ételallergia
#Betegségek

8 ételallergia tény, amit eddig nem tudtál

2021.07.16.
2 perces olvasási idő

Amikor az ételallergiára gondolunk, egyből a vörös és felduzzadt arcra ugrik be. A valóságban azonban a tünetek és ezek az allergiák sokkal bonyolultabbak. Az ételallergiák akkor fordulnak elő, amikor az immunrendszer negatívan reagál a proteinre bizonyos ételekben.

1. Az ételallergia nem szokatlan

Körülbelül 15 millió amerikai szenved ételallergiában egy kutatás szerint. Ez a szám tartalmaz hírességeket is, mint például Halle Berry, Serena Williams és Zooey Deschanel. Hogyha ételallergiád van, legalább jó társaságod van!

2. Növekvő jelenség

A számok minden évben növekednek. Egy másik felmérés szerint a világon élő emberek 40%-a szenved valamilyen ételallergiától, de a kutatók ezzel nem nagyon értenek egyet. A legtöbb érintett gyerek, szóval várhatóan a számok csak növekedni fognak a gyerekek felnőtté válásával.

3. A legtöbb ételallergia 8 forráshoz vezethető vissza

8 Általános bűnös ételallergia van: tojás, hal, mogyoró, kagyló, szójabab, búza és magvak, például mandula.

4. De ettől jóval több fajta allergia van

Miközben ez a 8 forrás okozza a legfőbb problémákat, a reakciók más forrásokból is kialakulhatnak. Körülbelül 160 allergiát okozó étel van. Kinézetre ezekkel az ételekre vigyázz: paradicsom, avokádó, dinnye. Ezek azok az ételek, amik halálos reakciókat is okozhatnak néhány embernél.

5. Az ételallergia nem egyenlőaz étel intoleranciával

Miközben az ételallergia és az ételintolerancia igazi probléma, a két fogalom nem felcserélhető. Az allergikus reakció az immunrendszerben okoz problémákat a különböző ételeknél. Az ételintoleranciának pedig az az eredménye, hogy az emésztőrendszer nem képes feldolgozni az ételt, irritálja. Mind a kettő okozhat gyomorproblémákat, viszont az ételallergia halálos is lehet, nem úgy, mint az ételintolerancia.

6. Hogyha allergiás vagy a pollenre, akkor nagy valószínűséggel ételallergiád is lehet

Kereszt-reaktivitás az, amikor allergiás vagy különös környezeti allergénekre, ami megjelenik az ételekben is. Például, ha allergiás vagy a parlagfűre, akkor lehetséges, hogy a banánra és dinnyére is allergiás vagy, mert ugyanazt az allergént tartalmazzák. Ha allergiás vagy a nyírfa pollenjére, akkor allergiás lehetsz a répára, almára,körtére és kivire.

7. Az ételallergiák gyorsan terjedhetnek családon belül

A genetika kulcsfontosságú szerepet játszik az immunrendszeren belül a nemkívánatos hatásokban, és ez alól az allergia sem felmentett. Ha van egy olyan családtagod, akinek valamilyen ételallergiája van, könnyen lehet, hogy olyanná fogsz válni, mint ő, ételallergia szempontjából. Érdekes módon nem feltétlenül ugyanarra az ételre leszel allergiás. Tulajdonképpen lehet, hogy te különböző dolgokra leszel allergiás egyszerre.

8. Az ételallergia általában fiatal korban jelenik meg

Miközben az ételallergia bármelyik korban megjelenhet, egy felmérés azt mondja, hogy az ételallergia általában kisgyerekeknél fedezhető fel. Ha az ételallergia később jelenik meg, annak az lehet az oka, hogy a késleltetett expozíció egy bizonyos élelmiszer. Viszont olyan is előfordulhat, hogy a gyerekek kinőhetik az allergiájukat, de a halallergia egy életen át is elkísérhet.

(KamaszPanasz)