kisállat
#Zöldövezet

10 tipp madártulajdonosoknak

2011.07.26.
5 perces olvasási idő

Természetesen nem tudjuk megvédeni kedvenceinket az összes létező veszélytől, amelyek őket fenyegetik, de ha tudjuk, hogy melyek azok a leggyakoribb okok, amik miatt a madarak állatkórházban végzik, akkor biztos, hogy egyhamar nem kell az állatorvoshoz rohannunk.

Most pedig lássuk, hogy éneklő háziállatunk életét hogyan tudhatjuk a legnagyobb biztonságban.

1. Vízhiány

Talán különösen hathat első hallásra, de sajnos nagyon sok madarat ér dehidratáció. Az elfoglalt tulajdonosok többsége ugyanis itatót használ, amely egy nagyszerű találmány. A legtöbb madár tudja is használni mindaddig, amíg valamilyen probléma nem lép fel a szerkezettel.

Az itató berendezés végén ugyanis legtöbbször egy kis golyócska van. Ha azonban ez beragad,akkor a madár nem jut vízhez. Ha te ezt nem veszed észre, abba a hitben vagy, hogy a madaradnak van elegendő vize, valójában pedig nincs. Ha nem figyelsz oda a kedvenced 24 órán belül életveszélyes állapotba kerülhet.

Ezért, ha ilyen itatót használsz, minden nap ellenőrizd le annak működését. Ha több napra elegendő vizet raktál bele, akkor is fontos, hogy azt a pár másodpercet, míg leellenőrized, hogy megfelelően működik-e az itató, minden nap szánd rá.

A második igen gyakori probléma az itatókkal, az a bakteriális fertőzések megjelenése. Ez különösen nagy veszélyt jelent, ha az itató nyitott. Ha az itató belseje csúszós felületű, akkor mindenképpen alaposan mosd ki és ha fedetlen, fedd le, ugyanis ez a baktériumok megjelenését jelenti. A nyitott tálakat, itatókat naponta, a zárt itatókat pedig hetente legalább egyszer mosd ki!papagáj

A kifejezetten madarakra specializálódott orvosok azt ajánlják, hogy ne adj semmiféle adalékanyagot a madarad vízéhez. Ásványokat, vitaminokat vagy egyéb boltban kapható „csodaszereket” sem. A tartályba, vagy az edénybe nem kell semmi más, csak tiszta és hideg víz. Ha mégis vitaminokat szeretnél kedvencednek adni, akkor használj egy külön vizes edényt erre, vagy az ételébe keverd. Egyébként pedig csak mindig arra figyelj, hogy a madaradnak legyen friss, tiszta, természetes vize. Ja, és ne feledd a takarítást sem!

2. Szelek szárnyán

Szinte minden állatorvos találkozott már a következővel. „Mióta szárnyai vannak a madaramnak, azóta soha nem repült még el.” Aztán egyszer csak kiviszik a szabadba őket, majd jön egy fuvallat és hirtelen zsupsz a kedvencünk már el is szállt.

Sajnos azonban azok a madarak, amelyek a kalitkán és a verandán kívül nem sok mindent láttak,és szárnyuk nincs megnyesve, egy békés kint létük alkalmával könnyen elrepülhetnek. Hogy miért? Pusztán félelemből. Egy duda, egy kürt, egy sólyom hangja, vagy egy repülő és kedvencünk máris a szelek szárnyán száll.

Pontosan emiatt fontos, hogyha a meg nem nyesett madarakat szabadba visszük mindenképpen tudjuk, hogy kell visszahívni. Legyen nálunk egy póráz a madarak számára, vagy előre kiképzettek legyenek. Csak úgy, hirtelen viszont semmiképpen se vigyük ki kedvencünket. Mert az se nekünk se neki nem lesz jó.

Ha bent engeded szabadjára a madarad, fontos, hogy csak akkor tedd, ha biztosan tudod, hogy madarad ismeri a területet. Így például nem repül bele ablakokba, tükrökbe, ajtókba és nem ver le semmit. A tükör vagy az ablak ugyanis számukra olyan hatást kelt, hogy azon át tudnak repülni,és így komoly sérüléseket szerezhetnek. Továbbá figyelnünk kell az olyan tárgyakra is, mint a ventilátor, a gáztűzhely vagy a WC, amely szintén nagy veszélyt jelenthet kedvencünkre nézve.

Így, ha szabadon akarod engedni kedvencedet, fontos, hogy tisztában legyél természetével és tudd, hogy mik azok a dolgok, amelyek megijeszthetik vagy veszélyesek rá. Fontos továbbá, hogy megfelelően legyen kiképezve repülésre. A kalitkában élő madarak többsége ugyanis nem elég erős a repüléshez, így további komoly sérüléseket szenvedhet. Ha azonban megfelelő képességekkel rendelkezik, akkor úgy tud manőverezni, hogy azt még egy vadászpilóta is megirigyelné.

3. Mérges gázok

A harmadik legnagyobb veszélyt a madaradra az otthoni különféle mérges gázok jelentik. Persze kérdezheted, hogy honnan? Nos, sajnos otthonunk tele van veszéllyel. És ami talán ránk nem veszélyes az kedvencünkre sajnos az lehet.

Például, ha felhevítesz egy teflon borítású serpenyőt, akkor az magas hőmérsékleten politetra-fluoretilént bocsájt ki, amely a madarak számára igenis mérgező lehet. Fontos megjegyezni továbbá, hogy teflon található gyakran még a sütők belsejébe, a vasalókon és a vasaló padokon is.

Ezek az eszközök természetesen ma már nélkülözhetetlenek. Használatuk pedig egyszerű hasznuk pedig óriási. Mindösszesen csak egy kicsit figyelni kell rájuk. Így például ne hevítsd túl őket, ne hagyd a vasalót forró teflonnal érintkezni, továbbá ne hagyd ott a konyhát pár percre. Így kis kedvenced biztonságban lehet.

A madarak számára a füst sem tesz túl jót. Így például a cigaretta füst belélegzése számukra akár végzetes is lehet. A passzív dohányzás számukra ugyanis nagyon káros. A legtöbb állatorvos így nem ajánlja, hogy te vagy bárki más cigarettázzon a madarad közelébe, ha épségben akarod őt tudni.

Ha dohányzó vagy, akkor mindenképpen moss kezet, öblíts szájat és cserélj ruhát mielőtt a madárhoz érsz. Talán durvának hangzik, de a dohányfüst tényleg veszélyes a madarak számára. De sajnos veszélyesek kedvenceinkre a különböző vegytisztító szerek, spray-k és egyéb parfümök is. A gáz szivárgásszintén végzetes lehet számukra, ugyanúgy, mint az emberek számára. Magad miatt és a madarad miatt is tehát szereltess a lakásba egy szén-monoxid jelző készüléket.

4. Emberek által okozott fizikai sérülés

Egy szintén nagyon gyakori veszély a madarakra nézve a fizikai trauma. A legtöbb madár, amely nyesett szárnyakkal rendelkezik, nagyon sokat jár. Kijön a kalitkájából, majd az emberek után megy, körülöttük van.

Sajnos emiatt előfordulhat, hogy a madarat nem veszed észre, vagy nem veszi észre az, aki mögött éppen settenkedik, így könnyen ráléphettek, amely sérüléseket okozhat. Sajnos egy ilyen balul elsült lépés végzetes is lehet, ha a bordák törtek össze. Továbbá nagy szívfájdalom lehet a gazdinak, hogy pont ő okozta a sérülést.

Hogy elkerüld ezt a csúnya balesetet a legjobb, ha mindig tudott, hogy nyesett szárnyű barátod éppen merre jár a lakásban. És erre figyelmezteted a házban tartózkodó többi embert is. Így talán megelőzhető, hogy senki ne lépjen még csak véletlenül se a dalos barátodra.

5. Más állatok által okozott fizikai sérülés

A más állatok lehetnek más madarak is. Sajnos az állatorvosok nagyon sok ilyen esetről számoltak már be. Lehetséges, hogy 2-3 madár is van otthon és sokáig semmi bajuk nincs egymással. Aztán hirtelen az egyik megsebzi a másikat. Ez általában valamilyen külső inger vagy felzaklatás eredménye. Még, ha külön ketrecben vannak sajnos akkor is előfordulhat, ha közel vannak egymáshoz, hogy a másik lábujját harapja meg.

De egy új kisállat, egy kutya vagy egy macska is veszélyt jelenthet. Ha az orrát vagy a pofájának egy részét be tudja dugni a ketrecbe, könnyen megsértheti az állatot, ezért fontos, hogyha új állat érkezik az otthonba mindig felügyeld.

6. Mérgező ételek és növények

A listánkon a 6. helyet foglalják el a mérgező ételek és növények. Az ételek közül kiemelkedik, a számunkra egyáltalán nem veszélyes csokoládé. A csokoládé ugyanis teobromint tartalmaz, amelyet a madarak szervezete nem képes lebontani. Így számukra minden fajta csoki, ét csoki, tej csoki és a fehér csoki is mérgező lehet.

A madarak számára továbbá szintén mérgező bármiféle koffein. Így a tea és minden egyéb koffeint tartalmazó ital, a kávéról nem is beszélve potencionális méregként hathat a madarakra.

Sajnos több olyan virág és növény is van amely káros a madarakra. Így például a jázmin, vagy a petrezselyem. Ez azonban egy elég nagy témakör így erről majd egy külön cikkbe szólunk.

7. A kézből etetés veszélyei

Egyetlen állatorvos vagy madár-szakértő sem ajánlja a leendő madár tulajdonosoknak, hogy újdonsült bébi kedvencüket kézből etessék, mindaddig, amíg ténylegesen nem tudják, hogy mit csinálnak.

Ez ugyanis egy óriási tévhit. A legtöbb madártulajdonos ugyanis azt hiszi, hogy kézből kell etetnie a kismadarat, hogy elfogadja őt anyukának. Ez azonban csak egy mítosz.

Mindannyian tudjuk, hogy a legjobb a madaraknak, ha a biológiai szüleiknél nevelkednek. Ha tehetjük tehát, bízzuk ezt az anyjukra vagy egy tapasztalt tenyésztőre. Lehetséges azonban hogy az utolsó pát hétben tényleg szükséges kézi etetés, ám ha ezelőtt ilyet nem csináltunk hagyjuk szakemberre. Így a kismadár biztonságban és egészségesen fejlődhet, hogy később majd hozzánk kerüljön.

8. A gazda okozta betegségek

Sajnos maga a gazdi is tud betegségeket összeszedni kedvence számára. Sokszor van, hogy a madarakat ugyanis kiállításokra viszik, rendezvényekre, ahol más madaraktól különböző kórokat kaphat el. Ezen kórok legtöbbje azonban emberre ártalmatlan.

A díszmadarak többsége ugyanis sokkal érzékenyebb, mint vad társaik. Így a levegőben általuk terjesztett betegségek, akár halálosak is lehetnek a kedvenceinkre nézve. Ezért mindig figyeljünk, hogy hova és hányszor visszük más állatok közé madarunkat. Minél kevesebbszer annál kisebb az esélye egy esetleges betegség összeszedésének.

9. Túlhevülés, magas hőmérséklet

A madártartók többsége –tévesen- úgy gondolja, hogy a trópusi madarak, származásuk révén teljes mértékben immunisak a melegre és a páratartalomra. Természetesen kiengedni a madarat, hogy élvezze a napsütést és a friss levegőt jó ötlet, de csakis akkor, ha nem éri kedvencedet közvetlen napsütés.

Ez ugyanúgy igaz a lakásban is. Így például ha kalitkáját egy nagy ablak elé teszed, úgy helyezd el, hogy mindenképpen el tudjon bújni a napsütés elől, különben túlhevülhet, vagy gutaütést kaphat.

10. Az alvás veszélyei

Sok gazda szereti az állatait. Pontosan emiatt gyakran előfordul, hogy némelyikük vele is alszik. Vagy úgy, hogy az állat a vállán ül vagy pedig amikor épp átöleli kedvencét. Nos, ilyen véletlen elalvásokkor azonban komoly sérülések érhetik kedvencünk. Egy emberi test súlya ugyanis túlságosan nagy egy törékeny kis állat számára.

Nos, reméljük tanácsaink hasznosak voltak számodra, és most már te is biztonságban tudhatod a te hőn szeretett értékes kis madarad!

(Cs. B., healthypets.mercola.com)