tészta
#Táplálkozás

Tények a tésztáról

2015.02.10.
1 perces olvasási idő

A tészta a rost és az összetett szénhidrátok kiváló forrása. Most pedig jöjjön pár táplálkozási tény, amely segíthet, hogy továbbra is élvezd ezt a közkedvelt ételt.

A szénhidrátok vitaminokat, energiát és ásványokat adnak. A tésztában található szénhidrátokat a szervezetünk lassan dolgozza fel. A rendszeres sportolóknak éppen ezért érdemes tésztát fogyasztaniuk, hisz hosszú távon hatalmas energiát képes elraktározni.

Ha a magas szénhidrát-tartalom miatt aggódsz, választhatod a külön erre a célra készült, alacsony szénhidrát-tartalmú tésztákat is. Ezek a tészták alapvetően nem, vagy alig tartalmaznak szénhidrátot, helyette szójababot, tojásfehérjét, rizslisztet és sót tartalmazhatnak. A hagyományos tésztával összehasonlítva a szénhidrátszegény tészták fehérjében és rozsban sokkal gazdagabbak.

Vigyázz a feltéttel, öntettel!

Egy nagy szedőkanál kifőzött és mindenféle szósztól mentes tészta körülbelül 200 kalóriát tartalmaz, ebből azonban mindössze csak 1 gramm a zsír. Ez persze változhat attól függően, hogy milyen eljárással készítették a tésztát, de ez az eltérés minimális. Bár maga a tészta szinte zsírmentes, a hozzáadott szószok és feltétek, amellyel fogyasztjuk további kalóriákat és zsírt rejtenek magukban. Ha tésztával szeretnél diétázni, fontos, hogy odafigyelj az öntetre! Mert mit ér a zsírmentes tészta, ha az önteted egy merő zsírbomba?

Csak a szükséges ideig főzd!

A tészta nem, vagy nagyon kevés koleszterint és sót tartalmaz. Sőt, sok helyen, például Amerikában folsavval dúsítják a tésztákat. Vigyázni kell a főzéssel is. Ugyanis a főzés során rengeteg B-vitamint veszít a tészta. Így ha már a teljes B-vitamin készletet nem tudjuk megóvni, legalább a minimumnál többet ne hagyjunk elveszni! Magyarán, ne főzzük tovább a tésztát, mint amennyi elő van írva!

(Cs. B.)