emésztési zavar
#Betegségek

Emésztési zavar: mit tehetsz ellene?

2023.06.27.
2 perces olvasási idő

Gyakran fel vagy puffadva? Kellemetlen teltségérzetet tapasztalsz? Evés után sokat kell böfögnöd? Az ilyen panaszok arra utalnak, hogy emésztési zavarral küzdesz.

Nemtől és kortól függetlenül bárkivel megeshet, hogy emésztési problémái akadnak. Az emésztési zavarnak számos tünete ismert, ugyanakkor maga az emésztési zavar is viselkedhet tünetként. Utalhat fekélyes elváltozásra, az epehólyag betegségére vagy refluxra is.

Az emésztési zavar jelei

Mi történik, ha gond van az emésztéseddel? Az étkezéseket követően többnyire kellemetlen haspuffadástól és teltségérzettől szenvedsz. Nyilvánvalóan fokozódik a bélgáz-termelésed, ezért például sűrűn böfögsz. A szádban savas utóízt érezhetsz, a gyomrod pedig morgó hangokat hallathat. Gyakori tünet a gyomorégés, valamint a hányinger és a hányás is. Olykor konkrét hasi fájdalom léphet fel.Emésztési zavar

Betegségek és gyógyszerek

Egyes betegségek velejárója a rossz emésztés, például a fekélynek vagy a GERD-nek. Az emésztőrendszer bármely részét érintő betegség esetén számolhatunk emésztési zavarral, akár egy gyomorfertőzésről van szó, akár egy krónikus hasnyálmirigy gyulladásról. Gyakori panasz a cukorbetegek körében is, főleg akiknek gastroparesise van, vagyis a gyomruk nem ürül ki megfelelően.

Számos esetben az emésztési zavar oka a rendszeres gyógyszerszedés. A fájdalomcsillapítók - köztük az aszpirin is - befolyásolhatják az emésztési folyamatokat. Az ösztrogén-, illetve szteroidtartalmú készítmények alkalmazása szintén növeli az emésztési zavar kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy betegsége esetén felírt egyes gyógyszerek és több antibiotikum szedése is hasonló problémához vezethet.

Emésztési zavart előidéző életmódbeli tényezők

Ha hirtelen túl sokat eszel, főként, ha előtte egész nap nem ettél semmit, nagyon megterheled az emésztőrendszered. Ilyen kockázati tényező az is, ha túl zsíros fogásokat eszel. Az evés közben folytatott kedélyes csevegésnek van egy olyan hátulütője, hogy a sok beszéd sok levegőt juttat a gyomrodba, amitől felpuffadsz, illetve böfögnöd kell. A mértéktelen alkoholfogyasztás és a dohányzás is emésztési panaszokat okozhat. Tüneteidet fokozhatja a fáradtság, illetve a stressz.

Ha a fentiek közül bármelyik jellemző az életviteledre, változtass rajta, és helyreáll az emésztésed. Étkezz gyakrabban, de kis adagokat. Evés közben ne habzsolj, és ne kapkodj. Tartsd szem előtt, hogy a túl zsíros, vagy magas savtartalmú ételek nagyon megterhelik a gyomrod, ahogy a koffein is. Mérsékeld az alkoholfogyasztásod, és mellőzd a cigarettát. Különösen irritáló a bélrendszered számára, ha közvetlenül étkezés után gyújtasz rá.

Mielőtt lefeküdnél, legalább három óra teljen el az evést követően. A fejed legyen magasabban, mint a lábad, de ne ess abba a hibába, hogy párnákat halmozol a fejed alá, mert ezzel is növeled a gyomrodra gyakorolt nyomás mértékét. A napirendedet úgy egyeztesd, hogy az étkezéseket ne kövesse rögtön edzés. Minimum egy órát hagyj magadnak a két elfoglaltság között.

Menj orvoshoz

Ha minden óvintézkedésed ellenére sem javul az állapotod, mindenképp orvoshoz kell fordulnod. Az orvosi ellenőrzést azonnal meg kell ejtened, ha a hányásodban vagy a székletedben vért látsz, illetve hasi fájdalmat tapasztalsz. Ha egy ideje étvágy nélkül turkálod az ételt, és a szobamérleg is kevesebbet mutat alattad, ugyancsak be kell jelentkezned a háziorvosodhoz.

A vizsgálatokkal igyekeznek kideríteni, hogy az emésztési gondjaid mögött áll-e valamilyen egyéb egészségügyi probléma. Ilyenkor általában indokolt a hasi ultrahang és a vérvizsgálat. Szükség esetén endoszkópos vizsgálatra is sor kerülhet, amely során egy kamerával ellátott, rugalmas csövet vezetnek a gyomrodba. A további kezelés a vizsgálati eredményektől függ.

(WEBBeteg)