hoki
#Mozgás

Milyen a jó hokifelszerelés?

2015.12.13.
3 perces olvasási idő

A lendületes és akciódús csapatjátékával nem véletlenül a jégkorong az egyik legizgalmasabb sport. Nagyszerű módja a testedzésnek és emellett remek ifjúsági és felnőtt program. Viszont bármennyire is szórakoztató, a hoki elég nagy kockázattal jár, könnyen végződhet sérüléssel. Ahhoz, hogy minél jobban bebiztosítsd magad a sérülések ellen, kövesd a következő javaslatokat!

Miért annyira fontos a biztonság a hokiban?

A középiskolától kezdve az egyetemen keresztül egészen az NHL-ig (Észak-amerikai Profi Jégkorong Liga) a jégkorong engedélyezi a lökést, hogy ezzel a védekező játékos megakadályozza a támadót a következő lépésében. Az ütközés egy másik játékossal, vagy a palánkkal, és a jégen való elesés számtalan sérülést okozhat. Még az olyan ligákban is rengeteg a testi kontaktus, amely a lökést nem engedi. Az elesések nagyon gyakoriak, és a jégen landolni csaknem ugyanolyan, mintha betonra esne az ember.

Ezenkívül minden játékos bottal a kezében és éles korcsolyával a lábán masíroz a pályán, melyek további sérüléseket okozhatnak. Előbb-utóbb arra is megvan az esély, hogy eltalál egy korong, mely elég kemény gumiból készül és elég csúnya zúzódást tud okozni, ha rossz helyen talál el. És mivel a jégkorong fizikailag is rendesen igénybe veszi a testet, nem csekély a húzódások, görcsök és ficamok kockázata sem, ha valaki nem melegít be előtte megfelelően.

Szerelkezz fel!

Hokizás védőfelszerelésMielőtt belevetnéd magad a játékba rendkívül fontos, hogy beszerezd a megfelelő felszereléseket, megtudd, hogyan is vedd fel és használd őket helyesen. A korcsolya és a sisak kezdésnek nem rossz, de ezeken kívül még jó néhány dologra lesz szükséged, hogy biztonságban tudd magad. Ne feledd, soha ne játssz az alább felsorolt felszerelések nélkül:

  • Sisak – Ha a komoly balesetek megelőzéséről van szó, akkor ez a legfontosabb része a felszerelésednek. A legjobb, ha a sisakod a Jégkorong Felszereléseket Tanúsító Testület által hivatalosan is elismert és teljes arcvédővel rendelkezik, és rendelkezik a szíjjal az állra rögzített kosárral is. Győződj meg róla, hogy a sisak tökéletesen illeszkedjen a fejformádhoz és a rögzítője rendesen meg van húzva, hogy biztosan álljon a fejeden, nehogy agyrázkódásod legyen.
  • Korcsolya – Csakúgy, mint a sisak esetében, a korcsolyát is próbáld fel, hogy kényelmes-e. Elég erősen meg kell majd húznod a fűzőt vagy csatot, szóval, ha rossz méretet választasz, akkor az nagyon fog fájni a lábadnak. A korcsolyák kaphatók többféle bokarögzítéssel, valamint kemény műanyag, vagy acél orrbetéttel. Szintén fontos a korcsolya pengéjének élesen tartása, ugyanis ezzel jobb hatásfok érhető el, és nem karcolod össze annyira a jeget sem.
  • Váll-, könyök-, térd- és sípcsontvédő – Ezeknél kifejezetten hokihoz használtakat szerezz be, a focihoz használt védőfelszerelések nem fogják azt a védelmet nyújtani, amire szükséged van. A térd- és sípcsontvédőnél használj kemény műanyagból készültet és érjen térdkalácstól a korcsolyád tetejéig.
  • Jégkorong nadrág – Más néven breezers. Ezeknek térdig kell érniük, kaphatók első, hátsó, oldalsó és középtáji béléssel.
  • Kesztyű – Kifejezetten hokihoz készült kesztyűről van szó. Amellett, hogy a kezed könnyen kell, hogy mozogjon benne, biztosítania kell a csuklód védelmét is.
  • Ágyékvédő – Ezek általában már részei a hoki nadrágoknak, de lehetnek különállóak is.
  • Nyakvédő – Habár sok liga nem teszi kötelezővé használatát, a nyakvédők hasznosak és védelmet nyújtanak a hokibotok és a korcsolyák pengéi ellen.
  • Fogvédő – Ez nem csupán a fogakat védik, hanem az ajkakat, az arcot és a nyelvet is, valamint segíthet megelőzni a fej- és nyaksérüléseket, például az agyrázkódást és állkapocstörést.
Biztonsági tanácsok hokizáshoz
A hokiban minden mozdulatodat korcsolyázás közben kell megtenned, ezért fontos, hogy megtanulj jól korizni mielőtt belevetnéd magad a játékba. Fontos a meccs előtti alapos bemelegítés is a megfelelő védőfelszerelés is. Tanácsok hokizáshoz

A kapus felszerelése

A testüket a repkedő jégkorongok és a kapu közé vető kapusoknak teljesen más felszerelésre van szükségük, hogy megvédjék magukat a sérülésektől. A sisakok, a korcsolyák, a nyakvédők és ágyékvédők mind-mind különböznek a más pozícióban lévő játékosoknál.

Az előbbieken kívül a kapusoknak viselniük kell még:

  • Mamutot, azaz kapus lábszárvédőt – Ezeknél mindig ügyelni kell a megfelelő hosszúságra és arra is, hogy legyen elég vastag ahhoz, hogy még a legerősebb lövések ellen is védelmet nyújtson.
  • Karpárna és mellvédő – A kartöméseknek le kell érniük egészen a csuklódig. A mellvédőnek körbe kell ölelnie a testet úgy, hogy az egész elülső részed jól védve legyen.
  • Botos kesztyű – Ez a kesztyű biztosítja az ujjak mozgását, hogy könnyen fogd a botot, ugyanakkor nagyon vastag, és védi az egész kézfelületet.
  • Lepkés kesztyű – Hasonlít a baseballban az egyes védő kesztyűjére. A lepkés kesztyűnek vastag párnázatúnak kell lennie a csuklós és a tenyér környékén, valamint az alkarra is jól fel kell mennie.

(KamaszPanasz - M. M., forrás kidshealth.org)