vízi balesetek
#Betegségek

A lány, aki életet mentett

2012.09.08.
2 perces olvasási idő

Több mint négyezer esetben láttak el sérüléseket, kétszer pedig sikeres újraélesztésben is közreműködtek a nyári főszezonban a Magyar Vöröskereszt balatoni elsősegélynyújtó szolgálatának önkéntesei. A Balatonudvari Fövenyes strandon a 21 éves Rácz Anita is segített az életmentésben. Szeptember második szombatja az Elsősegélynyújtás Világnapja.

A szervezet önkéntesei 13 Balaton-parti település 21 strandján segítettek a vízben és a vízparton megsérült embereknek. Több mint 4000 esetben nyújtottak segítséget, ez a szolgálat eddigi történetében rekordnak számít. 320 vöröskeresztes fiatal napi nyolc órában biztosított ügyeletet. Jellemzően kagyló okozta vágást, rovarcsípést, ficamot és kisebb sportsérüléseket láttak el, 37 esetben hívtak mentőt, kétszer pedig sikeres újraélesztésben is közreműködtek.

Véletlen vagy szerencse?

Rácz Anita megmentette egy idős hölgy életétA Balatonudvari Fövenyes strandon rosszul lett és elmerült a vízben egy nő még a nyáron. Már csomagoltunk, este 6 órakor ugyanis véget ért az aznapi szolgálatunk, 6 előtt 5 perccel 2 férfit láttunk a vízben, egy hölgyet próbáltak kimenteni a Balatonból – emlékezik vissza Rácz Anita önkéntes. Az idős hölgy nem mutatott életjeleket, ezért azonnal értesítettük az Országos Mentőszolgálatot. A mentők kiérkezéséig egy ajkai háziorvos, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársa és a vöröskereszt önkéntese felváltva végezték az újraélesztést, ami szerencsére sikeres volt. Ezt követően a kiérkező mentősök stabilizálták a nő állapotát és mentőhelikopterrel kórházba szállították.

"Minden olyan hirtelen történt és minden a véletlennek köszönhető, vagy talán nincsenek is véletlenek, csak szerencse, hogy éppen időben vette észre a 2 férfi a vízben fuldokló asszonyt, éppen ott volt a közelben - az egyébként nyaraló - ajkai orvos, mi pedig még a helyszínen voltunk, és nem fejezetük be a szolgálatot. Nem is gondolok bele abba, hogy mi lett volna, ha később történik a szerencsétlenség, vagy a nő elsodródik a közeli nádasba. A mai napig olyan furcsa érzésem van" – meséli a 21 éves püspökladányi lány, aki 7 éve önkéntes a Vöröskeresztnél, illetve két éve a Hajdú-Bihar megyei ifjúsági tanács elnöke.

Rácz Anita elmondta azt is, hogy az idős hölgy kiváló úszó volt, nagyon sokat mozgott, rosszul lett a vízben, ezért nem tudott kiúszni egyedül. A lány nem úgy indul neki egy-egy napnak, hogy vajon hány életet menthet meg, de azért benne van, hogy bármikor történhet baleset, vagy rosszul lehet valaki a buszon. Volt rá eset, hogy leszállt a vonatról, mert látott egy földön ülő fiút, szerencsére csak elfáradt a srác, nem volt rosszul.

Meghatározó élmény

A 2007-es indulás óta ezen a nyáron fordultak a legtöbben segítségért az elsősegélynyújtókhoz, pedig a szűkös költségvetés miatt kevesebb strandon indulhatott el a szolgálat. Jellemzően kagyló okozta vágás, rovarcsípés, ficam és kisebb sportsérüléseket láttak el a vöröskeresztesek.

Kardos István, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója önkéntesként maga is megtapasztalta, milyen életet menteni. Úgy véli: maghatározó élmény, fontos téma ez életmentésben való részvétel, az a tudat, hogy magunk is segíthetünk.

(Szerző: T.A., újságíró)