mutálás
#Testi problémák

Segítség, mutálok!

2023.05.08.
2 perces olvasási idő

Nemrég még minden rendben volt a hangoddal, bátran beszéltél és nevettél. Most meg, ha megszólalsz a hang, ami elhagyja a torkod hol visításra, hol krákogásra, hol vinnyogásra, dörmögésre hasonlít.

Nem tudsz rendesen végigmondani egy mondatot anélkül, hogy a hangod ne játszana veled: magas, mély, majd újból magas hangok váltogatják egymást. Holott nem is vagy megfázva, a torkod sem fáj. Mutál a hangod, ennyi az egész! A hang mélyülése, a mutálás pubertáskori folyamata egyaránt érinti a fiúkat és a lányokat.

Pubertás idején a fiúk szervezetében jelentős változások zajlanak – köztük a hang mélyülése is - a tesztoszteron nevű hormon szintjének növekedése miatt. A gége is növekedésnek indul, ami a légcső felső részén található üreges, kb. 5 cm hosszú üreges csőhöz hasonló szerv, a hangképzés helye.

A gégében végigfutó két vaskos izom, a hangszalagok olyanok, mint a gumiszalagok. Lélegzetvétel közben a hangszalagok elernyednek, szabad utat engednek a tüdőbe tóduló levegőnek. Beszéd közben a hangszalagok szorosan összezáródnak, kifeszülnek. A kilégzéskor a kiáramló levegő hatására a hangszalagok vibrálni kezdenek és hang keletkezik. Mélyebb hangok képzésekor a hangszalagok megnyúlnak, ernyedtebbek. Magasabb hangok esetén a hangszalagok feszesebbek.

mutál

Mi is történik valójában?

A testi növekedés során a gége is fejlődik, vele együtt nyúlnak és vastagodnak a hangszalagok. Az arccsontok is erősödnek. Az arc üregei, az orr és a torok is növekszik, ezáltal több hely jut a hang megrezegtetésére. E tényezők együttesen felelősök a hangod mélyüléséért. Ha a gitárra gondolsz, biztosan tudod, hogy a megfeszülő vékonyabb húrok magas, a vastagabb, lazább húrok mélyebb hangot adnak ki. Pont ez történik az emberi hangképzés során.

Már biztosan észrevetted, hogy a fiúknak láthatóan kidudorodik az ádámcsutkájuk. Mivel a fiúk növekvő gégéje kicsit ferdén helyezkedik el a torokban, egy része a nyak elülső részén kitüremkedik. Természetesen a lányok gégéje is nő, de mégsem annyira, mint a fiúké.

Míg a tested e természetszerű átalakulásokon megy keresztül, a hangod kontrollálása nehézséget okozhat. A fiúk egyszer mély, egyszer magas hangszínét a változó gégeméret okozza. Ez az átmeneti állapot nem tart néhány hónapnál tovább. Mindenki végigéli ezeket a változásokat, nincs tehát miért szégyenkezned, keseregned. Egyeseknél hamarabb kezdődik a hangszín változása, míg másoknál később. A fiúknál a mutálás átlagosan 11 és 15 év között megy végbe, de a pubertáskori változások mindenkinél más időben történnek. S, hogy mennyire lesz mély a hangod? A génjeidtől függ: minél nagyobb gégéd fejlődik, minél vaskosabbak a hangszálaid, annál nagyobb a rezonálási felület, annál mélyebbé válik a hang.

A gége méretének kialakulásával a hangszín állandósul, nem ugrál le s föl többé. De ezzel még nem ért véget a hangod változása. A végbemenő gyors átalakulás mellett a hangképzés változásai tovább tartanak, a férfiak hangszíne csak a húszas éveikre alakul ki véglegesen.

(O. K. T. , Lektorálta: Dr. Lesznyák Judit)