hoki
#Mozgás

Biztonsági tanácsok hokizáshoz

2016.01.28.
2 perces olvasási idő

A hokiban a legtöbb időt a jégen töltöd, ezért fontos, hogy megtanulj jól korizni mielőtt belevetnéd magad a játékba. Fontos a meccs előtti alapos bemelegítés és a megfelelő védőfelszerelés is.

Gyakorolj a meccs előtt!

A legtöbb jégpályán tudsz korcsolyázni, vannak napok, amikor a nagyközönség előtt is nyitva a pálya, ilyenkor tudsz gyakorolni. Tanuld meg, hogyan állj meg, hogyan fordulj és hogyan állj fel, ha elestél. Az sem árt, ha a korcsolyázást, a megállást és a fordulást hátramentben is megtanulod.

Amikor úgy érzed, hogy már elég magabiztosan megy a korizás, valamint minden megfelelő felszerelést beszereztél, és tudod is őket használni, akkor készen állsz, hogy megmutasd, mit tudsz a jégen. Bizonyára megfigyelted, hogy a játék előtt a játékosok általában megtesznek pár kört a pálya szélén bemelegítésként. Használd ezt az időt arra, hogy lazítsd és nyújtsd az izmaidat.

Íme, azok az izomcsoportok, melyeket nem árt nyújtani mielőtt a játék elindulna:

  • Ágyék körüli izmok/Belső combizom – Ellentétben a sétávalBiztonságos hokizás és a futással, a korcsolyázás megköveteli a lábak oldalirányú mozgását, kinyújtását is, ami nagy megterhelést jelenthet az ágyék számára. Próbáld minél jobban szétterpeszteni a lábaidat korizás közben, valamint egyik lábadat hátrahagyva próbálj lefelé ereszkedni, amennyire csak tudsz.
  • Hát és törzs – A korong ellövésével (amit remélhetőleg elég sokszor fogsz megtenni) a hát egy elég megerőltető csavaró mozdulatnak van kitéve, amihez a tested nincs hozzászokva. Végezz törzsfordítást, miközben a botodat a vállaid mögött tartod. Az ellentétes lábfej érintése szintén jó módszer, miközben a köröket rovod a pálya szélén.
  • Térdszalag – Kapaszkodj a pálya szélén egyik kézzel a palánkba, hogy ne veszítsd el az egyensúlyodat, miközben az egyik lábadat hátrahajlítva húzod felfele a bokádat a szabad kezeddel. Ezzel megóvhatod magad egy térdszalaghúzódástól, esetleg -szakadástól.

Biztonságban a játék alatt

Megvan az oka, hogy miért vonz magával büntetőt a gáncsolás, a bottal akasztás, a suhintás, a magas bottal való játék és a bottal lökés. A hokiütő könnyen válhat könnyű és egyszerű felszerelésből veszélyes fegyverré. Ismerd és kövesd az ütő használatáról szóló szabályokat. Mint ahogy te se szeretnéd, hogy valaki sérülést okozzon a botjával, úgy más sem szeretné, ha te okoznál neki fájdalmat.

Más büntetéseket azért találtak ki, hogy ne csak a felszerelésekkel való szabálytalanságok legyenek büntetve, ide értve a durva játékot, a palánkra lökést és a hátulról lökést. Ezek mind megtörténhetnek, amikor két játékos ütközik egymással. Ha a ligád megengedi a lökést, akkor tudd, mi a különbség a szabályos és a szabálytalan lökés között.

Ami a pályán lévő verekedéseket illeti, láthatsz eseteket a nemzetközi mérkőzéseken, amikor a játékosok leveszik a kesztyűjüket, és elkezdik püfölni egymást. Ha ezt megteszed, akkor szigorú büntetésre számíthatsz. Majdnem minden fiataloknak való ligában kiállítják a játékost és eltiltást kap egy-két játék alól a verekedésért. Ezzel nemcsak magadnak ártasz, hanem a csapatodat is cserbenhagyod, szóval ne csináld!

Továbbá soha ne játssz hokit felnőtt felügyelete nélkül! Még ha minden biztonsági tanácsot betartasz, akkor is történhet baleset. Mindig kell lennie a közelben egy elsősegélycsomagnak és egy felnőttnek, aki felelős a sebesülések ellátásért vagy egyéb vészhelyzetekért. Győződj meg arról is, hogy a játékok minősített játékvezetőkkel folyjanak le, akik ismerik a ligád szabályait.

Játék befagyott tavon

A jégkorong a barátaiddal a befagyott tavon is jó móka lehet, viszont megvannak a maga veszélyei. Kérd felnőtt segítségét, hogy vizsgálja meg, elég vastag-e a jég a biztonságos játékhoz és mindig tartsd távol magad a tó azon részétől, ahol a jég vékonynak tűnik. Ha a korong ilyen részre kerülne, ne foglalkozz vele, hagyd ott. Bármikor szerezhetsz egy másik korongot. Nem éri megkockáztatni, hogy megfagyj vagy belefulladj a tóba, azért mert utánamentél.

A fagyott tavak és a hideg időjárás kéz a kézben járnak. Ügyelj arra, hogy öltözz fel rendesen a hoki felszerelés alá akárhányszor csak úgy döntesz, kint játszol a szabadba. Ha közben süt a nap, akkor ne felejtsd el bekenni az arcod napvédő krémmel. A napsugarakat a jég elég intenzíven visszaveri, akárcsak a hó.

Most, hogy megtanultad, hogyan óvd magad a játékban, irány a jég! A jégkorong nagyszerű sport, melyet éveken keresztül játszhatsz. De ne feledd, hogy lehetsz bármennyire is felkészült, sérülések és balesetek még így is érhetnek. Fogadd meg a felsorolt tanácsokat, így minimálisra csökkented a kockázatokat!

(KamaszPanasz - M.M., forrás: kidshealth.org)