyisége és a vérben található, gyulladásra utaló jelzések közötti összefüggéseket kutatta. A londoni Warwick és College Egyetem tudósai összesen 4600 nő és férfi legkülönbözőbb alvási adatait elemzték, majd megállapították, hogy különösen a nők reagálnak érzékenyen az alváshiányos állapotra.

alvó lány

A kutatók hangsúlyozzák, hogy már csekély mennyiségű deficit is elegendő ahhoz, hogy komolyabb következményei lehessenek. A teszt során a napi nyolc órát alvó nők vérében jóval kevesebb olyan anyagot (úgynevezett interleukin-6-ot) találtak, amelyek szív- és érrendszeri megbetegedést vetítettek elő; ezzel szemben a csak egy órácskával kevesebbet szundítók szervezetében már aránytalanul nagynak bizonyult az interleukin-6 koncentrációja. A napi mindösszesen öt órát pihenők ereiben emellett a kardiovaszkuláris elváltozásra utaló úgynevezett c-reaktív protein is jelentősen nagy mennyiségben volt jelen.

A tanulmányt jegyző Michelle Miller elmondása szerint „az eredmények nem egyenes arányosságot mutatnak az alvási idő rövidülése és egyes betegségek kialakulásának kockázata között, mégis sokkal feltűnőbb, hogy a kevés alvás mennyire eltérő mértékben rejt veszélyeket a nők és férfiak számára”.

(Forrás: Fókuszban a Nő)

Kapcsolódó címkék

stressz