mell
#Testi problémák

Amit nem lehet elég korán kezdeni – a mellvizsgálat

2014.10.28.
1 perces olvasási idő

Noha kamaszkorban csak nagyon ritka a mellrákos megbetegedés, a rendszeres szűrővizsgálatra járás mellett az önvizsgálatot több okból is jó minél hamarabb elkezdeni.

Válassz ki egy olyan napot, melyet biztosan nem felejtesz el (például minden hónap első napja), s ilyenkor saját magad vizsgáld meg a melleid. Ennek menete egyszerű: állj a tükör elé, karjaid tartsd magad mellett, majd emeld a fejed fölé. Vizsgáljd meg alaposan, hogy nem látsz-e valamilyen gyanús elváltozást a bőrödön: kidudorodást, bemélyedést, csomót, vörös foltot stb. Ezután az ujjbegyeiddel finom, körkörös mozgást végezve vizsgáld meg a melled kívülről befelé, a mellbimbó irányában haladva. A hónaljtájékot se hagyd ki! Ha bármi rendelleneset érzel, várj meg egy menstruációs ciklust, majd ismételd meg a vizsgálatot! Ha nem tapasztalsz változást, keresd fel a nőgyógyászod!

Az önvizsgálat előnyei

Mell ellenőrzése

Egészséges berögződés – Noha most még nagyon alacsony a mellrák kockázata, ez az életkor előrehaladtával egyre nőni fog. Ha már most megszokod, hogy rendszeresen ellenőrzöd melleid egészségét, ezt a szokást nagy valószínűséggel felnőttkorban is folytatni fogod. Bizonyított tény, hogy azok a nők, akik odafigyelnek melleik egészségére, hamarabb veszik észre az eltéréseket. A korai felismerés fontos a gyógyulási esélyek növelése szempontjából.

Segít elfogadni a tested – A kamaszok csak ritkán vannak kibékülve a testükkel, ám az önvizsgálat segít az önelfogadásban, illetve a változások figyelemmel követésével könnyebb a saját tested megismerése is.

Családtörténeti kutatás

Járj utána, hogy a családon belül előfordult-e mellrákos megbetegedés! Ne felejtsd ki kutatásából az apai ágat sem! Amennyiben tudsz, több generációra visszamenően kutass, majd az eredményről tájékoztasd orvosodat! A mellrák előfordulásának körülbelül 10%-a örökletes, ezért is fontos tudni a betegség családtörténetéről.

Sétálj, fuss, biciklizz az egészségedért

A rendszeres mozgás hozzásegít az egészséges életmódhoz, emellett új kapcsolatokat, barátságokat alakíthatsz ki, akik támogatásával könnyebb az életmódváltoztatás véghezvitele. Vegyél részt a mellrák elleni küzdelmet támogató eseményeken, ahol még többet megtudhatsz a betegségről és megelőzésének lehetőségeiről!

(FAN)