nőgyógyász
#Testi problémák

Nőgyógyászhoz mész? Ezt a 7 dolgot ne felejtsd el elmondani!

2015.10.28.
2 perces olvasási idő

Nem könnyű az intim dolgokról beszélni, de még nehezebb, amikor a lábaid a kengyelben vannak, védtelennek, sebezhetőnek érzed magad. Bármilyen kínos és kényelmetlen a találkozó, mindenképpen mondd el az alábbi dolgot a nőgyógyászodnak.

1. Ha mostanában rendszertelen a menzeszed

Bizonytalan vagy a ciklusoddal kapcsolatban? Nem tudod, miért maradt ki egy-egy vérzés? Ha kimarad a menstruációd és tudod, hogy nem vagy terhes, vagy ha túl erős a vérzésed, esetleg kevesebb van, mint általában, akkor az cisztára, hormonális problémára, fertőzésre vagy más egészségügyi problémára utalhat. Bizonyára nem akarsz ilyen információt elhallgatni az orvosod elől.

2. Hány partnered volt

Az orvosod talán megkérdezi, hogy hány szexuális partnered volt, de érdemes a kérdés nélkül is megosztanod ezt vele. Nem azért van ott, hogy elítéljen, emiatt ne aggódj. Azonban bármilyen információ, amit a szexuális egészségedről el tudsz mondani, az fontos lehet.

3. Ha nincs orgazmusod

Talán furcsán hangzik, de a nőgyógyászodnak el kellene mondanod, ha bármilyen szexuális nőgyógyászproblémát tapasztalsz. Ő tudja felmérni, hogy van-e esetleg valamilyen egészségügyi probléma, ami megzavarja a tested normális működését. Általában megfelelő gyógyszerrel vagy kezeléssel orvosolhatóak az ilyen jellegű panaszok is.

4. Ha nem védekeztél

Valld be, még ha csak egyszer fordult is elő! Lehet, hogy hónapokkal ezelőtt nem használtál óvszert, ám azóta nem tapasztaltál bajra utaló jeleket, így azt gondolhatod, hogy minden rendben van. Amit talán nem tudsz, hogy egyes szexuális úton terjedő betegségeknek, például a Chlamydiának nincs tünete, szóval nem tudhatod, hogy egészséges vagy-e. Más betegségek, mint például a HPV, évekig lappanghatnak a szervezetedben. A nőgyógyászod meg fog érteni, szóval ne félj elmondani neki.

5. Ha fájdalmas...

Számos oka lehet, ha fájdalmas a szex, és a nőgyógyászod segíthet leküzdeni ezt. Fontos, hogy felismerd, hogy ez a gond nem csak az idősebb nőket érinti, fiatalok is ugyanúgy szenvedhetnek a fájdalmas közösüléstől. Bizonyos gyógyszerek vagy a fogamzásgátló tablettád például okozhatnak hüvelyszárazságot. Ha nem mersz beszélni erről, sajnos a megoldás is elmarad, így nem fogod tudni élvezni az együttléteket.

6. Ha kellemetlen szagot érzel

A hüvely nem rózsaillatú, de jól ismerheted a sajátodat, így könnyen felismerheted, ha bármi probléma van. A problémát okozhatja a pH érték változása, esetleg valamilyen fertőzés, ám mindkettőre van megoldás. A kellemetlen szag egyik gyakori forrása, hogy nem ügyelsz a tamponra, nem cseréled ki időben.

7. A terhességi terveid

Mondd el az orvosodnak, ha egy éven belül szeretnél gyermeket, így kaphatsz tőle olyan tanácsot és tippeket, amiket valószínűleg nem mondana el egy átlagos vizsgálaton. Ha aggódsz a termékenységed miatt, tanácsokkal láthat el annak érdekében, hogy a családalapítás zökkenőmentesen alakulhasson. Az ő munkája az is, hogy segítsen megelőzni, hogy idő előtt teherbe ess, de az is, hogy segítse az egészséges gyermekvállalást.

A nőgyógyászod az a személy, akivel mindig teljesen őszintének kell lenned - a saját érdekedben!

S.C. (allwomenstalk)