tesztoszteron
#Testi problémák

Az alacsony tesztoszteronszint kezelése

2013.10.02.
1 perces olvasási idő

Az alacsony tesztoszteronszint kezeléséhez az első lépés, hogy megtaláljuk a betegséget kiváltó okot. Mivel a tesztoszteronszint a kor előrehaladtával normál esetben csökken, ez önmagában még nem ad okot a kezelésre.

Kezelése férfiaknál

Férfiaknál, a test tesztoszteron szintje kiegészíthető tesztoszteront tartalmazó hormonkészítményekkel. Tesztoszteronpótló Az alacsony tesztoszteronszint kezelése. terápiát előírhatnak intramuszkuláris injekcióként (általában kétheti adagban), bőrre helyezett gél, vagy az ínyre helyezett tapasz formájában. A kezelések mindegyikének megvannak a maga előnyei és hátrányai. A megfelelő módszer kiválasztása a beteg egészségi állapotától függ. Egy beszélgetés az orvos és páciense közt közelebb juttathatja a beteget a megfelelő gyógyszer kiválasztásához.

Kezelése nőknél

Sajnos a legtöbb országban külön a nők számára nem biztosítanak megfelelő tesztoszteronpótló kezelést. Korábban erre a célra elérhetőek voltak ösztrogént és metil-tesztoszteront tartalmazó készítmények. Néhány orvos egyszerűen azt javasolja, vágják a férfiak számára készített tapaszokat kisebb méretűre, vagy használják a gélt kisebb dózisokban. Mindenesetre, ezeknek a módszereknek a hatékonysága és pontossága megkérdőjelezhető.

Az alacsony tesztoszteronszint szövődményei

Az alacsony tesztoszteronszint következményei nagyban függenek attól, hogy milyen életkorban következik be a betegség. A csecsemőkben felfedezett alacsony tesztoszteronszint a nemi szervek visszamaradott fejlődéséhez vezethet. A kamaszkor környékén, elmaradhat a másodlagos nemi jellegek kifejlődése. Felnőttkorban csontritkulást, az izomtömeg csökkenését, csökkent szexuális vágyat, merevedési zavarokat vagy impotenciát idézhet elő.

Megállítható a tesztoszteronszint csökkenése?

Az alacsony tesztoszteronszint a hipotalamuszban vagy agyalapi mirigyben bekövetkező rendellenességnek tudható be. Számos, ezeket a szerveket támadó betegség öröklött, és nem akadályozható meg. Az alacsony tesztoszteronszint más további oka is elkerülhetetlen egyeseknél, ilyen például a rákterápia vagy egyes fertőzések. Ugyanakkor számos okozója elkerülhető, mint például a túlsúly és a drogfogyasztás.

Az alacsony tesztoszteronszinttel rendelkező betegek kilátásai

A betegség kezelésének feltétele attól függ, hogy észlelik-e a tüneteket időben, és sikerül-e idejében felkeresni a kezelőorvost. Ha az alacsony tesztoszteronszint okát már diagnosztizálták, a tesztoszteronpótló terápia hasznos lehet, hogy visszaállítsa a tesztoszteron normál szintjét.

A megfelelő tesztoszteronszint folyamatos fenntartása a szervezetben csökkenti az izomveszteség és a csontritkulás kockázatát.

(B. K., Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)