memórianövelők
#Suli, munka

Titkos memórianövelők

2009.10.03.
3 perces olvasási idő

Habár a jövő orvostudománya talált gyógymódokat az Alzheimer és a demencia más fajtáinak is a kezelésére, az emberek magukra lesznek hagyva. Szóval, hogy a memóriádat és elmédet élesebbé tehesd az AskMen összeállított neked egy listát a legjobb memórianövelőkről. Kétségtelenül jól jöhetnek.

A mai népesség öregszik - ez nem titok. Azonban ez olyan mértékű, hogy az már hihetetlen. 2008-ban 500 millió 65 év feletti ember élt a Földön, ez a lakosság 7%-a. 2040-re ez a szám 1.3 milliárdra nő, ez a Föld lakosságának 14%-át jelenti majd. Ezek a számok megdöbbentőek, ám az igazán nagy aggodalmat a kapcsolodó és növekvő demencia (elbutulás) okozhatja - ez az ami miatt igazán lehet aggódni.

Rágó

Hiszed vagy sem a rágógumi növelni tudja az éberséget és a memóriát - nos, talán. Legalábbis ez a következtetése két csokiorvosi cikknek, amik az Appetite című folyóiratban jelentek meg 2002-ben és 2004-ben. Ezekben a kutatásokban, azok az egyének akik rágóztak a teszt ideje alatt jobban feleltek meg, mint azok akik nem. Habár a pontos oka annak, hogy a rágózás miért élesíti a memóriát még nem tiszta teljesen, egy magyarázat azt mondja, hogy a rágózás közben gyorsabbodik a szívverés, így több vér jut az agyba.

Amit ez jelenthet neked és a memóriádnak: Mielőtt elkezdenéd megmenteni a memóriádat különböző fajta "életmentő" rágógumival vedd figyelembe, hogy ennek az állításnak a valóságalapján még mindig dolgoznak. Leszámítva ezt a két kutatást, még semmi más nem bizonyította a rágózásnak ezen hatásait, habár az újabb kutatásokban is meg lehet találni, hogy a rágózás növeli az éberséget - talán ezért is ilyen közkedvelt a labdajátékosok körében.

Testmozgás

Bár a férfiak többet mozognak a nőknél, még ez sem jelenti azt, hogy elég testmozgást végeznének. Természetesen a férfiak már unják és rosszul vannak azoktól a mondatoktól, hogy a testmozgás milyen egészséges és hasznos, de most itt az ideje, hogy összeszedjünk pár új és hasznos feladatot. Rengeteg cikk az elmúlt évtizedből bebizonyította már, hogy a testmozgás nagyon jó memórianövelő. Valójában a kalóriaégetés segíthet abban, hogy megtaláld a kulcsod. Egy 2008-as kutatás alapján (PNAS Folyóirat) a kalóriaszegény étrend nagyon hasznos hatásokat tehet az egészséges, öregedő memória érdekében.

Amit ez jelenthet neked és a memóriádnak: Felejtsd el a sajtburgert és a sültkrumplit! Menj a szabadba és mozogj! Menj biciklivel dolgozni, a lépcsőt használd a lift helyett, a kevés testmozgás is jobb, mint a semmi. Jobb minél előbb elkezdeni, és ingyen van!

Koffein

Az egyik leginkább vitatott élelmiszer cikk a koffein, de sok támógatója van mindkét oldalról az egészségügyi vitákban. Sokan becsmérelik jótékony hatásait, sokan rágalmazzák az egészségtelen hatásai miatt. Habár, azzal senki sem tud vitába szállni, hogy a legerősebb éberséget fenntartó szer a koffein (következésképpen a memóriát is javítja). Különböző kutatások szerint - az elmúlt 5 évből - a koffein fellendíti a rövidtávú memóriát, az idősebb nőket megvédi a memóriaveszteségtől és az Alzheimer kór memóriaveszteségét is visszafordíthatja.

Amit ez jelenthet neked és a memóriádnak: Mielőtt gyorsan elmennél meginni egy kávét, hogy kezeljed a hosszútávú memóriaveszteségedet, vedd figyelembe, hogy a koffeinnek negatív hatásai is vannak! Maradj a biztonságos, mértékes fogyasztásnál. Járj utána, keress rá pár online egészségügyi útmutatóra, hogy csökkenthesd a kockázatot.

Nappali szunyókálások

A következő titkos tippünk valószínűleg ellentmont az előzőnek. Elvégre elég nehéz elcsípni egy kis nappali alvást, ha egész nap gürcölsz. Ha sokat ábrándozol, akkor ezt jó lesz hallanod: a tudomány megerősítette, a nappali szúnyókálások javítják a nyílt memóriát. Ezt a memóriádat használod, amikor tényeket tárolsz (például amikor magolsz a témazáróra).

Amit ez jelenthet neked és a memóriádnak: Ha egész nap gürcölsz, ne félj beiktatni egy kis alvást. De vigyázz, ne legyen 45 percnél hosszabb, és ne érd el a mélyalvás szakaszt, máskülönben a jótékony hatások elvesznek.

Alkohol

A tippeinkről szóló listát áttekintve biztosak lehetünk benne, hogy a férfiaknak ez lesz a legtesthezállóbb pont. Habár ez a lista leginkább a rossz szokások ellen szól, az alkohol - természetesen csak mértékkel - növelheti a memóriát. Korábbi kutatások kimutatták, napi egy vagy kettő ital javíthatja a memóriát és megelőzheti a demenciát. A mértéktelen fogyasztás viszont rongálja a memóriát vagy meg is erősítheti a negatív emlékeket - szóval a régi mondás, "igyál, hogy felejts" nem bizonyult igaznak.

Amit ez jelenthet neked és a memóriádnak: Tartsd magad a napi egy vagy két pohár borhoz, talán napi egy pohár likőrhöz és így még a jó oldalon maradhatsz. Ennél több fogyasztás már több ártalmat okozhat mint jót.

Többé nem titok

Ki gondolta volna, hogy a legátlagosabb szokásaink jótékony hatással lehetnek a memóriánkra? Habár a titok kiszivárgott, ne feledd - mindent csak mértékkel.

(Ő.B.)

Kapcsolódó címkék

memória