szex
#Vágyak

Ha fájdalmas a szex

2023.06.23.
4 perces olvasási idő

Gyakran hallunk olyan nőkről, akár itt, a KamaszPanaszon is, akik arról számolnak be, hogy a vaginális behatolás, általában heteroszexuális együttlét során, vagy kézzel történő vaginális szex során („ujjazás”), és általában (de nem mindig) férfi partnerükkel, fájdalmas, kellemetlen vagy nem kielégítő számukra.

Sajnos számtalan fiatal nő tapasztal fájdalmas aktust újra és újra, és sokan anélkül, hogy bármit is mondanának ezzel kapcsolatban partnerüknek, vagy utánanéznének a fájdalom miértjének.

Valójában nagyon sok nő, tekintet nélkül az életkorukra, egyszerűen tévesen azt feltételezi, hogy az együttlét eleinte fájdalmas vagy kellemetlen lesz, vagy annak kell lennie. Néhányan csak az első néhány alkalomra számítanak így, mások pedig egyszerűen arra, hogy valamennyire mindig is az lesz. Pedig a vaginális fájdalom teljesen elkerülhető.

Akármelyik fajta vaginális behatolásra gondolunk is, (ujjakkal, pénisszel vagy segédeszközzel) nem csak, hogy nem kell fájdalmasnak lennie, hanem igazán nem is kellene. A legtöbb fájdalmat tapasztaló nő számára léteznek megoldások. És akármilyen fajta szexről is van szó, annak nem a fájdalomról, hanem sokkal inkább az örömről kell szólnia.

Fájdalmat érzel a hüvelyedben szeretkezés közben (te vagy a partnered)? Akkor olvass tovább, mivel a leggyakoribb buktatókat vesszük végig, és arról is szó lesz, hogyan kell meghatározni, megnevezni, feldolgozni és megszabadulni tőlük, és segítünk abban hogy a vaginális izgatás egy nagy „wow” legyen a fájdalmas „aú” helyett.

1. Frissek azok az éves szexuális egészségügyi vizsgálatok?

fájdalmas szexHa nem, akkor ez az első, amivel kezdened kell. Ha ugyanis fájdalmas a vaginális behatolás, akkor szexuálisan aktív vagy, és határozottan, kifejezetten szükséged van az évenkénti szexuálhigiéniai vizsgálatokra, beleértve az alapvető bimanuális vizsgálatot, a Papanicolau tesztet (a nemi szervek rákszűrése), és a teljes szexuális úton terjedő betegségeket ellenőrző vizsgálatot is.

Ha egy év alatt több mint egy partnered van, igen, még ha latex óvszert is használsz minden manuális, orális, vaginális vagy anális szex során, még gyakrabban van szükséged a szexuális úton terjedő betegségek vizsgálatára .

Néha az aktus alatt tapasztalt fájdalom fertőzésnek, vagy más egészségügyi problémának köszönhető, és orvos által megállapított diagnózisra van szükség, lehet, hogy többször is. Mert sajnos gyakori a hüvelyi vagy szeméremdombi fájdalom félrediagnosztizálása, amit mindezek után orvosi kezelés követ. Még ha mindent meg is teszel, amit ebben a részben megemlítettünk, érezhetsz fájdalmat, vagy kellemetlenséget ha inkább egészségügyi, mint viselkedésbeli probléma okozza a fájdalmadat.

Volt részed védekezés nélküli együttlétben? Fájdalmat érzel az aktus alatt? Megmagyarázhatatlan vérzést tapasztalsz alatta vagy utána?

Míg a Chlamydia gyakran lehet tünetmentes, vannak nagyon gyakori tünetei is. A Chlamydiás fiatal nők száma hihetetlenül magas, és jó eséllyel részben azért, mert férfi partnerük azt mondja, nem volt része szexuális úton terjedő betegségeket ellenőrző kivizsgálásban, és a nők sem ragaszkodnak hozzá a biztonságosabb szexért.

Sokkal több nő állítja azt, hogy férfi partnerét kivizsgálták, mint az statisztikailag reális lenne. Ha nincs a kezedben egy másolat a partnered legfrissebb vizsgálati eredményeiről, feltételezd, hogy nem is történt meg a kivizsgálás, és ragaszkodj hozzá, hogy minden szempontból kiaknázzátok a lehetőségeket a biztonságos szex érdekében. Ha te sem voltál, még vaginális fájdalom és vérzés tapasztalása nélkül is menj el, és csináltasd meg a vizsgálatot most. Ragaszkodj hozzá, hogy a partnered is így tegyen, még ha megfogadod, hogy bölcsebb leszel és mostantól biztonságosabb nemi életet élsz is.

A fájdalmas vaginális behatolást vagy együttlétet bizonyos nemi szervi fertőzések is kiválthatják, ugyanúgy mint az olyan betegségek, mint a vaginizmus, vulvodynia, medencegyulladás (ami gyakran súlyosbodik a diagnosztizálatlan vagy kezeletlen szexuális úton terjedő fertőzésektől) vagy egy imperforált, különösen vastag szűzhártya. Így, mielőtt az összes többi buktatót megnéznéd, kezdj a rendelőben, mert fontos megtudni, hogy a baj fizikai-e. Ha igen, akkor a kezelés is sürgős, hogy megvédd a szexuális és általános egészségedet is.

Ha már megtetted ezt a lépést, és nem voltak orvosi problémák, vagy voltak, de kezelték őket, de még mindig diszkomfort érzést vagy fájdalmat tapasztalsz, akkor olvass tovább.

2. Elég izgatott állapotba kerülsz jóval bármilyen fajta vaginális behatolás előtt?

Igazán? (És először is, valóban elmentél arra a vizsgálatra? Komolyan azzal kezdj!)

Ha igennel válaszoltál - még ha csak gondolatban is (vagy egy élvezetes vágyakozó sóhajjal) - és már hosszú ideje nem voltál szexuálisan aktív, vagy már jó ideje nem maszturbáltál egyedül, lehet, hogy nem is tudod, hogy mikor vagy felizgatva. Az, hogy kedveled a partnered, vagy akár őrülten szerelmes is vagy belé, nem ugyanaz, mint mikor szexuálisan felizgatott állapotba kerülsz.

Ha fiatal, egészséges nő vagy orvosi problémák nélkül, általában amikor igazán felizgatott állapotba kerülsz, akkor egy kicsit elpirulsz. A szívverésed gyorsabb lesz, a tested bizseregni kezd, az izmaid pedig mindenre készek, de mégsem feszültek. Lehet, hogy a levegőt is szaporábban szeded.

A hüvely pedig általában természetes úton benedvesedik, néha nagyon is (habár néhányszor a havi ciklus szabja meg, hogy kevésbé, vagy erősebben), így tehát „nedvesnek” érzed majd magad. A nemi szerved és az egész tested egyre inkább érzékeny lesz, és amikor a leginkább izgatott állapotba kerülsz, a klitorisz (csikló) kissé megduzzad, a hüvelybemenet kitágul, és a mellek is megduzzadhatnak.

Nagyon erős vágyat fogsz érezni arra, hogy szexuális összeköttetésbe kerülj partnereddel, és általában ezt szexuális tevékenység követi.

3.Volt korábbi szexuális traumád?

(Akármilyen nemi erőszak, molesztálás vagy szexuális visszaélés). Éreztél hüvelyi fájdalmat a behatolásnál korábban is, vagy volt olyan partnered, aki túl erőszakos, figyelmetlen volt, akitől féltél?

Ezek a korábbi élmények eredményezhetik az aktuális fájdalmat az együttlét, vagy manuális szex során, mert lényegében a testünk visszaemlékszik arra a fájdalomra, amit korábban éreztünk, és számít rá, elzárva és megakadályozva, az izgalmat.

Ha úgy gyanítod, hogy mindez számításba jöhet, akkor megbirkózhatsz vele - tanácsadás segítségével, vagy ha elmeséled a partnerednek ezeket az élményeket, és megbizonyosodsz róla, hogy mindketten annyi időt szántok a behatolásra (ezek lehetnek hetek, hónapok). Akármilyen tempó is a legmegfelelőbb számodra, az teljesen tökéletes ( ami biztonságérzetet kelt benned, és megnyugtat, hogy idővel a tested is átvegye ezt az érzést).

Nagyon sok nő tapasztal valamilyen fajta szexuális visszaélést vagy erőszakot élete során, amit a partnernek figyelembe kell vennie, és ki kell várnia a plusz időt amit kell ahhoz, hogy igazán jól érezhessék magukat.

A szexuális megalázás szintén a szexuális trauma egyik formája. Ha makacsul belevésték a fejedbe a szüleid, hogy a szeretkezés utáni vágy, vagy maga a szeretkezés, vagy a szexuális izgalom szégyenteljes, mocskos, vagy rossz emberré válsz tőle, az szintén megnehezítheti a teljes izgalom valamint az örömteli és kellemes szexuális élmény elérését.

Beszélj róla!

Ha a szex még ezek után is fájdalmas, a legjobb, ha meglátogatod az orvosod és beszélsz neki a problémáidról. Természetesen elmenni egy orvoshoz mindig zavarba ejtő, de ez az érzés valójában semmi a szex közben érzett fájdalomhoz képest. Továbbá vigasztaljon a tudat, hogy nők ezrei keresik fel ugyanilyen problémával orvosukat, így nem lesz ebben semmi meglepő a doktor számára. Továbbá mindig tudasd a barátoddal is, ha a szex számodra fájdalmas. Így ugyanis ő is változtathat a dolgok menetén és megpróbálhatja még élvezetesebbé tenni számodra a szexet.

(KamaszPanasz - Sz.D.L.)