születésszabályzó tabletta
#Testi problémák

A születésszabályozó tabletta és a mellrák

2010.08.01.
2 perces olvasási idő

Kedves Szakértő! Van egy mellrákos a családunkban (az anyukám). Az igaz, hogy emiatt esetleg számomra nem biztonságos fogamzásgátló tablettákat szedni? A barátaim közül sokan mondták, hogy többször elszakadt a kondom, így ettől picit félek. Valamilyen biztonságos védekezési módszert keresek! Kérem, segítsen!

Kedves Kérdező!

Még senki nem bizonyította be, hogy a születésszabályozó tabletták elősegíthetik a mellrák kialakulását. Természetesen kísérletek voltak rá, de eredményt ez sem hozott. Így ebben nem tudlak megerősíteni. Viszont azt tudom, hogy számtalan más módszer közül választhatsz, ha el akarod kerülni a tablettákat.

Fogamzásgátló tablettaEgy amerikai klinika, kutatásokat végzett, összefüggéseket keresve a szájon át szedhető fogamzásgátlók (SZSZF) és a mellrák között. Az eredmény igencsak vegyes lett. A mostani tanulmányok azt mutatják, hogy az újabb alacsony dózisú SZSZF-ek nem növelik a mellrák kialakulásának kockázatát. Azonban a valóság egy picit árnyaltabb.

A fogamzásgátlók növelik a mellrák kialakulásának kockázatát azoknál a nőknél, akik rendelkeznek az ún. abnormális BRCA1 génnel, azonban azoknál nem, akik az ún. abnormális BRCA2-es génnel rendelkeznek. Miután a családotokban már van egy közeli rokon mellrákkal, így lehetséges, hogy igen, de lehetséges, hogy nem fertőződtél meg az abnormális BRCA génekkel. Azok közül is egyébként csak a pillanatnyi génmutáción múlik, hogy melyik okoz komolyabb problémát és melyik nem.

Egyébként van, hogy pontosan a fogamzásgátló tabletták a legjobbak a petefészek és a mellrák megelőzése ellen, ugyanis ilyenkor stabilizálják a hormonszintet, amely segíthet a megelőzésben. Beszélj az orvosoddal, végezzetek teszteket, hogy számodra vajon jók-e ezek a tabletták vagy sem.

Minden 8. nő találkozik az élete során a mellrákkal, és nagy részüknek nincs is rá genetikai hajlama. Így fontos, hogy minden nő tudatában legyen a következő megelőző lépéseknek:

• Győződj meg róla, hogy a melleid normálisan néznek-e ki és, hogy nem okoznak valamilyen fájdalmat. Különösen figyelj oda a ciklusok alatt, hogy nem-e történik valamilyen elváltozás. Ha csomót, kitüremkedést, elváltozást veszel észre, vagy nagyobb lesz, vagy más lesz az alakja és úgy gondolod, hogy ez nem normális, egyeztess az orvosoddal!

• Mindig menj el mellrákszűrésre!

• Ne csak zsíros kajákból álljon az étrended! Ha lehet, félzsíros vagy fölözött tejet igyál, hagyj fel a rengeteg zsírt tartalmazó kajákkal, és egyél inkább több zöldséget és gyümölcsöt!

• Tarts kapcsolatot az orvosoddal és érdeklődj, hátha van valami új technológia, amivel a mellrákot ki lehet szűrni!
Aztán, ha végképp távol szeretnél maradni a tablettáktól még van jó pár lehetőséged a védekezésre. Ilyen például az IUD, ami egy méhen belüli eszköz, amely megakadályozza a terhességet. Hosszabb távra ajánlott.

De ha csak rövidebb időre szeretnénk fogamzásgátlást, akkor ott van a diafragma vagy a női kondom. Mindkét esetben használjatok síkosítót. Említetted, hogy gyakran elszakadt barátaidnál a férfi óvszer, nos a legjobb, ha extra síkosítót használtok és szétnézel az oldalunkon, ahol további tippeket adunk, hogy hogyan használd szakadás nélkül a kondomot!

Összegezve, nem egyszerű egyértelmű választ adni a fogamzásgátló tabletták mellrákra vonatkozó kérdéseire. DE jó hír azonban, hogy megannyi más fogamzásgátló módszer létezik, így nyugodtan ki lehet kerülni a szájon át szedhető fogamzásgátlókat és élni egy boldog és nyugodt életet.

(KamaszPanasz - Cs.B.)