kagylóallergia
#Betegségek

Mit kell tudnod a kagylóallergiáról?

2024.02.26.
3 perces olvasási idő

A kagylóallergia nem pontosan ugyanaz, mint általánosságban a tenger gyümölcsei allergia. A tenger gyümölcsei közé tartozik a hal (például tonhal vagy tőkehal) és a kagylók (például homár vagy kagyló). Annak ellenére, hogy mindkettő a tenger gyümölcsei kategóriájába tartozik, a hal és a kagyló biológiailag különbözik. Tehát a hal nem okoz allergiás reakciót a kagylóallergiában szenvedőknél, kivéve, ha az illetőnek halallergiája is van.

A kagylók két csoportra oszthatók:

  • rákfélék, például garnélarák, rák vagy homár;
  • puhatestűek, például kagylók, osztrigák, tengeri herkentyűk, polipok vagy tintahal.

Az allergiás reakciók kagylófogyasztás után jelentkeznek, azonban extrém esetben a kagyló megérintése vagy a főzéséből származó gőzök belélegzése után is jelentkezhet.

A kagylóallergia bármely életkorban kialakulhat. Még azok is allergiásak lehetnek, akik korábban már fogyasztottak kagylót. Vannak, akik idővel kinőnek bizonyos ételallergiákat, de a kagylóallergiában szenvedők általában életük végéig allergiásak maradnak.

Melyek a kagylóallergia jelei és tünetei?

Ha valaki allergiás a kagylókra, immunrendszere, amely általában küzd a fertőzésekkel, heves reakcióba lép a kagylóban lévő fehérjékkel. Minden alkalommal, amikor kagylót eszik, a szervezet úgy gondolja, hogy ezek a fehérjék káros betolakodók, így vegyi anyagokat, például hisztamint bocsát ki. Ez olyan tüneteket okozhat, mint:

  • zihálás,
  • légzési nehézség,
  • köhögés,
  • rekedtség,
  • torokszorulás,
  • hasi fájdalom,
  • hányás,
  • hasmenés,
  • viszkető, könnyező vagy duzzadt szemek,
  • csalánkiütés,
  • piros foltok,
  • duzzanat,
  • vérnyomásesés, ami szédülést vagy eszméletvesztést (ájulás) okoz.

A kagylókra adott allergiás reakciók eltérőek lehetnek, néha még ugyanaz a személy is eltérően reagálhat.

A kagylóallergia súlyos reakciót, úgynevezett anafilaxiát okozhat, még akkor is, ha korábban csak enyhén reagált a szervezet. Az anafilaxia ugyanazokkal a tünetekkel kezdődik, mint egy kevésbé súlyos reakció, de gyorsan rosszabbodhat. Felléphet légzési nehézség, ájulás, ha nem kezelik, életveszélyes lehet.

Hogyan kezelhető a kagylófogyasztás után fellépő allergiás reakció?

Ha kagylóallergiád (vagy bármilyen súlyos ételallergiád) van, orvosod azt fogja kérni, hogy vészhelyzet esetére legyen nálad epinefrin autoinjektor. Az adrenalin autoinjektor egy vényköteles gyógyszer, amely kisméretű, könnyen hordozható tartályban kerül forgalomba, így könnyen használható. Néha az allergológusok azt javasolják, hogy tarts magadnál vény nélkül kapható antihisztamint is, mivel ezek segíthetnek az enyhe allergiás tünetek kezelésében.

Tudd, hogy egy esetleges allergiás reakció felléptekor minden másodperc számít. Ha súlyos allergiás tüneteket észlelsz, mint például a száj vagy a torok duzzanata vagy légzési nehézség, azonnal használd az epinefrin autoinjektort. Ezután hívd a 112-t, és kérj meg valakit, hogy vigyen el az ügyeletre. Orvosi felügyelet alatt kell lenned akkor is, ha úgy tűnik, hogy a legrosszabb már elmúlt, mivel előfordulhat egy esetleges második hullám.

Mit kell még tudnod?

Ha allergiás vagy a kagylókra, nyilván tudod, hogy nem szabad kagylót enned. Ezenkívül tilos olyan ételeket enni, amelyek összetevőként kagylót tartalmazhatnak. Aki érzékeny a kagylók főzésének szagára, érdemes kerülni az olyan éttermeket is, ahol kagylókat főznek.

Mindig olvasd el az élelmiszerek címkéit, hogy ellenőrizhesd, tartalmaznak-e kagylót. A címkén fel kell tüntetni a „kagyló” kifejezést az összetevők listájában, vagy a „kagylót tartalmaz” feliratot a lista után.

Egyes élelmiszerekben ugyan hiányoznak az összetevők listájából, de előfordulhat, hogy készítés közben érintkezésbe kerültek halakkal vagy kagylókkal. Ezt keresztszennyeződésnek hívják. Keress olyan figyelmeztető jelzéseket, mint például: „kagylókat tartalmazhat”, „kagylókat is feldolgozó létesítményben dolgozták fel” vagy „kagylók kezelésére is használt berendezésen gyártva”.

A gyártóknak nem kell felsorolniuk a puhatestű kagylók összetevőit sem, mert a puhatestű kagylók (kagylók, osztrigák vagy fésűkagylók) nem számítanak fő élelmiszer-allergénnek. Amikor a címkék azt írják, hogy egy élelmiszer kagylót tartalmaz, akkor általában rákfélékre utalnak, ezért nem árt óvatosnak lenned.

A keresztszennyeződés szintén gyakran fordul elő éttermekben. A konyhákban a kagylók bekerülhetnek az élelmiszerekbe, mert a személyzet ugyanazokat a felületeket, edényeket, kést, vágódeszkát, serpenyőt vagy olajat használ a kagyló és más ételek elkészítéséhez.

Ez különösen gyakori a tenger gyümölcseit kínáló éttermekben, így biztonságosabb lehet ezeket az éttermeket elkerülni. Ha mégis ilyen éttermet választasz, nem tanácsos sült ételt rendelned, mert sok helyen a csirkét, a sült krumplit és a kagylókat ugyanabban az olajban készítik el.

Mindig tájékoztasd az ételt készítőt vagy a felszolgálókat a kagylóallergiádról.

(KamaszPanasz - kidshealth.org)