pubertás
#Testi problémák

Ha késik a pubertáskor: útmutató srácoknak

2014.12.19.
2 perces olvasási idő

Nehéz lehet, ha később lépsz a pubertáskorba, mint a fiú barátaid. Ők már növésben vannak, a hangjuk is változóban van. De ne aggódj, lassan Te is elérsz a pubertáskorba.

Előfordult már veled a következők valamelyike?

  • Félsz a sulitól, mert csúfolnak, hogy túl alacsony vagy
  • Fiatalabbnak gondolnak a korodnál
  • Bajba keveredsz azért, hogy lépést tarts a nagyobbakkal tesi órán vagy edzésen
  • Úgy érzed, hogy lemaradtál vagy zavarban vagy, mert későn érő típus vagy

Jó hírünk van: A tested idővel felzárkózik. Addig is rengeteg dolgot tehetsz, hogy boldog, fitt és érdekes ember legyél.

Mi tart ilyen sokáig?

Legtöbbször nincs semmi baj azokkal a fiúkkal, akik későn kezdenek kamaszodni. Amit a kései pubertásról tudnod kell:

A családban öröklődik

Általában, ha egy srác későn érő típus, annak a szülei is azok voltak. Kérdezd meg a szüleidet, hogy emlékeznek-e, hány évesen kezdődött náluk a serdülőkor!

Lehet, hogy a tested fejlődése nem is késik annyira

A fiúk többsége 9-14 éves korban ér a pubertáskorba – az átlagéletkor 12 év. A serdülőkor kezdete csak akkor számít megkésettnek, ha már 14 éves vagy, és még mindig nincs semmi változás a testeden.

Megtörténhet, hogy nem vetted észre a változást

Az első dolog, ami meg fog változni, az az , hogy a herék növekedésbe kezdenek, hogy több tesztoszteront tudjanak termelni. A tesztoszteron egy olyan férfi nemi hormon, ami előidézi a többi testi változást. Sokszor azonban nehéz észrevenni a változást. Szóval talán már a pubertáskorba léptél, csupán a külső jeleket nem vetted még észre.

Valószínűleg fel fogsz zárkózni

A magasságod idővel biztosan normális lesz, mindegy, hogy a serdülőkor korábban vagy később kezdődik. Előfordulhat, hogy amikor a barátaid és az osztálytársaid már megálltak a növésben, te még akkor is nőni fogsz.

Amíg a tested fejlődik, itt van néhány tipp, hogy ne érezd magad lemaradva.

Hogyan tarts lépést a többiekkel?

Ne aggódj, ha még nem kezdtél el kamaszodni. És ne hasonlítgasd magad a többi fiúhoz. Ehelyett tedd ezt:

Vedd lazán!

Senki sem kapja meg azonnal azt, amit akar, akkor, amikor épp akarja, legyen az egy ötös dolgozat vagy egy hely a focicsapatban. A pubertás is pontosan ugyanilyen. Nem tudod elérni, hogy gyorsabban történjen, mint ahogy egyébként menne, és a nyugtalankodás sem fog segíteni.

Nézd a jó oldalát!

Talán van előnye is annak, hogy még nem kezdődött el a serdülőkor. Nem kell borotválkoznod, és még zuhanyoznod sem kell annyiszor! Ne töprengj sokat azon, hogy mikor fog végre megindulni a tested változása! Bár néhány srác érettnek tűnik, attól még nem biztos, hogy kész úgy viselkedni, mint egy felnőtt. A kamaszkor mindenkinek kemény, tekintet nélkül arra, mikor kezdődik el.

Szórakozz!

Azzal töltsd az idődet, amit élvezel, és amiben jóaz vagy. Jobban fogod érezni magad tőle. És nem kell ahhoz magasnak vagy izmosnak lenned, hogy kitűnj iskolai feladatoknál, például a vitázás, az éneklés, a színjátszás, a zenélés. Keress magadnak iskolai szakkört vagy rendezvényt. Vagy önkénteskedj egy olyan ügy érdekében, amelyben hiszel.

Irány a pálya!

A sport a te területed? Még ha a többiek magasabbak és erősebbek is a sportpályán, akkor is tudsz gyorsabban és okosabban játszani.

Hozd formába magad!

Ha túlsúlyos vagy, és gyorsan kifulladsz, hozd magad formába, hogy könnyebben lépést tudj tartani a többi fiúval. Győződj meg arról, hogy helyesen étkezel, sok vizet iszol, és eleget alszol!

Fejleszd a képességeidet!

Csak mert később kezdesz el fejlődni, nem jelenti azt, hogy nem jeleskedhetsz a sportokban! Az edzők kedvelik azokat, akik fürgék, pontosak és állhatatosak. Légy kitartó, és eddz keményen!

(B.Cs., webmd)

Kapcsolódó címkék

fiúknak